Reklama
Reklama

Kaloryczne, ale bardzo zdrowe. Gdy tylko uda mi się kupić, robię według staropolskiego przepisu

Gęsina na polskich stołach gości dość rzadko. Warto to jednak zmienić. Okazuje się, że mięso nie tylko zachwyca smakiem, ale również wartościami odżywczymi. W diecie sprawdzi się idealnie. Poznaj przepis, który pozwoli ci prosto przygotować gęsinę. Sprawdzi się idealnie na Dzień Świętego Marcina.

11 listopada to nie tylko Święto Niepodległości, ale też Dzień Świętego Marcina. Z tego powodu na początku listopada na stołach pojawiają się rogale świętomarcińskie oraz gęsina. Warto wykorzystać tę okazję, aby dowiedzieć się, w jaki sposób przygotować to niedoceniane, pyszne mięso.

Gęsina - kaloryczne, ale zdrowe mięso

Gęsina może wydawać się kalorycznym mięsem. Jest dość tłusta, a kiedy nie pozbawimy jej skórki, w 100 g gęsi znajdziemy aż 400 kalorii. Z tego powodu osoby, które dbają o linię, mogą ściągnąć wierzchnią warstwę. W tej sytuacji gęsina bez skórki w 100 g będzie miała jedynie 150 kcal. Dodatkowo będzie stanowić wartościowe źródło białka w diecie - w podanej porcji znajdziemy aż 20 g tego składnika.

W gęsinie znajdziemy cenne nienasycone kwasy tłuszczowe, które mają pozytywny wpływ na pracę mózgu oraz serca. Obecność kwasów omega-3 oraz omega-6 wspiera działanie układu nerwowego, odpornościowego, a także trawiennego. Dodatkowo mogą one wpłynąć na obniżenie poziomu złego cholesterolu we krwi.

Mięso zawiera witaminę A i E, które mają lepszą przyswajalność ze względu na zawartość tłuszczu w gęsinie. Dzięki nim spowolnimy proces starzenia się organizmu, poprawimy wygląd skóry, włosów i paznokci, a także zmniejszymy ryzyko wystąpienia nowotworów w przyszłości. Spożywając mięso, dostarczymy naszemu organizmowi również witamin z grupy B, żelaza, potasu, magnezu, cynku, selenu, wapnia i fosforu.

W gęsinie znajdziemy również mnóstwo cennych aminokwasów. Wśród nich jednym z najważniejszych jest glicyna, która odpowiada za syntezę kolagenu, poprawia stan skóry i zmniejsza oznaki starzenia.

Kto powinien jeść gęsinę?

Gęsina to wartościowe mięso, które powinno znaleźć się co jakiś czas w diecie każdego. Lekarze oraz dietetycy odradzają ją jednak osobom, które cierpią na nadwagę, otyłość lub problemy gastryczno-trawienne. Wynika to z wysokiej kaloryczności tego mięsa. W przypadku tych osób gęsina powinna być spożywana z umiarem.

Zobacz także: Sama robię szynkę na kanapki. Gotowana w specjalnym wywarze smakuje pierwsza klasa

Gęś po staropolsku - przepis

Składniki:

  • cała gęś,
  • kilogram kiszonej kapusty,
  • 150 g wędzonego boczku w kawałku,
  • 150 g wędzonego boczku w plastrach,  
  • 5 cebul,
  • 3-4 ząbki czosnku,
  • majeranek,
  • sól i pieprz, 
  • dodatkowo: szklanka bulionu lub piwa do polewania. 

Sposób wykonania:

Gęś dokładnie myjemy w zimnej wodzie, pozbywamy się resztek piór i ją osuszamy. Dobrze nacieramy ją solą i majerankiem, na zewnątrz i w środku. Chowamy do lodówki na co najmniej dwie godziny. W tym czasie przygotowujemy nadzienie.

Kapustę kiszoną lekko opłukujemy w zimnej wodzie i odciskamy z nadmiaru płynu. Przekładamy ją do garnka, zalewamy wodą i gotujemy przez ok. 5 minut. Boczek w kawałku kroimy w grubą kostkę. Cebulę i czosnek drobno siekamy. Na patelni kładziemy boczek w kostce i podgrzewamy na niewielkim ogniu, aby wytopić z niego tłuszcz. Następnie dodajemy cebulę i smażymy. Kiedy się zeszkli, dodajemy czosnek. Po kilku minutach do reszty składników dorzucamy odcedzoną i odciśniętą kapustę. Przykrywamy i dusimy całość przez ok. 20 minut. Na końcu doprawiamy solą i pieprzem.

Wyciągamy gęś z lodówki i zaszywamy jeden otwór. Dokładnie nadziewamy ją farszem, a na końcu zaszywamy drugi otwór. Na wierzchu gęsi układamy plastry boczku. Kładziemy mięso na blaszce lub w brytfance i wstawiamy je do rozgrzanego do 200 st. C piekarnika na najniższą półkę. Czas pieczenia gęsi zależy od jej wagi - na każdy kilogram przypada godzina pieczenia. Jeśli kupiliśmy gęś o wadze dwóch kilogramów, trzeba będzie ją piec przez dwie godziny.

Podczas pieczenia warto zaglądać do piekarnika co ok. 30 minut. Gęś powinna być podlewana tłuszczem, który się z niej wytopił, bulionem albo piwem. W ten sposób mięso będzie soczyste i miękkie.

Po wyciągnięciu gęsi z piekarnika kroimy ją na kawałki i podajemy z ugotowanymi lub pieczonymi ziemniakami. Można ułożyć ją na talerzu z kapustą wyjętą ze środka. Doskonale smakuje również podana z lekką sałatką czy ulubioną surówką.

Źródło: terazgotuje.pl, smaker.pl

Zobacz też:

Czy karp to zdrowa ryba? Co zamiast karpia na wigilię?

Przekąska na zdrowe kości, dobrą pracę serca i odporność. Szkoda, że tak rzadko jemy

Hamuje apetyt, pomaga się skoncentrować. Wystarczy dodać ¼ łyżeczki do porannej kawy

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: kapusta | dania główne | kuchnia polska