Reklama
Reklama

Świeże i suszone jagody możesz używać w kuchni. Do mięs, sosów i leczniczych naparów

Jałowiec to roślina, którą większość osób kojarzy z lasem i charakterystycznym zapachem igieł. Jego owoce, zwane jagodami jałowca lub szyszkojagodami, od wieków stosowane są w świecie kulinariów i medycyny naturalnej. Dowiedz się, jakie są ich właściwości i jak wykorzystać jałowiec w kuchni.

Jałowiec to jeden z najcenniejszych darów natury. Jego owoce stanowią prawdziwą skarbnicę składników odżywczych, które wywierają pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Ponadto mają one szerokie zastosowanie kulinarne - można spożywać je zarówno w wersji świeżej, jak i suszonej, dodając je do deserów, napojów i wytrawnych dań. Dowiedz się, jak wykorzystać jałowiec w kuchni i dlaczego warto po niego sięgać - niektóre jego właściwości na pewno cię zaskoczą.

Owoc prosto z lasu

Jałowiec pospolity to krzew z rodziny cyprysowatych, na który można natknąć się zarówno w przydomowych ogrodach, jak i na wrzosowiskach, torfowiskach czy skrajach lasów. Wśród jego igieł kryje się prawdziwy skarb natury, a mianowicie jagody, znane również jako szyszkojagody. Dojrzewają one aż dwa lata, a okres ich zbioru przypada zwykle na listopad i grudzień.

Reklama

Ten owoc prosto z lasu - gdy już dojrzeje - wyróżnia się ciemnofioletowym kolorem, kulistym kształtem oraz żywicznym zapachem i gorzko-słodkim smakiem. Można spożywać go w wersji świeżej i suszonej - ta pierwsza jest bardziej intensywna w smaku, natomiast druga nieco delikatniejsza. Co bardzo ważne, każda z nich charakteryzuje się wysoką wartością odżywczą i dużą uniwersalnością w kuchni.

Świeży i suszony jałowiec - właściwości

Jaki wpływ na organizm wykazuje świeży i suszony jałowiec? Właściwości tych owoców są bardzo liczne, co wynika z wysokiej zawartości i dużej różnorodności substancji odżywczych. W ich wnętrzu kryją się m.in. minerały, w tym żelazo, wapń, miedź i chrom, witamina C, kwasy organiczne, związki żywiczne, olejki eteryczne, flawonoidy oraz garbniki.

W medycynie naturalnej owoce jałowca znane są z silnego potencjału przeciwutleniającego, czyli wspomagającego walkę z wolnymi rodnikami. Ale nie tylko - stosowane są one również w celu łagodzenia stanów zapalnych oraz wzmocnienia odporności, zwłaszcza w okresie wzmożonych przeziębień. Ponadto przypisuje się im działanie diuretyczne, żółciopędnie, przeciwbólowe i przeciwcukrzycowe.

Choć jagody jałowca są cenne dla naszego zdrowia, nie każdy może po nie sięgać. Nie powinno się ich podawać dzieciom oraz osobom zmagającym się ze stanami zapalnymi nerek i układu trawiennego. Należy wziąć pod uwagę także ich interakcje z lekami, w szczególności środkami moczopędnymi i żółciopędnymi. Warto dodać, że ich długotrwałe spożywanie może przyczynić się do podrażnienia błony śluzowej przewodu pokarmowego.

Jałowiec w kuchni

Jak wykorzystać jałowiec w kuchni? Jako że można stosować go w postaci świeżej i surowej, możliwości jest naprawdę wiele. Szczególnie popularne są napary, które mają za zadanie wzmocnić odporność, wspomóc trawienie i wesprzeć pracę wątroby. Aby przygotować taki napój, wystarczy zalać dwa lub trzy gramy rozdrobnionych suszonych owoców gorącą wodą i parzyć pod przykryciem przez ok. 15 minut. Ponadto szyszkojagody możesz z powodzeniem dodawać do: 

  • mięs, w tym dziczyzny, baraniny, wołowiny, kaczki i gęsiny,
  • wędlin i pasztetów,
  • kiszonek, w tym ogórków, kapusty i buraków, 
  • sosów, np. śmietanowych, grzybowych oraz tych na bazie wina, 
  • zalew i marynat do mięs, ryb lub warzyw, 
  • syropów,
  • alkoholu, w tym nalewek, likierów i ginu, 
  • dżemów,
  • deserów.  

Masz ochotę na coś niebanalnego? W takim razie przygotuj aromatyczny sos jałowcowy, łącząc owoce z bulionem, masłem, mąką, sokiem z cytryny oraz solą i cukrem. Jesienią w twojej spiżarni nie powinno zabraknąć rozgrzewającej nalewki jałowcowej, która powstaje z jagód jałowca, goździków, miodu, skórki cytryny oraz alkoholu 40-50 proc. Gdy dopadnie cię ochota na coś słodkiego, wyczaruj pyszne ciastka na bazie owoców jałowca, orzechów włoskich, cynamonu, miodu, cukru, masła, goździków, jajka i mąki pszennej. Daj się ponieść wyobraźni i nie bój się eksperymentować.  

Źródła: terazgotuje.pl, doz.pl

Zobacz też:

Hamują wilczy apetyt i skoki cukru, wzmacniają kości. Zjedz kilka, gdy masz ochotę na słodycze

Oczyszcza krew, odkwasza organizm i pomaga w trawieniu. W sałatkach sprawdza się najlepiej

Herbata, która w mig rozprawi się z tłuszczem. Obniża cukier, spokojnie można pić przed snem

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: owoce