Ulubiona kawa 100-latków. Jej codzienne picie wpływa na długowieczność
Kawa to jeden z ulubionych napojów Polaków. Wielu z nas nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia bez filiżanki pobudzającego espresso. Co ciekawe, kawa bardzo często wchodzi w skład diety stulatków. Z tego względu wiele osób dopatruje się w owym napoju możliwej recepty na długowieczność. Czy espresso faktycznie może przyczynić się do poprawy zdrowia? Jak je parzyć i ile kaw można wypić dziennie? Odpowiadamy.
Espresso to intensywna kawa wywodząca się z Włoch. Przygotowywana jest pod wysokim ciśnieniem i charakteryzuje się pełnym smakiem i niezwykłym aromatem. Po espresso z ogromną chęcią sięgają Włosi, w tym mieszkańcy Sardynii uznawanej za część niebieskiej strefy. Niebieska strefa to regiony, w których żyje wielu ludzi osiągających wiek 100 lat lub więcej.
Czy kawa może być receptą na długowieczność? Przyjrzymy się jej potencjalnemu wpływowi na zdrowie. W jej składzie znajduje się wiele polifenoli wykazujących działanie antyoksydacyjne. Owe związki przyczyniają się do zmniejszenia stresu oksydacyjnego i tym samym zmniejszają ryzyko wystąpienia niektórych chorób. Z kolei kofeina podnosi poziom energii, poprawia nastrój, a ponadto może przyspieszyć metabolizm.
Regularne spożywanie kawy może przyczynić się do zmniejszenia ryzyka wystąpienia chorób serca, udarów, cukrzycy czy chorób układu oddechowego. Ten niezwykle popularny, czarny napój spożywają również mieszkańcy innych miejsc wchodzących w skład niebieskiej strefy, takich jak Półwysep Nicoya na Kostaryce czy Ikaria w Grecji.
Sprawdź też: Na Sardynii piją codziennie i żyją ponad 100 lat. Prosty napój można zrobić w domu
Espresso parzy się krótko i pod wysokim ciśnieniem (zwykle od 8,5 do 9,5 bara). Do przygotowania napoju powinno się wykorzystać około 12 g drobno zmielonej kawy. Cały proces zaparzania nie powinien przekroczyć 35 sekund.
Najprościej jest zaparzyć espresso w ekspresie automatycznym, w którym wystarczy podstawić kubek i wcisnąć przycisk. Trochę więcej wysiłku wymaga ekspres kolbowy - użytkownik samodzielnie musi zmielić kawę, wsypać ją do sitka, a następnie ubić.
Aromatyczną kawę podobną do espresso da się również przyrządzić w kawiarce, aczkolwiek należy zaznaczyć, że w tego rodzaju urządzeniu zaparza się kawę pod znacznie mniejszym ciśnieniem. Wobec tego nie uzyskamy takiego samego efektu, jak w przypadku napoju przygotowywanego w ekspresie ciśnieniowym.
Niektórzy mogą zastanawiać się nad tym, ile konkretnie filiżanek kawy można wypić dziennie. Żeby móc odpowiedzieć na to pytanie, przyjrzyjmy się najpierw bezpiecznej dziennej dawce kofeiny. W przypadku osoby dorosłej jest to około 300 mg na dobę. Zaleca się nie przekraczać 400 mg na dobę, ponieważ wówczas mogą wystąpić niepożądane skutki uboczne.
Ile kofeiny jest w filiżance kawy? Należy zaznaczyć, że kawa kawie nierówna - ilość pobudzającego składnika może się różnić w zależności od odmiany ziaren (robusta ma nieco więcej kofeiny niż arabica). Ważny jest także sposób przygotowania napoju - 250 ml cappucino może mieć około 65 mg kofeiny, tyle samo kawy z przelewu zawiera około 95-100 mg kofeiny, a kawy rozpuszczalnej - mniej więcej 50 mg. W przypadku 30 ml espresso, mowa tutaj o około 60 mg kofeiny.
Ogólnie zaleca się, by nie przekraczać 3-4 kaw dziennie. Warto jednak zaznaczyć, że osoby z różnymi schorzeniami (takimi jak wrzody żołądka, zespół jelita wrażliwego, refulks czy chorobami serca) powinny znacząco ograniczyć spożywanie kawy.
Źródło: terazgotuje.pl, medonet.pl
Zobacz też:
Jedna z najlepszych polskich ryb. Zdrowa, prawie nie ma ości, smakuje lepiej niż dorsz
Dodaj do herbaty zamiast soku z malin. Chroni przed infekcjami, rozgrzewa i działa przeciwzapalnie