Zielone ziarenka mocy. Doskonale zbijają cholesterol, pomagają na bóle mięśni i głowy
Zielony pieprz to niedaleki kuzyn popularnej przyprawy, po którą sięgasz w swojej kuchni praktycznie każdego dnia. Może on poszczycić się całym spektrum właściwości leczniczych. Na co pomaga zielony pieprz i dlaczego warto go zacząć jeść już dziś? Dowiedz się tego z artykułu.
Zielony pieprz to mniej popularny, niedaleki kuzyn tego tradycyjnego, czyli czarnego. Dzięki jego subtelnemu smakowi można wykorzystać go w kuchni na wiele sposobów, w tym do sosów, sałatek i zup. Dlaczego warto wdrożyć go do swojej diety już dziś? Poznaj wszystkie zalety zielonego pieprzu.
Jakie zalety oferuje spożywanie zielonego pieprzu? Skład i właściwości tego surowca są doprawdy interesujące. Niewiele osób ma świadomość, że pozyskuje się go z czarnego pieprzu. Okazuje się, że są to najzwyczajniej w świecie jego niedojrzałe ziarna. Aby uzyskały one swój charakterystyczny odcień, poddaje się je kilku procesom, w tym suszeniu na słońcu i liofilizacji. W efekcie przyprawa nabiera intensywnego aromatu. Wykazuje ona delikatną pikantność, dzięki czemu jest chętnie wybierana przez osoby o delikatnym podniebieniu.
W ziarenkach zielonego pieprzu kryje się piperyna - alkaloid o prozdrowotnym działaniu na ludzki organizm. Co więcej, w ich wnętrzu znajdziesz cały wachlarz witamin z grupy B, a także witaminę K i takie minerały jak m.in. cynk, fosfor, magnez, mangan, miedź, wapń, sód i żelazo. Jego dodatkowym atutem jest spora zawartość witaminy C, która usprawnia pracę układu odpornościowego, wspierając codzienne zadania limfocytów.
Jakie własności wykazuje zielony pieprz? Po pierwsze pozytywnie wpływa na układ trawienny. Osoby, które na co dzień borykają się z łagodnymi dolegliwościami żołądkowo-jelitowymi, powinny czym prędzej włączyć go do swojej diety. Ponadto specjaliści rekomendują go dla osób, które chciałyby zredukować ryzyko chorób sercowo-naczyniowych - zielony pieprz zmniejsza poziom cholesterolu LDL, a co za tym idzie - chroni przed udarem i zawałem serca.
Wśród innych atutów zielonego pieprzu wymienia się jego dobroczynne oddziaływanie na metabolizm. Dzięki temu jest on chętnie wykorzystywany podczas diet redukcyjnych, ponieważ ułatwia pozbycie się nadprogramowych kilogramów. Włączając go do jadłospisu, można także liczyć na przeciwzapalne i antyseptyczne własności. Zawarta w nim piperyna zwiększa także przyswajalność innego związku, a mianowicie kurkuminy, którą znajdziesz w kurkumie. Razem tworzą one doskonałe lecznicze połączenie na szereg dolegliwości.
Zielony pieprz przyjdzie ci z pomocą także podczas infekcji górnych dróg oddechowych. Przyspiesza on zbijanie temperatury, a także przydaje się, gdy walczysz z bólami stawów, mięśni i głowy. Co ciekawe, posiada on również cechy wykrztuśne, które pozwolą ci zwalczyć uciążliwy kaszel.
Oprócz powyższych właściwości warto pamiętać, że zielony pieprz jest źródłem naturalnych antyoksydantów, które redukują stres oksydacyjny. Jego regularne spożywanie poprawia funkcjonowanie układu nerwowego, usprawnia procesy myślowe i chroni przed rozwojem chorób neurodegeneracyjnych, w tym choroby Alzheimera.
Przyprawa ta będzie fantastyczną alternatywą dla jego podstawowej, czarnej wersji. Jeśli szukasz naturalnych substancji, które przyspieszą spalanie nadprogramowej tkanki tłuszczowej, sięgaj po niego jak najczęściej. Kto powinien jeść zielony pieprz? Jest on polecany osobom, które borykają się ze zbyt wysokim poziomem cholesterolu - zarówno ogólnego, jak i LDL.
