Reklama
Reklama

Póki owoce są najbardziej aromatyczne, zrób domowy sok. Oczyści wątrobę, zadba o serce i odporność

Sklepowe półki uginają się pod ciężarem przeróżnych kolorowych napojów i soków. Niestety większość z nich pełna jest sztucznych barwników i dodanego cukru. Dlatego jesienią, kiedy polskie jabłka są najsmaczniejsze, koniecznie zrób domowy sok, który będzie znacznie zdrowszą alternatywą. Czy wiesz jednak, jaki sok z jabłek jest najlepszy? Podpowiadamy.

Owocowe napoje uwielbiają nie tylko najmłodsi. Czy wiesz jednak, po jakie soki sięgać, aby jednocześnie wspierać swoje zdrowie? W poniższym artykule sprawdzimy, jak zrobić domowy sok jabłkowy, oraz jakie właściwości w sobie kryje.  

Jaki sok z jabłek jest najlepszy? 

Czy sok jabłkowy jest zdrowy? Na to pytanie możemy odpowiedzieć stwierdzeniem, to zależy. O ile decydujemy się na wypicie soku, powinniśmy wybierać te naturalne, najlepiej świeżo wyciskane, bez dodatku cukru. Sklepowe napoje nie będą dobrym wyborem. Jednocześnie należy mieć na uwadze, że nawet z sokami z samych owoców nie można przesadzać. W składzie naturalnego soku z jabłek znajdują się przede wszystkim cukry proste, które spożywane w dużych ilościach mogą zwiększać ryzyko cukrzycy, otyłości, czy  próchnicy. Jednocześnie nie należy zapominać o tym, że sok z jabłek to także witaminy i minerały. Dlatego szklanka domowego soku jabłkowego raz na jakiś czas, jak najbardziej może się znaleźć w zdrowej diecie. Jaki sok z jabłek jest najlepszy? Zdecydowanie najbardziej wartościowy będzie ten wyciśnięty wprost ze świeżych owoców. Możesz przygotować również sok z jabłek na zimę, jednak warto pamiętać, że obórka termiczna pozbawi go części witamin i minerałów.  

Reklama

Dlaczego warto pić sok z jabłek? 

W soku z jabłek możemy znaleźć sporo witamin i minerałów, między innymi: 

  • witaminę A - wspiera zdrowie oczu, poprawia kondycję skóry, włosów i paznokci, ma działanie antyoksydacyjne,  
  • witaminę C - wzmacnia odporność, jest naturalnym antyoksydantem, poprawia wchłanianie żelaza i syntezę kolagenu,  
  • potasu - reguluje ciśnienie krwi, pomaga dbać o zachowanie równowagi wodno-elektrolitowej, a także wspiera pracę mięśni.  
  • wapnia i fosforu - które wzmacniają kości i zęby.  

Jak wspominaliśmy wcześniej sok z jabłek to przede wszystkim cukry proste, będzie więc dobrym sposobem na szybkie dostarczenie organizmowi zastrzyku energii. Na przykład przed lub w trakcie wysiłku fizycznego, podczas wycieczki górskiej czy rowerowej.  

Sok jabłkowy powinniśmy traktować raczej jako produkt rekreacyjny, a nie jako główne źródło witamin i minerałów, czy też sposób na nawodnienie organizmu. 100 ml soku jabłkowego naturalnego ma ok. 47 kcal, picie go w dużej ilości może prowadzić do podnoszenia poziomu cukru we krwi, oraz nadwyżki kalorycznej. Szklanka soku nie zaszkodzi, jednak zdecydowanie na co dzień lepiej wybierać przede wszystkim wodę, oraz niesłodzone napoje, np. herbaty, ziołowe napary, czy kawę.  

Jednak dietetycy przeważnie są zgodni, lepszym wyborem będzie zjedzenie całego owocu, niż wyciskanie z niego soku. W miąższu i skórce jabłka znajduje się cenny błonnik pokarmowy, który świetnie wpływa na pracę jelit, wspiera ich mikroflorę, poprawia trawienie, a także wpływa na sytość. Błonnik korzystnie wpływa również na utrzymanie prawidłowego poziomu cukru oraz cholesterolu we krwi.  

Sprawdź także: Za granicą to drogi delikates, u nas kosztują niewiele. Owoce, które chronią serce, leczą anemię i podnoszą odporność

Domowy sok z jabłek - przepis 

Do przygotowania świeżego soku z jabłek będziesz potrzebować wyciskarki lub sokowirówki. Wystarczy umyć owoce, pozbawić ich gniazd nasiennych, pokroić na mniejsze kawałki i po prostu wycisnąć z nich pyszny sok. Do przygotowania szklanki napoju będą potrzebne trzy-cztery jabłka średniej wielkości. Oczywiście wszystko zależy od tego, jak soczyste są owoce.  

Jeżeli jednak, jabłonie w twoim ogrodzie wyjątkowo obrodziły, lub dostałeś kosz pełen owoców od rodziny czy znajomych, możesz przygotować sok z jabłek na zimę. Warto zrobić ten bez użycia cukru. Będziesz potrzebować pięć kilogramów jabłek, cynamonu, oraz opcjonalnie słodzik, np. erytrytol, stewię.  

Jabłka umyj, wykrój z nich gniazda nasienne. Pokrój w ćwiartki i wrzuć do sokowirówki. Gotowy sok wlej go garnka i zagotuj. Za pomocą łyżki zbierz powstałą pianę. Gorący sok dopraw porządną szczyptą cynamonu. Możesz także dosłodzić go słodzikiem według uznania. Gorący sok przelej do czystych i wyparzonych butelek. Możesz dodatkowo go zapasteryzwować.  

Źródła: terazgotuje.pl, zywienie.medonet.pl 

Zobacz też:

Bardzo zdrowe, ale wciąż zapomniane warzywo. Na stłuszczoną wątrobę działa jak balsam, poprawia pamięć

Niedoceniana, bo wciąż mało znana. Chroni wątrobę, serce i kości dla seniorów powinna być obowiązkowa

Smakuje jak miks ananasa, agrestu i brzoskwini. Kup na zapas, bo dobrze robi na serce, odchudzanie i stres

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: napoje | owoce