Wystarczy wsypać pół łyżeczki do ciepłej wody. Metabolizm przyspieszy, jelita będą sprawnie pracować
W grudniu w kuchni każdej zorganizowanej gospodyni nie może zabraknąć korzennych przypraw. Podstawą jest oczywiście cynamon, warto zaopatrzyć się również w goździki, imbir, kardamon, czy anyż. Składniki te przydadzą się nie tylko do przygotowania domowej przyprawy do piernika, którą możesz wykorzystać do bożonarodzeniowych wypieków, czy grzańców. Z takiej mieszanki może zrobić także prozdrowotny napój, który będzie doskonałym wsparciem dla organizmu. Sprawdź, na co pomaga picie wody z przyprawą do piernika.
Nie od dziś wiadomo, że korzenne przyprawy korzystnie działają na układ pokarmowy. Dolegliwości trawienne takie jak uczucie ciężkości po posiłku, wzdęcia, czy gazy to powszechny problem, któremu warto zapobiegać, stosując naturalne metody, które były znane już w czasach starożytnych. Woda z domową przyprawą do piernika nie tylko przepięknie pachnie, ale i korzystnie zadziała na pracę jelit. Ma także szereg innych właściwości pozytywnie wpływających na zdrowie. W poniższym artykule zdradzimy ci, jak ją przygotować.
Przygotowanie domowej przyprawy do piernika nie wymaga dużych umiejętności kulinarnych. Jednocześnie wersja korzennej mieszanki zrobiona własnoręcznie, będzie dużo lepsza większość tych dostępnych w sklepach. Przede wszystkim ze względu na brak dodatku cukru, który często znajduje się na pierwszym miejscu w składzie gotowych przypraw. Dodatkowo możesz modyfikować ilość poszczególnych składników, w zależności od twoich preferencji. Bazą przyprawy do piernika jest oczywiście cynamon, który idealnie komponuje się z goździkami, anyżem, kardamonem, gałką muszkatołową, oraz imbirem. Mieszankę warto wzbogacić o dodatek czarnego pieprzu, ziela angielskiego i kurkumy.
Domowa przyprawa do piernika przede wszystkim świetnie wpływa na układ pokarmowy. Wszystkie zawarte w niej składniki wspierają prawidłowe trawienie, poprawiają perystaltykę jelit, pomagają na niestrawność, a także przyczyniają się do pozbycia się nieprzyjemnych dolegliwości, takich jak wzdęcia i gazy. Dlatego wodę z korzennymi przyprawami warto pić po ciężkostrawnym posiłku. Ponadto obecny w mieszance imbir ma również działanie łagodzące nudności
Warto wspomnieć także o tym, że woda z domową przyprawą do piernika to również sprzymierzeniec wszystkich osób, które chcą zadbać o smukłą sylwetkę. Cynamon, czarny pieprz, czy imbir wykazują działanie rozgrzewające, a także przyspieszają metabolizm oraz wspierają spalanie tłuszczu. Dlatego w połączeniu z deficytem kalorycznym oraz aktywnością fizyczną, korzenna woda będzie wsparciem procesu odchudzania. Mieszanka przypraw pomoże także wesprzeć pracę wątroby.
Składniki zawarte w przyprawie do piernika mają także właściwości bakteriobójcze, przeciwwirusowe i przeciwgrzybicze. Wspierają walkę organizmu z infekcjami, pomogą pozbyć się przeziębienia i grypy, które w szczególności często dopadają nas zimą. Korzenne przyprawy pomagają na stany zapalne górnych dróg oddechowych. Dodatkowo anyż wykazuje działanie wykrztuśne, dzięki czemu pomaga pozbyć się uporczywego mokrego kaszlu i zalegającej wydzieliny. Natomiast imbir ma właściwości przeciwzapalne i napotne, pomoże obniżyć zbyt wysoką temperaturę. Korzenne przyprawy mają także właściwości wspierające układ immunologiczny.
Kurkuma, pieprz, czy cynamon są źródłem cennych antyoksydantów, które wspierają neutralizowanie szkodliwego działania wolnych rodników. Mają także właściwości spowalniające procesy starzenia, redukujące stany zapalne w organizmie, które przyczyniają się do rozwoju wielu chorób, a także wykazują działanie przeciwnowotworowe. Dodatkowo obecny w przyprawie korzennej cynamon ma działanie przeciwbólowe i rozkurczowe, co pomoże przy bólach brzucha oraz bólach menstruacyjnych.
Przygotowanie napoju, należy rozpocząć oczywiście od zrobienia domowej przyprawy do piernika. Pomimo tego, że do wody dodaje się jedynie odrobinę, warto zrobić ją w większej ilości, w grudniu na pewno znajdzie się niejeden przepis, do którego będziesz mógł wykorzystać przyprawę.
Składniki na domową przyprawę do piernika:
- 40 g mielonego cynamonu cejlońskiego,
- 15 g suszonego imbiru,
- 15 g kardamonu,
- 10 g gałki muszkatołowej,
- 15 g mielonych goździków,
- 10 g mielonego ziela angielskiego,
- 10 g mielonej kurkumy,
- 5 g mielonego czarnego pieprzu.
Wszystkie składniki należy dokładnie ze sobą wymieszać, a następnie przesypać do czystego i szczelnie zamykanego szklanego opakowania, np. słoiczka.
Przygotowanie wody z domową przyprawą do piernika
Przygotuj: 250 ml wody oraz pół łyżeczki domowej przyprawy do piernika. Opcjonalnie: łyżeczka miodu, plastry pomarańczy, cytryny i jabłka.
Do kubka wsyp pół łyżeczki mieszanki przypraw, następnie zalej ją gorącą, ale nie wrzącą wodą. Odstaw na 10 minut. Całość możesz dosłodzić miodem oraz dodać plastry jabłka, pomarańczy i cytryny.
Jak pić wodę z przyprawą piernikową? Możesz wypić szklankę w ciągu dnia po posiłku. Jeśli nie masz żadnych przeciwskazań, np. dolegliwości związanych z nadkwaśnością, refluksem lub wrzodami, po taki napój możesz sięgnąć także o poranku, aby poprawić trawienie i podkręcić metabolizm.
Źródła: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Czy karp to zdrowa ryba? Co zamiast karpia na wigilię?
Przekąska na zdrowe kości, dobrą pracę serca i odporność. Szkoda, że tak rzadko jemy
Hamuje apetyt, pomaga się skoncentrować. Wystarczy dodać ¼ łyżeczki do porannej kawy