Reklama
Reklama

Przyprawa jak naturalny lek. Seniorzy powinni stosować często, bo pomaga na bóle reumatyczne

Jedna z najstarszych przypraw, do dziś chętnie używana do potraw kuchni włoskiej czy greckiej. Dawniej wykorzystywana nie tylko do gotowania, ale też jako leczniczy specyfik. Wszystko za sprawą licznych właściwości. Choć oregano jest bardzo popularne, to mało kto wie, jak dobrze wpływa na organizm.

Oregano to inaczej lebiodka pospolita lub - potocznie - "dziki majeranek". Jest jedną z najpopularniejszych przypraw, dlatego każdy kojarzy jej charakterystyczny smak. W potrawach nie można z nią jednak przesadzić, żeby nie zdominowała całego aromatu. Jakie właściwości ma oregano i do jakich dań go używać? 

Oregano świeże czy suszone

Nie wiesz, czy kupić oregano świeże, czy suszone? Jeśli masz dostęp do obu, to przy wyborze kieruj się potrawą, którą przygotowujesz. Oregano świeże pięknie pachnie, ale ma łagodniejszy smak. Dodaje świeżości daniom (lekkiej nuty zbliżonej do mięty i trawy cytrynowej), ale ich nie dominuje. Z drugiej strony nie jest dostępne przez cały rok i ma krótszy termin przydatności do spożycia. Co więcej, szybko więdnie i traci swój aromat podczas dłuższego gotowania. Właśnie dlatego najlepiej używać świeżego oregano do sałatek, dressingów i pesto albo jako dekorację (m.in. dań z grilla, makaronów czy kanapek). 

Reklama

Z kolei oregano suszone to wyrazista i intensywna przyprawa. W wyniku suszenia cały smak koncentruje się w rozdrobnionych liściach, przez co oregano staje się dużo bardziej gorzkawe i korzenne. Wystarczy już mała szczypta, żeby całkowicie zmienić smak potrawy. Największą zaletą jest to, że ma długą trwałość i można je bez problemu kupić poza sezonem. Niestety, źle przechowywane, może wywietrzeć i stracić cały aromat. Kiedy stosować suszone oregano? Idealnie sprawdzi się do potraw pieczonych i duszonych. Posyp nim pizzę i zapiekanki, dodaj trochę do zup, sosów pomidorowych lub mięsnych potrawek.

Przeczytaj też: Domowy pogromca przeziębień i infekcji. Jak zrobić herbatę z oregano?

Jakie właściwości ma oregano?

To jedna z najstarszych przypraw, którą obecnie stosuje się głównie w kuchni. Kiedyś, gdy leczono się wyłącznie ziołami, stanowiła naturalny środek na wiele dolegliwości. Wszystko za sprawą licznych związków, które znajdują się w jego składzie. Roślina zawiera m.in. olejki eteryczne, antyoksydanty, błonnik pokarmowy, witaminy (A, C, E, K) i minerały (wapń i potas). Jakie właściwości ma oregano? 

  • Wspiera układ odpornościowy - działa antybakteryjnie, przeciwwirusowo, przeciwgrzybicznie, przeciwbólowo i wzmacnia naturalną odporność (dzięki witaminie C). Stosuje się go przy leczeniu dróg oddechowych, bo działa wykrztuśnie i ułatwia oddychanie. To świetne remedium na przeziębienie,
  • działa przeciwutleniająco - bogactwo antyoksydantów (szczególnie karwakrolu i tymolu) sprawia, że przyprawa neutralizuje wolne rodniki i chroni przed szkodliwym wpływem stresu oksydacyjnego. Nie tylko opóźnia starzenie się organizmu, ale też wykazuje właściwości antynowotworowe,
  • wspomaga trawienie - oregano pobudza wydzielanie soków żołądkowych, działa rozkurczowo na mięśnie gładkie przewodu pokarmowego, przyspiesza metabolizm. Pomaga zwalczyć niekomfortowe wzdęcia, niestrawność i biegunkę,
  • działa przeciwzapalnie - po przyprawę warto sięgać w przypadku chwilowych lub przewlekłych stanów zapalnych. Składniki, które zawiera, wykazują korzystne działanie przeciwzapalne na organizm, np. łagodzą bóle przy reumatoidalnym zapaleniu stawów. 

Warto podkreślić, że suszone oregano działa w mniejszym stopniu niż świeże liści lub pozyskany z nich olej. Mimo wszystko jednak suszona przyprawa wciąż dostarcza do organizmu cenne wartości odżywcze.

Do jakich potraw używać oregano?

W kuchni wykorzystuje się zarówno suszone, jak i świeże liście oregano. Dodają nieco innych walorów smakowych daniom. Najczęściej trafiają do sosu pomidorowego, m.in. na pizzę, do lasagne czy spaghetti bolognese. Świeże i suszone zioła chętnie dodaje się też do ryb, dań z pieczonym mięsem (szczególnie drobiem) czy zup. Odświeżają i podkręcają ich aromat. 

Co ciekawe, oregano można też wykorzystać do smarowideł do kanapek. Niektórzy przyprawiają nim nalewki alkoholowe, likiery lub przyrządzają napar z jego liści. To świetna przyprawa do dań z grilla, również jarskich (np. szaszłyków warzywnych). Oregano pasuje do cukinii, papryki, bakłażana, cebuli, ziemniaków, pomidorów. 

Świeże liście to baza zdrowych sałatek. Suszone warto dodać do sałatki greckiej, bo świetnie dopełni smak fety i warzyw. Możesz też połączyć je z oliwą i polać takim dressingiem sałatkę Caprese. Także potrawy śniadaniowe można przyprawić oregano. Omlet, jajecznica czy frittata nabiorą więcej aromatu. 

W przypadku oregano nie ma co się ograniczać. Pasują zarówno do dań porannych, obiadowych lub tych podawanych na kolację. To skarbnica wartościowych składników odżywczych, jednak trzeba pamiętać - że w zbyt dużej dawce zdominuje potrawę.

Źródło: terazgotuje.pl, auraherbals.pl

Zobacz też:

To święty Graal grzybiarzy, kosztuje fortunę. Jego cynamonowy aromat i niezwykły smak nie znikają nawet po gotowaniu

W XVI wieku uważany za lek, w przedwojennej Polsce był luksusem. Dziś albo uwielbiasz, albo omijasz z daleka

Dodaj do kawy zamiast zwykłego mleka. Kobiety po 50. powinny stosować regularnie

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przyprawy | zdrowie | kuchnia włoska | dodatki | oregano | kuchnia grecka