Reklama
Reklama

Jem zamiast ziemniaków. Jest wyjątkowo dobre, zdrowe i pomaga schudnąć

Ziemniaki w diecie to dość kontrowersyjny temat, na który wiele osób ma swoją własną opinię. Niektórzy sądzą, że spowalniają proces odchudzania, inni uważają je za zdrowy produkt, bogaty w witaminę C. Niezależnie od tego, po której stronie jesteśmy, możemy liczyć na pewne sposoby, dzięki którym z łatwością uzyskamy niskokaloryczny i zdrowy dodatek do obiadu. Przekonaj się, jak wykonać purée, które nie zaburzy twojej diety.

Dieta odchudzająca stawia przed nami pewne ograniczenia, z którymi czasami ciężko sobie poradzić. Poznaj sposób, dzięki któremu obiad będzie niskokaloryczny bez trudu.

Co jeść zamiast ziemniaków? Rozwiązanie to purée z kalafiora

Ziemniaki to uniwersalne warzywo, z którego możemy przygotować wiele potraw. Niestety nie zawsze stworzone z nich dania są niskokaloryczne. Często wymagają smażenia lub użycia sporej ilości tłuszczu, aby miały pyszny smak i odpowiednią konsystencję. Dobrym przykładem jest purée ziemniaczane, które wykorzystuje sporą ilość masła i śmietanki. Dla osób na diecie może stanowić prawdziwą bombę kaloryczną, która zwiększy przyjmowaną przez nich ilość kalorii.

Na szczęście są inne sposoby na uzyskanie dodatku do obiadu. Wiele warzyw może stanowić odpowiedni zamiennik, który będzie miał mniej kalorii, ale równie dużo smaku. Idealnie sprawdzi się do tego kalafior, który jest delikatnie słodki. Ma łagodny aromat, który w otoczeniu odpowiednich składników nabierze całkiem nowego wymiaru.

Kalafior jest warzywem niskokalorycznym. W 100 g ugotowanych różyczek znajdziemy jedynie 23 kcal. Jest to o ok. 50 kcal mniej niż w 100 g ugotowanych ziemniaków. Dodatkowym plusem jest spora zawartość błonnika, która przyspiesza przemianę materii i stymuluje pracę jelit. Kalafior to także źródło cennych witamin i minerałów, dzięki którym możemy liczyć na wsparcie naszego organizmu.

Przygotowanie purée z kalafiora jest bardzo proste i ogranicza się do ugotowania warzywa i zblendowania go z odpowiednimi składnikami. Nie zajmie nam dłużej niż przygotowanie tradycyjnego dodatku. Ma uniwersalny smak, przez co można je łączyć z potrawami wszelkiego rodzaju. Przekonaj się, jak je zrobić.

Zobacz także: Do placków ziemniaczanych dodaje trzy łyżki tego warzywa. Choć jest bardzo zdrowe, rzadko go używamy

Jak zrobić purée z kalafiora?

Składniki:

  • kalafior,
  • 2 łyżki śmietanki 12 proc.,
  • łyżka masła,
  • 50 g sera cheddar,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób wykonania:

Kalafior dokładnie myjemy, a następnie dzielimy go na mniejsze różyczki. Gotujemy go w osolonej wodzie lub na parze. Kiedy będzie miękki, przekładamy go do miski. Dodajemy masło, śmietanę i blendujemy do uzyskania gładkiej masy. Następnie dodajemy ser i mieszamy łyżką, dopóki się nie rozpuści. Na końcu dodajemy sól i pieprz do smaku. Jeśli masa będzie zbyt mało kremowa, możemy dodać dodatkową porcję masła i śmietanki.

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Przekąski na zbicie cholesterolu. To, co jesz pomiędzy posiłkami ma duże znaczenie

Chrupiące schabowe w odchudzonej wersji. Rodzina już nie chce smażonych

Remedium na jesienne infekcje, wzmacniacz odporności. Najlepiej działa, gdy piję na czczo

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ziemniaki | dodatki | warzywa