Reklama
Reklama

To najdroższa wołowina na świecie. Ma niepowtarzalny smak, a jakość i właściwości czynią ją kawiorem wśród mięs

Wołowina jest dobrym źródłem pełnowartościowego białka, żelaza i witamin z grupy B. Nie należy do tanich mięs, bo za kilogram w supermarkecie trzeba zapłacić kilkadziesiąt złotych. Cena ta wydaje się jednak niska przy najdroższej wołowinie wagyu matsusaka. Ta pochodzi z Japonii i kosztuje nawet do 2 tysięcy złotych za kilogram. Dlaczego jest taka droga?

Wagyu matsusaka to jedno z najbardziej luksusowych mięs na świecie. Choć zwykłe wołowe mięso w sklepie już wydaje się drogie, to cena wołowiny wagyu czyni ją mięsem dla prawdziwych bogaczy. Okazuje się, że występuje jeden dominujący czynnik, który wpływa na cenę produktu.

Wagyu matsusaka - najdroższa wołowina na świecie

Wołowina wagyu matsusaka pochodzi z Japonii. To wyjątkowe mięso z wyselekcjonowanych ras bydła wagyu, które chowane są metodą tradycyjną. Surowa wołowina ma jasnoczerwony kolor z wyraźnym, jasnym tłuszczem. Wyróżnia się właśnie intensywnym marmurkowaniem. Drobne żyłki tłuszczu równomiernie rozkładają się w mięśniach. Nadaje to mięsu delikatną, maślaną konsystencję

Reklama

Po obróbce termicznej mięso wagyu matsusaka staje się soczyste i tak miękkie, że dosłownie rozpływa się w ustach. Charakteryzuje się głębokim smakiem umami, jest słodkawo-orzechowe. Nie wymaga użycia intensywnych przypraw i wielu dodatków. 

To jedna z najbardziej cenionych wołowin na świecie. Najczęściej serwowana jest w prestiżowych restauracjach. Podaje się ją w postaci cienko krojonej i krótko smażonej, np. w japońskich potrawach sukiyaki, shabu shabu czy teppanyaki stek.

Dlaczego wagyu jest drogim mięsem?

Za kilogram japońskiej ekskluzywnej polędwicy lub antrykotu trzeba zapłacić od 700 do nawet 2000 złotych. To nieporównywalnie więcej od już nietaniej sklepowej wołowiny. Dlaczego wagyu jest drogim mięsem? Dominującym czynnikiem wpływającym na wysoki koszt jest sposób chowu, w Japonii uznawany już za sztukę.

Przede wszystkim wołowina musi pochodzić od krów z jednej z czterech japońskich ras - Kuroge Washu, Akage Washu lub Akaushi, Mukaku Washu i Nihon Tankaku Washu. Wymagają one dłużej hodowli, ponieważ muszą osiągnąć wagę około 680 kg. Podczas hodowli zwierząt ogromną wagę przywiązuje się do ich dobrostanu, odpowiedniego ich odżywienia i ograniczenia stresu. Krowom podaje się najlepszą, ekologiczną i certyfikowaną paszę (zboża, ziemniaki, ryż, rośliny strączkowe, a nawet dania z dodatkiem piwa lub sake). Chowa się je na pastwiskach, nigdy w zamknięciu, a czasem zapewnia specjalne masaże. Dzięki temu mięso osiąga niezwykłą jakość. 

Następnie wołowina jest eksportowana do innych krajów. Podatki, cła i opłaty związane z logistyką transportu także podbijają ceny. Produkcja wagyu matsusaka jest kosztowna i długotrwała, dlatego mięso jest tak drogie.

Właściwości wagyu

Miłośnicy wołowiny uznają wagyu matsusaka za kawior wśród innych rodzajów tego mięsa. Smak to jednak nie wszystko - właściwości wagyu także przyciągają uwagę koneserów. 

Ma ono korzystny wpływ na poziom cholesterolu we krwi. Choć zawiera nawet ponad 30 proc. tłuszczów więcej niż typowa wołowina, to jest bogate w w tłuszcze jednonienasycone, kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6. Do tego cechuje się wysoką zawartością białka, fosforu i żelaza. Dostarcza też organizmowi witamin z grupy B.

Wagyu to tłuste i wysokokaloryczne mięso, dlatego porcja od 100 do 150 gramów w zupełności wystarczy dla jednej osoby. Warto jednak zaznaczyć, że wciąż jest ono zdrowsze od wieprzowiny czy wołowiny innych ras. Nie jest jedynie zalecana w dużych ilościach osobom z chorobami układu krążenia lub zaburzeniami lipidowymi.

Źródło: terazgotuje.pl, money.pl

Zobacz też:

W sezonie seniorzy powinni jeść codziennie. Dobrze wpływają na serce, kości i pamięć

Napój, który robi porządek w jelitach i przynosi ulgę. Pij rano, gdy chcesz zrzucić wagę

Zastąpisz tym chrzan w ogórkach kiszonych. Wypróbuj patent dobrej gospodyni

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: wołowina | mięso