Będzie on także odpowiednim dodatkiem do menu pacjentów cierpiących na zaburzenia metaboliczne, w tym cukrzycę typu 2 i insulinooporność. Jako że jego spożywanie stanowi wspaniałą profilaktykę chorób nowotworowych, jest on rekomendowany dla każdego, kto chciałby bardziej kompleksowo zadbać o swoją dietę. Co więcej, osoby, które lubią delikatnie pikantny posmak, z pewnością polubią subtelną ostrość, jaką oferuje zielony pieprz.
Czy każdy może pozwolić sobie na włączenie do menu zielonego pieprzu? Przeciwwskazaniem do delektowania się tą przyprawą jest przede wszystkim nadwrażliwość na jej jakikolwiek składnik. Co więcej, warto mieć na uwadze, że zawarta w nim piperyna może wchodzić w interakcje z zażywanymi medykamentami, zwiększając lub zmniejszając ich działanie.
Kto jeszcze musi wystrzegać się zielonego pieprzu? Są to przede wszystkim pacjenci z przewlekłymi problemami trawiennymi, w tym refluksem i wrzodami żołądka. Na surowiec ten powinny uważać także kobiety w ciąży i karmiące piersią.
Wystąpiła u ciebie reakcja alergiczna w postaci zaczerwienienia skóry, wysypki lub problemów z oddychaniem? W takiej sytuacji niezwłocznie skontaktuj się z lekarzem i omów powyższe objawy - być może masz do czynienia z uczuleniem właśnie na ten surowiec.
Podobnie jak inne rodzaje przypraw musi być on odpowiednio przetrzymywany, aby nie stracił swoich walorów smakowych. Jak przechowywać zielony pieprz? Dobrym pomysłem jest zaopatrzenie się w niewielki, szczelnie zamykany pojemnik ze szkła lub materiał, który posiada stosowne certyfikaty. Po otwarciu torebki z przyprawą przesyp ją do tak przygotowanego naczynia, zamknij i postaw w ciemnym i chłodnym miejscu. Dzięki temu zielony pieprz zachowa swoją charakterystyczną delikatną pikanterię i nie utraci swojej świeżości. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby ustawić go na kuchennym blacie, gdzie będziesz miał do niego swobodny dostęp. Jeśli twoja kuchnia jest bardzo małym pomieszczeniem, wystarczy, że włożysz go do którejś z szafek.
W jakich potrawach zastosowanie znajdzie zielony pieprz? Do czego stosować ten surowiec, aby cieszyć się wyjątkowym smakiem potraw? Jest on na tyle uniwersalny, że łatwo wykorzystasz go w opcjach zarówno słodkich, jak i wytrawnych.
Jeśli gustujesz w domowych mieszankach przypraw, wymieszaj go z ulubionymi ziołami, np. kolendrą, majerankiem, bazylią czy oregano. Tak przyrządzony miks doskonale sprawdzi się w zupach, sosach oraz sałatkach.
Zielonym pieprzem zwieńczysz także domowe kanapki i zapiekanki. Możesz go używać nie tylko do dań mięsnych, ale także do wegetariańskich, wegańskich i tych na bazie ryb. Dosypuj go również do past jajecznych oraz surówek, np. z udziałem czerwonej cebuli, kapusty kiszonej i marchewki. Warto mieć także na uwadze, że zielony pieprz wyśmienicie komponuje się z kminkiem, dlatego można wykorzystać go podczas wypieku chleba.
Nie przepadasz za czarnym pieprzem, ponieważ ma on zbyt ostry smak? W takim razie ten zielony będzie strzałem w dziesiątkę. Ze względu na swoją delikatność z pewnością przypadnie on także do gustu najmłodszym domownikom.
Źródło: Smaker.pl
Zobacz też:
Jedna z najlepszych polskich ryb. Zdrowa, prawie nie ma ości, smakuje lepiej niż dorsz
Dodaj do herbaty zamiast soku z malin. Chroni przed infekcjami, rozgrzewa i działa przeciwzapalnie
Ulubiona kawa 100-latków. Jej codzienne picie wpływa na długowieczność