Reklama
Reklama

To nie jest zwykły ogórek - pięknie pachnie, smakuje jeszcze lepiej. Idealny do sałatek, na korniszony i do kiszenia

Spośród innych ogórków wyróżnia go przede wszystkim wyjątkowy kolor. W dodatku jest niezwykle smaczny. A w kuchni ma dokładnie te same zastosowania, co zwykły ogórek gruntowy. Biały ogórek podbija dziś serca wszystkich wielbicieli warzyw sezonowych. Poznaj jego właściwości oraz zastosowanie w kuchni.

Biały ogórek - rarytas wśród ogórków?

Choć może wydawać się nowością, to biały ogórek istnieje już od XIX wieku. Jest to stara amerykańska odmiana, którą rozpowszechnił Washington Atlee Burpee.  

Obecnie w Polsce dostępnych jest kilka odmian białego ogórka. Jest to przede wszystkim 'White Wonder', ale także 'Long Wonder' czy 'Miniature Wonder'. Biały ogórek, jak sama nazwa wskazuje, cechuje się białą skórką, która pięknie prezentuje się na warzywnej grządce. Odmiana 'White Wonder' ma owoce o długości nawet 15-20 cm. Cienką skórkę pokrywa mała liczba brodawek i kolców. 

Reklama

Białe ogórki stanowią prawdziwy rarytas. Ładnie pachną i mają delikatny smak. Przy uprawie warto zadbać o dobre nawodnienie rośliny, aby owoce nie zgorzkniały.  

Trudno znaleźć białe ogórki na straganach warzywnych. Na szczęście nic nie stoi na przeszkodzie, aby samemu je wyhodować. Roślina ta jest łatwa w uprawie. Możesz siać ją do gruntu lub doniczek. Najlepiej rośnie w glebie żyznej o pH 7, na stanowisku słonecznym. Pierwsze wschody zauważysz już po 5-10 dniach. Z jednego krzaczka możesz zebrać od 2 do 4 kg owoców.

Jakie właściwości ma biały ogórek?

Właściwości białego ogórka są podobne do zielonych odmian, z tą różnicą, że zawiera znacznie mniej chlorofilu odpowiedzialnego za zabarwienie skórki na zielono.  

Ogórki białe składają się w 95% z wody. Stanowią zatem doskonałą propozycję na upalne dni. Pozwalają nawodnić organizm. Ich skład wpływa również na to, że są małokaloryczne. 100 g białego ogórka ze skórką dostarcza jedynie ok. 15 kcal. Stanowią zatem doskonałą propozycję dla osób na diecie redukcyjnej i dbających o linię.  

Ważnym składnikiem ogórków jest kukurbitacyna. Rośliny produkują ten związek w celu odstraszenia roślinożerców, nadając owocom gorzki smak. Dla człowieka stanowi jednak ważną substancję o właściwościach przeciwcukrzycowych i przeciwnowotworowych

Sprawdź też: Potas, magnez, witamina C, cienka skóra i brak pestek. Rzadko jemy, bo mało znamy to warzywo

Co warto wiedzieć, sięgając po biały ogórek? Właściwości antyoksydacyjne tej rośliny z pewnością nie powinny ujść twojej uwadze. Roślina ta zawiera flawonoidy i garbniki, które spowalniają procesy starzenia się organizmu.

W składzie białych ogórków znajdziesz sporą ilość witaminy C i potasu, które pozytywnie wpływają na układ krążenia. Przyczyniają się do obniżenia ciśnienia krwi.  

Biały ogórek jest warzywem o niskim indeksie glikemicznym. Mogą zatem włączyć go do diety osoby z cukrzycą, ponieważ nie powoduje szybkiego wzrostu glukozy we krwi.  

Co zrobić z białych ogórków?

Białe ogórki, jak większość warzyw, najlepiej zjadać na surowo razem ze skórką. W ten sposób masz pewność, że dostarczysz organizmowi najwięcej cennych składników odżywczych zawartych w roślinie. Wiele z nich znajduje się bowiem tuż pod skórką.

W formie surowej biały ogórek doskonale nadaje się jako dodatek do sałatek i mizerii. Nie bój się łączyć go z pomidorem czy papryką. Choć zawiera askorbinazę, która neutralizuje witaminę C z pomidora, to korzyści z takiego połączenia jest znacznie więcej. Z kolei niedobór witaminy C latem raczej ci nie grozi. Jeśli jednak chcesz zachować wszystkie witaminy w sałatce, wystarczy ją lekko zakwasić i przygotować sos na bazie octu. 

Białe ogórki z powodzeniem mogą zastąpić zielone na kanapce, we wrapach czy przystawkach na imprezach w ogrodzie. Świetnie sprawdzi się także jako dodatek do grillowanych mięs.  

Co jeszcze zrobić z białych ogórków? Oczywiście chłodnik. To wspaniała propozycja zupy na letnie, upalne dni. Białe ogórki możesz także zakwasić i przygotować ogórki małosolne czy kiszone. W przedłużeniu ich przydatności do spożycia pomoże ci także konserwacja lub mrożenie. Dzięki temu ich wyjątkowym smakiem będziesz się rozkoszować także zimą.  

Źródło: dietetycy.org.pl, terazgotuje.pl

Zobacz też:

Latem pełno ich na straganach, ale rzadko kupujemy. Szkoda, bo marynowane są lepsze od korniszonów

W sklepach lekceważymy, choć niewiele kosztuje. A to najlepsze letnie warzywo do nadziewania i na surówkę

Wyjątkowa ryba na problemy z sercem i stawami. Często mają na promocji w Lidlu lub Biedronce

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: warzywa | przetwory | dodatki