Dodawaj do porannej kawy, nie pożałujesz. Pobudza, obniża poziom cukru i podkręca metabolizm
Do porannej kawy warto wsypać dwie łatwodostępne przyprawy. Czasami taka prosta zmiana wpłynie nie tylko na smak napoju, ale też wesprze organizm i zapewni mu sprawniejsze funkcjonowanie. Okazuje się, że kawa z cynamonem i kakao rozgrzeje od środka, ale też pomoże układowi nerwowemu czy krążenia. Przekonaj się, jak prosto ją zrobić.
Jednym z napojów, po które warto sięgać nie tylko sezonie jesienno-zimowym, jest kawa z cynamonem i kakao. Kryje w sobie nie tylko pyszny aromat, ale też cenne wartości odżywcze. Kawę z tymi dodatkami regularnie powinny pić osoby, które dbają o linię, a także ci, którym po zimie zostało trochę za dużo centymetrów w pasie. Będzie
Kawa z cynamonem i kakao zawdzięcza swoje prozdrowotne działanie wszystkim produktom, z których jest przygotowana. Zarówno kawa, jak i obie przyprawy wspierają niemal cały organizm w prawidłowym funkcjonowaniu. Nie tylko rozgrzewają od środka, ale też wpływają m.in. na układy pokarmowy, nerwowy czy krążenia. Jakie właściwości wykazują poszczególne składniki kawy z cynamonem i kakao?
- Kawa - jest bogatym źródłem łatwo przyswajalnych antyoksydantów, które wykazują przeciwzapalne działanie (szczególnie silne, gdy do napoju doda się jeszcze mleko). Polifenole pomagają zmniejszyć stres oksydacyjny i opóźniają starzenie się organizmu. Już po ok. 5-8 minutach od wypicia kawy, zawarta w niej kofeina zaczyna wchłaniać się, pobudzać organizm do działania i stymulować mózg do lepszej pracy. Napój wpływa również pozytywnie na funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego, przyspiesza spalanie tłuszczu oraz minimalizuje ryzyko zachorowania na cukrzycę i chorobę Parkinsona.
- Cynamon - ma silne działanie antyseptyczne, bakteriobójcze i grzybobójcze. Wspomaga procesy trawienne, łagodzi bóle żołądka, syci na dłużej oraz pomaga w utracie kilogramów, powstrzymując ochotę na słodycze. Przyprawa obniża poziom cholesterolu i ma dobroczynny wpływ na funkcjonowanie układu krwionośnego. Cynamon świetnie rozgrzewa, dlatego pomaga także uporać się z pierwszymi objawami przeziębienia. Wspiera w walce ze stanami zapalnymi, z infekcjami skórnymi oraz różnego rodzaju objawami trądziku. Co więcej, jest skutecznym remedium na stres - wspaniale rozluźnia, wspomaga pamięć i koncentrację.
- Kakao - cechuje się niskim indeksem glikemicznym i ma mało kalorii. Dodatkowo zapewnia uczucie sytości, hamuje apetyt i pomaga w szybkim spalaniu tłuszczu. W swoim składzie zawiera antyoksydanty, witaminy (A, E i te z grupy B) oraz minerały (m.in. magnez, żelazo i potas). Dzięki przeciwutleniaczom działa przeciwmiażdżycowo i chroni przed chorobami układu krążenia. Usprawnia pracę serca i układu nerwowego. Obniża zbyt wysoki poziom "złego" cholesterolu, wykazuje działanie przeciwzakrzepowe i poprawia wygląd skóry. Kakao to również źródło kofeiny, która dodaje energii, ale też wpływa na poprawę pamięci i koncentracji. Przyprawa pobudza produkcję endorfin, czyli hormonów szczęścia, które odpowiadają za dobre samopoczucie.
Kawę z cynamonem i kakao przyrządzisz na kilka sposobów. Poniżej znajdziesz dwa najprostsze - na czarną kawę z cynamonem i kakao oraz na zabielaną wersję tego napoju. Przepis jest naprawdę prosty, więc nie zabierze zbyt wiele czasu o poranku. Warto pić ją właśnie z rana, ponieważ wtedy najskuteczniej przyspieszy metabolizm, doda energii i wesprze odporność.
Kawa z cynamonem i kakao
Składniki:
- filiżanka kawy,
- 1/4 łyżeczki cynamonu mielonego,
- 1/2 łyżeczki kakao gorzkiego,
- łyżeczka cukru lub ksylitolu,
- ewentualnie: spienione mleko lub mleko odtłuszczone (0,5%).
Sposób wykonania:
Zaparz ulubioną czarną kawę, przelej ją do filiżanki. Wsyp cynamon i kakao, dokładnie wymieszaj do rozpuszczenia się przypraw. Dodaj jeszcze odrobinę cukru lub ksylitolu, jeśli wolisz posłodzoną kawę. Napój gotowy.
Możesz go też przyrządzić z dodatkiem spienionego mleka, które zapewni mu większą aksamitność i łagodniejszy smak. Wystarczy, że na końcu dodasz jeszcze mleko i delikatnie przemieszasz całość. Jeśli nie miasz w swojej kuchni spieniacza, po prostu na ostatnim etapie dolej odrobinę mleka odtłuszczonego i również delikatnie wymieszaj całość łyżeczką.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Ma orzechowy smak i jest sypki nawet po przegotowaniu. Cukrzycy mogą jeść bez obaw
Wystarczy dodać odrobinę do porannej kawy. Pobudzi pracę mózgu, obniży cukier i pomoże w odchudzaniu