Ulubiona ryba wędkarzy. Nie śmierdzi mułem, ma mało kalorii i dużo dobrych tłuszczów
Tołpyga to smaczna ryba, która występuje w rzekach i jeziorach. Często hoduje się ją także w prywatnych stawach. Doceniana przez doświadczonych wędkarzy, na naszych stolach pojawia się dość rzadko. Dowiedz się, jakie właściwości w sobie kryje i dlaczego warto włączyć ją do swojej diety.
Ta niedoceniana ryba jest nie tylko smaczna, ale również pożyteczna. Poznaj tołpygę i sprawdź, w jaki sposób możesz ją przyrządzić, aby była pyszna i zdrowa.
Tołpyga to ryba, która należy do rodziny karpiowatych. Pochodzi z Azji Wschodniej i żyje w wodach stojących i płynących, takich jak rzeki, jeziora czy stawy. W Polsce nie występuje naturalnie, ale często się ją hoduje ze względu na walory smakowe oraz jej pożyteczność. Tołpyga żywi się fitoplanktonem, dzięki czemu wprowadzona do stojących zbiorników wodnych może pomóc je oczyszczać, zjadając pojawiające się glony.
Tołpyga jest dość dużą rybą - może dorastać nawet do 50 kg masy. Wyróżniamy jej dwa rodzaje, tołpygę pstrą oraz białą. Różnią się kolorem oraz rozmiarem. Zazwyczaj tołpyga biała jest większa.
Zobacz także: Duża białka, mało tłuszczu i niepowtarzalny smak. Zdrowa, ale rzadko kupowana ryba
Podobnie jak inne ryby tołpyga to źródło zdrowego mięsa. Zawiera stosunkowo niewiele kalorii. W 100 g ryby znajdziemy ok. 90 kcal, 11,5 g białka oraz 9,4 g tłuszczów. Dodatkowo zawiera cenne składniki odżywcze, jak witamina A, E witaminy z grupy B oraz minerały, jak żelazo, wapń czy selen. Znajdują się w niej również zdrowe nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3.
Jedzenie tołpygi to świetny sposób na dostarczenie naszemu organizmowi wielu niezbędnych i potrzebnych wartości odżywczych. Ze względu na sporą zawartość białka, wspiera pracę mięśni oraz ich proces regeneracji, np. po ciężkim treningu.
Bogactwo zdrowych tłuszczów korzystnie wpływa na serce oraz układu krążenia. Pozwala zmniejszyć poziom złego cholesterolu we krwi, pomaga w regulacji ciśnienia krwi oraz zmniejsza ryzyko wystąpienia w przyszłości chorób serca.
Tołpyga jest również źródłem kolagenu, dzięki któremu wspiera zdrowie skóry oraz jej piękny wygląd. Z kolei bogactwo witamin z grupy B ma pozytywny wpływ na nasz układ nerwowy.
Tołpyga to ryba, którą wiele osób uznaje za smaczniejszą alternatywę dla karpia. Ma delikatniejszy smak, który pozbawiony jest charakterystycznej nuty mułu. Jest uniwersalną rybą, którą można przyrządzić na wiele sposobów.
Jeśli zależy nam na zdrowej diecie, rybę możemy przygotować na parze albo w piekarniku. Będzie doskonale komponować się z oliwą, ulubionymi ziołami, jak tymianek czy bazylia oraz plastrem cytryny. Wiele osób łączy ją z białym winem, które doskonale dopełnia jej smak i dodaje pysznego aromatu.
Tołpygę można również klasycznie usmażyć w panierce. Będzie dobrze smakowała w połączeniu z ugotowanymi ziemniakami lub frytkami oraz ulubioną surówką. Można również stosować ją do popularnych dań, takich jak np. ryba po grecku.
Jedynym minusem ryby jest to, że jest dość oścista. Z tego powodu poleca się ostrożność przy jej jedzeniu.
Źródło: terazgotuje.pl, smaker.pl
Zobacz też:
Powinna być w kuchni każdego seniora i osób chorych na serce. Skarbnica potasu, magnezu i wapnia
Jedz, aby mieć lepszą pamięć i zdrowe kości. To bardzo niedoceniane warzywo
Orientalny smak, który ułatwia trawienie. Mało znana przyprawa o zdrowotnej mocy