Reklama
Reklama

Szkoda, że tak rzadko lądują na polskim talerzu. Mają dużo błonnika, mało kalorii i dobry wpływ na serce

Pędy bambusa to dość egzotyczny składnik, który często jest wykorzystywany w przepisach kuchni azjatyckiej. W Japonii, Chinach, Nepalu czy na Tajwanie to prawdziwy rarytas. Co więcej, pędy bambusa mają pewne drogocenne właściwości prozdrowotne. Kto powinien je jeść i do czego konkretnie można ich używać? Wyjaśniamy.

Co to są pędy bambusa?

Pędy bambusa to jadalne części rzeczonej rośliny, która w naturalnych warunkach występuje w tropikalnej i subtropikalnej Azji. Swoim wyglądem mogą przypominać szparagi. Mają nieco żółtawą barwę, a po przekrojeniu dość delikatną konsystencję. Zebrane pędy bambusa są przetwarzane na wiele rozmaitych sposobów, choć w sklepach najczęściej można spotkać je w formie marynowanej bądź konserwowej. 

Pędy bambusa są szczególnie popularne w krajach azjatyckich. Jednym z największych producentów i konsumentów rzeczonego składnika są Chiny

Jakie właściwości mają pędy bambusa?

Jeżeli lubimy azjatyckie smaki, to warto włączyć do swojej diety pędy bambusa. Zawierają one mnóstwo cennych składników odżywczych, takich jak witaminy z grupy B, witamina C, witamina E, żelazo, fosfor, mangan potas i cynk. Co więcej, pędy bambusa nie mają zbyt wielu kalorii - mowa tu o około 27 kcal w 100 g surowych pędów, a ponadto są doskonałym źródłem błonnika pokarmowego. Wobec tego mogą je spożywać osoby, którym zależy na zgubieniu kilku zbędnych kilogramów. 

Co istotne - błonnik może przyczyniać się do obniżania poziomu cholesterolu. Tym samym redukuje ryzyko wystąpienia niektórych chorób układu krążenia (na przykład miażdżycy) i wspiera pracę serca.

Przeczytaj też: Niepozorny owoc kryje pokłady zdrowia. Jedz dla ochrony serca, wątroby i dobrego cholesterolu

Do czego używać pędów bambusa?

Pędy bambusa znajdują zastosowanie w wielu rozmaitych przepisach kuchni azjatyckiej. W Japonii używa się ich między innymi do przygotowywania sushi, z kolei w Nepalu popularnym daniem z tego typu składnikiem jest tama. Co ciekawe, niektóre rodzaje pędów bambusa są wykorzystywane również w kuchni indyjskiej. Warto pamiętać o tym, że surowe pędy bambusa są ciężkostrawne, a ponadto zawierają szkodliwe związki, dlaczego przed spożyciem konieczne trzeba je ugotować. 

W polskich warunkach konserwowe pędy bambusa możemy dodawać między innymi do dań ze smażonym kurczakiem, ryżem i warzywami. Doskonale komponują się także z orientalnymi zupami. Marynowane pędy można dodać do orzeźwiającej sałatki. Ciekawym pomysłem jest również przyrządzenie tajskiego curry z chili i pędami bambusa

Poszczególne rodzaje pędów bambusa mogą różnić się od siebie smakiem, a tym samym zastosowaniem. Dlatego warto przed zakupem odpowiedniego produktu sprawdzić, co to za gatunek i czego można się po nim spodziewać.

Źródło: terazgotuje.pl, fdc.nal.usda.gov.

Zobacz też:

Rzadko pijemy ten napój. Nie tylko łagodzi napięcie i zmniejsza stres, dobrze robi na pamięć

W PRL-u to mięso było przysmakiem. Dziś jeśli kupujemy, to głównie do rosołu

Najlepsza część wołowiny na bitki lub roladki. Delikatna, ma niewiele tłuszczu, nie potrzebuje długiej obróbki

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: kuchnia azjatycka | dodatki | warzywa