Reklama
Reklama

Dolej łyżeczkę do porannej kawy. Poprawisz koncentrację, metabolizm przyspieszy, a cukier będzie w normie

Kawa towarzyszy większości z nas każdego dnia. Aby wzbogacić jej smak, ale także właściwości zdrowotne, niejednokrotnie wsypujemy do niej przyprawy, np. cynamon, pieprz cayenne, kardamon, imbir. Prawdziwym hitem natomiast jest dodatek oliwy z oliwek. Będziesz w szoku, jak to połączenie wpływa na poziom cukru i odchudzanie.

Zwykle ten pobudzający napój wzbogacamy o cukier, smakowe syropy lub przyprawy. Z tego powodu połączenie kawy z oliwą z oliwek wydaje się dziwne i nietypowe. Okazuje się, że ma ono wyjątkowy wpływ na zdrowie.

Kawa i oliwa z oliwek - połączenie idealne

Mieszanka kawy z oliwą z oliwek to połączenie dwóch bardzo zdrowych produktów. Napój z nietypowym dodatkiem klasycznie zadziała pobudzająco, wesprze koncentrację i usprawni pracę mózgu. Regularne przyjmowanie oliwy dodatkowo poprawi pamięć i ułatwi uczenie się nowych rzeczy.

Kawa z oliwą z oliwek to też antyoksydacyjna bomba. Składniki dostarczają związków przeciwutleniających, które neutralizują działanie wolnych rodników. Dzięki temu zmniejszą ryzyko rozwoju chorób nowotworowych i wpłyną przeciwzapalnie na organizm. Antyoksydanty spowolnią procesy przedwczesnego starzenia się zarówno od zewnątrz, jak i od wewnątrz, opóźniając wystąpienie chorób neurodegeneracyjnych, czyli m.in. Parkinsona czy Alzheimera.

Reklama

Co więcej, regularne picie kawy z oliwą z oliwek pomoże w uregulowaniu poziomu cukru we krwi. Oba składniki zalecane są osobom cierpiącym na cukrzycę, a ich mieszanka to prawdziwe remedium na chorobę. Napój może również zapobiec rozwinięciu się cukrzycy typu drugiego. Ponadto obniżony zostanie poziom "złego" cholesterolu LDL i ciśnienia tętniczego.

Poranne przyjmowanie kawy z oliwą z oliwek znacząco pobudzi trawienie. Metabolizm zostanie przyspieszony, co wesprze spalanie tłuszczu. Tym samym napój pobudzający odchudzi i pomoże pozbyć się zbędnych kilogramów.

Jak przyrządzić kawę z oliwą z oliwek?

Zrobienie kawy z oliwą z oliwek jest banalnie proste, a napój działa cuda. Odkąd piję go codziennie, rano czuję się znacznie lepiej, jestem bardziej wypoczęta, a kilogramy lecą w dół jak szalone. Do tego znacznej poprawie uległy moje wyniki badań.

Wystarczy, że do swojej ulubionej, lekko przestudzonej kawy dodasz łyżeczkę oliwy z oliwek. Pamiętaj, żeby nie dosypywać do niej cukru, gdyż wówczas straci swoje właściwości obniżające poziom glukozy we krwi. Możesz ją za to urozmaicić mlekiem, cynamonem, kakao lub kardamonem.

Kawa z oliwą z oliwek jest zdrowa, ale nie należy z nią przesadzać. Dziennie dorosła osoba może spożyć maksymalnie około 400 mg kofeiny, co przekłada się na od 3 do 4 filiżanek napoju. Mieszanka jest wyjątkowo kaloryczna, więc pita w zbyt dużych ilościach może przynieść odwrotny efekt i zacznie tuczyć. Optymalną ilością będzie zatem jedna filiżanka kawy z oliwą pita z rana.

Z przyjmowania kawy z oliwą powinny zrezygnować osoby cierpiące na choroby trzustki czy zapalenie pęcherzyka żółciowego. Napój może nasilać objawy chorób i pogarszać stan pacjenta.

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Stawia na nogi szybciej niż mała czarna. Do tego syci na długo, dodaje energii i pomaga się koncentrować

Dodawaj do owsianki zamiast mleka lub jogurtu. Brzuch wreszcie zacznie robić się płaski, lepiej się poczujesz

Księżna Diana jadła codziennie, zanim stało się modne. Śniadanie na perfekcyjną figurę i zdrowe jelita

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: napoje | dieta