Reklama
Reklama

Nasze babcie piły na dobre trawienie. Nie wiedziały, że ten napar działa też na odporność i pamięć

Napar z kopru włoskiego robi się naprawdę prosto i błyskawicznie. Wystarczy, że łyżeczkę ziaren fenkułu zalejesz litrem zimnej wody i podgrzejesz, aż do zagotowania. Po 3 minutach chłodzenia możesz ją przecedzić i wypić. Zdecydowanie warto, bo napój charakteryzuje się wieloma prozdrowotnymi właściwościami.

Koper włoski to roślina, której używa się dziś w celach leczniczych, kosmetycznych i kulinarnych. Bogactwo wartości odżywczych sprawia, że można jej przypisać wiele prozdrowotnych właściwości. Dowiedz się, na co dokładnie pomaga.

Fenkuł, czyli koper włoski

Fenkuł, nazywany też koprem włoskim lub słodkim, to roślina, która pochodzi z południowej Europy, choć dziś uprawiana jest na całym świecie. Znana była już za czasów starożytnej Grecji i Rzymu, kiedy stosowano ją głównie w celach leczniczych. 

Fenkuł osiąga wysokość do 2 metrów. Posiada zieloną, pustą w środku łodygę, żółte kwiaty, pierzaste liście, a jego owocem jest cylindryczna rozłupka (biała cebulka), dzieląca się na dwie małe niełupki. Owoc zawiera olejki eteryczne i ma słodkawy, nieco pikantny smak oraz anyżowy zapach.

W kuchni chętnie stosuje się też nasiona kopra włoskiego, które można spożywać surowe - są długie i jasnobrązowe, a w smaku raczej słodkie i delikatne. Mogą posłużyć jako przyprawa do potraw mięsnych, rybnych i wypieków, ale równie często przyrządza się z nich prozdrowotny napar. Ten cechuje się licznymi właściwościami.

Na co pomaga napar z kopru włoskiego?

Regularne picie naparu z kopru włoskiego może pomóc na wiele dolegliwości. Przede wszystkim roślina kojarzona jest jako naturalny sposób na problemy z trawieniem, ponieważ wykazuje działanie przeciwskurczowe i przeciwzapalne. Pomaga rozluźnić brzuch, redukując ilość gromadzących się gazów. Wspiera leczenie biegunki, zwiększa pracę enzymów żołądkowych, obniża zbyt wysoki poziom "złego" cholesterolu i wpływa korzystnie na funkcjonowanie jelit. Co więcej, działa moczopędnie i detoksykuje organizm.

Napar z kopru włoskiego warto stosować także podczas przeziębienia. Dzięki zawartości witaminy C wzmacnia reakcję układu odpornościowego na infekcję i wykazuje właściwości przeciwwirusowe oraz antybakteryjne. Działa przeciwalergicznie i mocno wykrztuśnie, rozrzedza wydzielinę zalegającą w drogach oddechowych. Dostarcza organizmowi silnych antyoksydantów, które chronią od rozwoju wielu poważnych chorób (w tym nowotworów, miażdżycy czy cukrzycy). To również one hamują procesy starzenia się komórek, a także odżywiają i odmładzają cerę

Częste spożywanie naparu z kopru włoskiego wpłynie pozytywnie również na układ nerwowy. Polepsza samopoczucie, działa kojąco, przeciwlękowo i przeciwdepresyjnie. Dodatkowo poprawia koncentrację i pamięć. Za prozdrowotną właściwość napoju można też uznać działanie estrogenne. Z jednej strony zwiększa libido, ułatwia poród i wspiera wydzielanie mleka u kobiet karmiących, a z drugiej - zmniejsza ciężkie bóle menstruacyjne i niekomfortowe objawy menopauzy.

Źródło: terazgotuje.pl, super-racjonalni.pl, recepta.pl

Zobacz też:

Nazywany jest najzdrowszym grzybem świata. Możesz zrobić zupę lub wyborne pierożki

Czym różni się dżem od konfitur? Co jest lepsze i zdrowsze?

Jest smaczniejsza i zdrowsza od łososia, ale i tak ją omijamy. Do tego delikatne mięso, brak tłuszczu i ości

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: warzywa | napoje | zdrowie