Nasze babcie piły na dobre trawienie. Nie wiedziały, że ten napar działa też na odporność i pamięć
Napar z kopru włoskiego robi się naprawdę prosto i błyskawicznie. Wystarczy, że łyżeczkę ziaren fenkułu zalejesz litrem zimnej wody i podgrzejesz, aż do zagotowania. Po 3 minutach chłodzenia możesz ją przecedzić i wypić. Zdecydowanie warto, bo napój charakteryzuje się wieloma prozdrowotnymi właściwościami.
Koper włoski to roślina, której używa się dziś w celach leczniczych, kosmetycznych i kulinarnych. Bogactwo wartości odżywczych sprawia, że można jej przypisać wiele prozdrowotnych właściwości. Dowiedz się, na co dokładnie pomaga.
Fenkuł, nazywany też koprem włoskim lub słodkim, to roślina, która pochodzi z południowej Europy, choć dziś uprawiana jest na całym świecie. Znana była już za czasów starożytnej Grecji i Rzymu, kiedy stosowano ją głównie w celach leczniczych.
Fenkuł osiąga wysokość do 2 metrów. Posiada zieloną, pustą w środku łodygę, żółte kwiaty, pierzaste liście, a jego owocem jest cylindryczna rozłupka (biała cebulka), dzieląca się na dwie małe niełupki. Owoc zawiera olejki eteryczne i ma słodkawy, nieco pikantny smak oraz anyżowy zapach.
W kuchni chętnie stosuje się też nasiona kopra włoskiego, które można spożywać surowe - są długie i jasnobrązowe, a w smaku raczej słodkie i delikatne. Mogą posłużyć jako przyprawa do potraw mięsnych, rybnych i wypieków, ale równie często przyrządza się z nich prozdrowotny napar. Ten cechuje się licznymi właściwościami.
Regularne picie naparu z kopru włoskiego może pomóc na wiele dolegliwości. Przede wszystkim roślina kojarzona jest jako naturalny sposób na problemy z trawieniem, ponieważ wykazuje działanie przeciwskurczowe i przeciwzapalne. Pomaga rozluźnić brzuch, redukując ilość gromadzących się gazów. Wspiera leczenie biegunki, zwiększa pracę enzymów żołądkowych, obniża zbyt wysoki poziom "złego" cholesterolu i wpływa korzystnie na funkcjonowanie jelit. Co więcej, działa moczopędnie i detoksykuje organizm.
Napar z kopru włoskiego warto stosować także podczas przeziębienia. Dzięki zawartości witaminy C wzmacnia reakcję układu odpornościowego na infekcję i wykazuje właściwości przeciwwirusowe oraz antybakteryjne. Działa przeciwalergicznie i mocno wykrztuśnie, rozrzedza wydzielinę zalegającą w drogach oddechowych. Dostarcza organizmowi silnych antyoksydantów, które chronią od rozwoju wielu poważnych chorób (w tym nowotworów, miażdżycy czy cukrzycy). To również one hamują procesy starzenia się komórek, a także odżywiają i odmładzają cerę.
Częste spożywanie naparu z kopru włoskiego wpłynie pozytywnie również na układ nerwowy. Polepsza samopoczucie, działa kojąco, przeciwlękowo i przeciwdepresyjnie. Dodatkowo poprawia koncentrację i pamięć. Za prozdrowotną właściwość napoju można też uznać działanie estrogenne. Z jednej strony zwiększa libido, ułatwia poród i wspiera wydzielanie mleka u kobiet karmiących, a z drugiej - zmniejsza ciężkie bóle menstruacyjne i niekomfortowe objawy menopauzy.
Źródło: terazgotuje.pl, super-racjonalni.pl, recepta.pl
Zobacz też:
Nazywany jest najzdrowszym grzybem świata. Możesz zrobić zupę lub wyborne pierożki