Smakuje jak połączenie truskawki i ananasa. Pomaga w leczeniu nadciśnienia, wątroby, działa na odporność
Ten soczysty, pyszny owoc o ciekawym wyglądzie zdobywa coraz większą popularność ze względu na swoje potencjalne właściwości zdrowotne. Graviola, która do tej pory była stosowana w medycynie ludowej w krajach Ameryki Łacińskiej, dzisiaj doceniana jest praktycznie na całym świecie. Przekonaj się, w jaki sposób wpływa na organizm i jak możesz włączyć ją do swojej diety.
Graviola to tropikalne drzewo, które wytwarza spore owoce o interesującym smaku. Ich działanie na organizm jest dopiero odkrywane. Roślina ta znana jest również jako flaszowiec miękkociernisty. Uprawia się ją głównie w Ameryce Środkowej, gdzie cieszy się największą popularnością. Jej owoce są duże i mogą osiągać wagę od 3 do 6 kg. Są pokryte zieloną skórką z kolcami.
Owoce gravioli kryją w sobie śnieżnobiały, niejednolity miąższ, w którym znajdują się liczne czarne nasiona. Smak gravioli ciężko porównać do znanych nam owoców. Jest słodko-kwaśny, a niektórzy znajdują w nim nuty truskawki, poziomki i ananasa.
Sprawdź także: Dodaj do sałatki lub ulubionej ryby. Reguluje wysoki cukier i zbija "zły cholesterol"
Graviolę można spożywać w formie surowej oraz suszonej. W krajach tropikalnych często przygotowuje się z niej soki czy napoje. Można zrobić z niej lody, przetwory, dodać do sałatki owocowej czy deseru. W Polsce jednak nie łatwo ją dostać.
Jeśli zależy nam na spróbowaniu gravioli, możemy znaleźć ją w aptekach, sklepach ekologicznych oraz ze zdrową żywnością. Sprzedawana jest najczęściej w formie kapsułek czy tabletek, czasami można spotkać ją w formie soku. Można dodawać je do napojów, koktajli, sosów czy owsianek. Jej orzeźwiający smak idealnie pasuje do dań na słodko i dodatkowo wspiera nasze zdrowie.
Owoce gravioli oprócz ciekawego smaku, kryją w sobie mnóstwo cennych składników odżywczych. Znajdziemy w nich pokaźne dawki witaminy C, witamin grupy B oraz składników mineralnych, jak wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas czy cynk.
Właściwości gravioli wynikają z zawartości związków o działaniu przeciwutleniających. Należą do nich związki fenolowe, karotenoidy czy kwercetyna. To dzięki nim wykazuje działanie przeciwzapalne i przeciwutleniające, które chroni komórki nasze organizmu przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Wiele osób uznaje, że graviola działa przeciwnowotworowo. Nie zostało to jednak udowodnione w badaniach klinicznych na ludziach.
Związki zawarte w gravioli mogą jednak wspierać nasze zdrowie. Szczególnie ze względu na działanie bakteriobójcze i przeciwzapalne. Wspiera układ odpornościowy, zapobiega infekcjom oraz przyspiesza gojenie się ran. Może pomóc w obniżeniu ciśnienia krwi i łagodzeniu dolegliwości związanych z reumatyzmem, wrzodami czy chorobami wątroby. Warto jednak pamiętać, że właściwości tego owocu nie zostały jeszcze w pełni zbadane, a większość badań była przeprowadzana na zwierzętach.
Graviola to owoc o intensywnym działaniu, przez co warto uważać podczas ich przyjmowania. Należy stosować się do wskazań producenta i nie przekraczać zalecanej dawki spożycia soku czy tabletek. Większa dawka owocu może zaszkodzić.
Graviola mocno obniża ciśnienie krwi, przez co osoby, które mają z nim problem, powinny uważać. Graviola nie jest polecana kobietom w ciąży oraz dzieciom.
Długotrwałe przyjmowanie gravioli może z kolei wykazywać działanie neurotoksyczne. Istnieją badania, które wykazały związek pomiędzy przyjmowaniem owocu a występowaniem choroby Parkinsona. Jednak przez brak wystarczających dowodów w 2010 roku Francuska Agencja Bezpieczeństwa Żywności zdecydowała, że nie można jednoznacznie potwierdzić tej zależności.
Źródła: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Czy karp to zdrowa ryba? Co zamiast karpia na wigilię?
Przekąska na zdrowe kości, dobrą pracę serca i odporność. Szkoda, że tak rzadko jemy
Hamuje apetyt, pomaga się skoncentrować. Wystarczy dodać ¼ łyżeczki do porannej kawy