Reklama
Reklama

Rzadziej używana w kuchni cebula. Mało kto wie, że wspiera zdrowie serca, odporność i łagodzi stany zapalne

W kuchni polskiej króluje cebula żółta. Warto znaleźć miejsce także dla nieco mniej popularnej szalotki, jej smak kryje w sobie nuty czosnku, dzięki czemu dodaje oryginalnego aromatu do wielu dań. Dodatkowo zawiera mnóstwo cennych właściwości zdrowotnych, dzięki którym wzmacnia organizm. Przekonaj się, jak możesz włączyć ją do swoich ulubionych potraw.

Szalotka znana jest również pod takimi nazwami jak cebuloczosnek czy czosnek askaloński. To warzywo o charakterystycznym aromacie, który wzmocni twoje zdrowie oraz doda ciekawego smaku do ulubionych potraw.

Czym różni się cebula szalotka od zwykłej?

Szalotka w polskiej kuchni nie cieszy się dużą popularnością. To warzywo, które pochodzi z Bliskiego Wschodu, a do Europy przybyło dopiero w XV wieku. Szalotka jest mniejsza od dobrze znanej nam cebuli i ma cieńszą skórkę, która zwykle przybiera różowy, czerwony czy brązowawy kolor. Różni się również strukturą. Jej warstwy są cieńsze i bardziej delikatne niż cebuli żółtej, która jest dość mięsista.

Kluczową różnicą, która sprawia, że zastosowanie szalotki w kuchni jest całkiem inne, jest smak. Jest on o wiele delikatniejszy od cebuli żółtej, która charakteryzuje się mocnym, ostrym aromatem. Często można w niej znaleźć nuty naturalnej słodyczy, która sprawia, że nawet wybredne osoby ze smakiem jedzą ją na surowo.

Zobacz także: Polacy wolą tradycyjną, a szkoda. Czarna jest dobra na odchudzanie, zdrowe oczy i wypadanie włosów

Jakie właściwości ma szalotka?

Oryginalny smak oraz ciekawa struktura to niejedyne cechy szalotki, na które warto zwrócić uwagę. Warzywo wykazuje wiele właściwości zdrowotnych, dzięki którym uznaje się je za ważny i wartościowy składnik diety.

Szalotka bogata jest w witaminy A, C, E oraz witaminy z grupy B, a także pierwiastki mineralne, jak fosfor, magnez, wapń, potas, selen, miedź, żelazo czy jod. Jest również źródłem antyoksydantów, w tym allicyny, która wykazuje silne działanie przeciwnowotworowe. Dodatkowo szalotka pomaga chronić komórki naszego organizmu przed stresem oksydacyjnym oraz przedwczesnym starzeniem.

Szalotka wykazuje pozytywne działanie na układ pokarmowy, a dokładniej żołądek. Jej właściwości bakteriobójcze sprawiają, że jest przydatna w walce z problematycznymi ustrojami, w tym z Helicobacter pylroi. Dzięki temu może być stosowana profilaktycznie przy wrzodach żołądka oraz dwunastnicy.

Ze względu na zawartość flawonoidów cebula wspiera poprawne działanie serca oraz układu krwionośnego. Pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu we krwi i zmniejsza ryzyko wystąpienia w przyszłości chorób serca. Dodatkowo ułatwia utrzymanie prawidłowego poziomu cukru we krwi.

Szalotka wzmacnia układ odpornościowy ze względu na dużą dawkę witaminy C. Dzięki temu chroni nas przed łapaniem infekcji. Docenią ją również osoby na diecie, ze względu na niewielką ilość kalorii oraz pomoc w detoksykacji organizmu.

Jak jeść szalotkę?

Szalotka ze względu na swój unikatowy aromat i smak pasuje do wielu potraw. Podsmażona na patelni z przyprawami, może stać się bazą do stworzenia ulubionych sosów, potrawek czy zup. Pasuje idealnie do mięs oraz innych warzyw w formie duszonej. Surowa, drobno pokrojona może być dodawana do sałatek oraz wielu dań, którym nada świeżości. Szalotkę można również marynować. Jej delikatny i słodki smak będzie idealnie smakował w połączeniu z ulubionymi warzywami.

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Jedz, aby mieć lepszą pamięć i zdrowe kości. To bardzo niedoceniane warzywo

Orientalny smak, który ułatwia trawienie. Mało znana przyprawa o zdrowotnej mocy

Ma delikatny smak z orzechową nutą. Dobrze działa na serce i poziom cukru, najlepsza dla kobiet po 50.

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: warzywa | zdrowie