Zjedz garstkę dziennie, a odchudzanie pójdzie z górki. Do tego wzmocnisz serce
Suszone owoce, chociaż dosyć kaloryczne, kryją w sobie wiele właściwości zdrowotnych. Dziś przyjrzymy się korzyściom, jakie płyną z jedzenia suszonej żurawiny. Okazuje się, że będzie ona idealnym wyborem dla osób, pragnących zrzucić dodatkowe kilogramy. Dowiedz się, jak działa na organizm i jaka porcja dziennie wystarczy, aby cieszyć się jej zaletami.
Zdrowa dieta powinna być zróżnicowana. Z tego powodu włączenie do niej różnych owoców może być niezwykle korzystne. Dowiedz się, dlaczego warto jeść suszoną żurawinę. Jej zalety sprawią, że stanie się stałym elementem w twoim jadłospisie.
Suszona żurawina jest przede wszystkim znana z pozytywnego wpływu na układ moczowy. Jej spożywanie zapobiega zakażeniom dróg moczowych, ze względu na obecność proantocyjanidynów, które sprawiają, że bakterie nie przylegają do ścianek pęcherza moczowego.
W produkcie znajdziemy sporą dawkę antyoksydantów, takich jak witamina C, flawonoidy czy antocyjany, które neutralizują szkodliwe działanie wolnych rodników i chronią komórki naszego organizmu przed uszkodzeniami. Spowalniają proces starzenia się i wykazują działanie przeciwzapalne. Owoc zmniejsza ryzyko rozwoju wielu chorób cywilizacyjnych, jak nowotwory, miażdżyca, zawały, choroba Alzheimera czy Parkinsona.
Suszona żurawina wykazuje też pozytywny wpływ na zdrowie układu krwionośnego, ze względu na to, że obniża poziom cholesterolu i poprawia funkcjonowanie naczyń krwionośnych.
Obecność witamin, takich jak witaminy z grupy B, witamina A, E czy K oraz minerałów, jak wapń, potas, magnez i żelazo poprawia wygląd naszej skóry, włosów oraz paznokci i wspiera narząd wzroku. Owoce pomogą wyrównać niedobory oraz wspierają funkcjonowanie naszego układu odpornościowego. Suszona żurawina poprawi nasze samopoczucie oraz ogólny stan zdrowia.
Zobacz także: Niedoceniana, bo mało znana. Chroni wątrobę, serce i kości dla seniorów powinna być obowiązkowa
Suszona żurawina może pomóc nam w odchudzaniu. Wynika to z jej właściwości detoksykujących, które pomagają oczyścić nasz organizm ze szkodliwych substancji oraz przyspieszają metabolizm. Suszona żurawina, jeśli nie jest słodzona, zawiera niewiele kalorii — w 100 g jest ich jedynie ok. 45-50. Zawiera spore ilości błonnika, dzięki któremu wspiera zdrowie jelit oraz pomaga usunąć zalegające w jelitach resztki.
Suszona żurawina pomoże nam zadbać o układ pokarmowy również ze względu na swoje właściwości przeciwzapalne oraz antybakteryjne. Zapobiega rozwojowi choroby wrzodowej żołądka oraz takim dolegliwościom, jak zaparcia czy wzdęcia.
Regularne jedzenie suszonej żurawiny może pomóc nam w odchudzaniu oraz poprawieniu zdrowia naszego organizmu. Dziennie wystarczy garść owoców, czyli ok. 7-10 g, aby odczuć pierwsze skutki jej stosowania. Należy pamiętać o tym, aby zachować umiar. Zjedzenie zbyt dużej ilości żurawiny może spowodować rozstrój żołądka i biegunkę.
Suszoną żurawinę możemy wprowadzić do jadłospisu w otoczeniu innych składników. Będzie doskonale smakowała w domowych wypiekach, takich jak chleb, bułeczki czy ciastka owsiane. Sprawdzi się również jako składnik owsianek, dodatek do jogurtu czy musli.
Źródło: terazgotuje.pl, smaker.pl
Zobacz też:
Zupa spalająca tłuszcz i hamująca apetyt to moje odkrycie. Schudłam już 3 kg
Kto nie powinien jeść ogródków kiszonych? Jeśli jesteś w tej grupie, mogą ci mocno zaszkodzić
Domowy kolagen za grosze z przepisu dietetyka. Pomaga na stawy, poprawia wygląd skóry