Dodaj do ciasta. Kluski śląskie będą delikatne i puszyste jak nigdy
Tradycyjnie kluski śląskie robi się z ugotowanych ziemniaków i mąki lub skrobi ziemniaczanej. Niektórzy dodają jajka, żeby masa stała się bardziej elastyczna. Ostatnio zaczęłam używać czwartego składnika, który sprawił, że kluski śląskie nabrały wyjątkowej aksamitności i lepszego smaku. Teraz już nie wracam do starego przepisu.
Jak sama nazwa wskazuje, kluski śląskie to popularne danie na Śląsku. Tak mocno zakorzeniły się w polskiej kuchni regionalnej, że zostały wpisane na listę produktów tradycyjnych województw śląskiego i opolskiego. Można je przyrządzić na wiele sposobów, choć najczęściej trafiają na talerz w towarzystwie aromatycznego sosu i mięs. Jak zrobić dobre kluski śląskie? Dziś zdradzę ci sekretny dodatek, który sprawia, że zawsze wychodzą delikatne i lekkie jak puch.
Kluski śląskie, nazywane też białymi, gumionymi czy gumiklyjzami, to potrawa kuchni polskiej i popularny dodatek do dania głównego. Przygotowuje się je obowiązkowo z ugotowanych ziemniaków i mąki ziemniaczanej. Wyróżniają się charakterystycznym kształtem, dzięki któremu trudno pomylić je z inną przekąską. To mocno spłaszczone kulki, mające małe wgłębienie w środku. "Dziurka" pomaga równomiernie ugotować kluski oraz idealnie zbiera sos, którym się je polewa. To normalne, że są nieco gumowe, ale nie powinny ciągnąć się i obklejać zębów podczas gryzienia.
Kluski śląskie mają zazwyczaj do 5 cm szerokości i 2,5 cm wysokości. Mogą być kremowe albo nawet żółte - w zależności od gatunku użytych ziemniaków czy koloru żółtka jaj, jeśli było dodawane do masy. To potrawa znana przede wszystkim w kuchni śląskiej, ale dziś spopularyzowała się także w pozostałych regionach Polski.
Najczęściej podaje się je jako dodatek do pieczonych i duszonych dań mięsnych z sosem (zrazów, rolad, gulaszu, schabu). Mogą być też samodzielnym obiadem - są wtedy okraszone skwarkami i smażoną cebulką lub polane sosem pieczarkowym. Niektórzy serwują je na słodko - z dodatkiem śmietany, cukru lub domowej konfitury.
Przeczytaj też: Przepis na śląskie rolady wołowe. Najlepszy dodatek do klusek śląskich
Dotychczas do domowych klusek śląskich używałam mąki ziemniaczanej, ugotowanych ziemniaków i jajka. Nie wszyscy wykorzystują ostatni składnik, ale dzięki niemu moja masa (niezależnie od użytych ziemniaków) zawsze stawała się bardziej lepiąca i wilgotna, a ugotowane kluski - miękkie. Tym razem spróbowałam dodać jeszcze jeden składnik i okazało się, że potrawa wyszła bardziej kremowa, delikatna i lekka. Kluski nie stały się bardzo gumowate czy twarde, wręcz przeciwnie - nabrały puszystości i przyjemnej sprężystości.
Co to za tajemniczy produkt? Na pewno masz go w lodówce - trzeba dodać odrobinę masła. Wszyscy, którzy używają go do swojej masy, z pewnością potwierdzą, że ta mała różnica czyni konsystencję klusek idealną. To niejedyna zmiana, jaką wprowadziłam do rodzinnego przepisu. Aby kluski śląskie nie miały żadnych grudek, zawsze przecieram ziemniaki przez sitko. Może wydłuża to czas przygotowania, ale mam pewność, że wyjdą aksamitne. Jak zrobić dobre kluski śląskie? Pamiętaj o właściwych proporcjach składników, dodaniu masła i właściwym ugotowaniu przyrządzonych kuleczek. Poniżej umieszczam swój sprawdzony przepis na kluski śląskie.
Kluski śląskie - przepis krok po kroku
Składniki:
- kilogram ugotowanych ziemniaków,
- łyżka masła 82%,
- 200 gramów mąki ziemniaczanej,
- średnie jajko,
- pół łyżeczki soli (do wrzątku do gotowania).
Sposób wykonania:
Obierz ziemniaki, wypłucz dokładnie i ugotuj do miękkości w osolonym wrzątku. Do odcedzonych, gorących ziemniaków dodaj łyżkę masła (zacznie się rozpuszczać). Ubij na purée. Następnie przetrzyj ziemniaki na sitku, aby powstała gładka masa. Wyrównaj ją w misce i odstaw do lekkiego ostudzenia (lepiej mi się wyrabia, gdy jest jeszcze ciepła, ale nie gorąca).
Podziel masę na cztery części - jedną wyłóż na wierzch pozostałych. W miejsce powstałej dziury wsyp mąkę (powinna wypełniać zagłębienie). Wbij jajko i dobrze wyrób całość dłońmi (wszystkie składniki muszą się ze sobą połączyć). Gdy ciasto zaczyna odklejać się od garnka, przełóż je na stolnicę i jeszcze chwilę wyrabiaj, żeby nabrało sprężystości.
Gotowe ciasto uformuj w rulon (o średnicy ok. 5 cm) i potnij na małe kawałki (o szerokości ok. 2,5 cm). Z każdego przygotuj kulkę - pamiętaj, aby w środku kciukiem zrobić małe wgłębienie. Gotuj w osolonym wrzątku na średniej mocy palnika (aby nie pojawiła się piana, nie kipiały) - wrzucaj kluski partiami, nie wszystkie naraz. Po wypłynięciu kuleczek na powierzchnię, gotuj je jeszcze około 3 minut (niezbyt długo, żeby zbytnio nie zmiękły). Wyławiaj i przenieś na szeroki talerz. Jedz od razu po przygotowaniu.
Jeśli chcesz zamrozić przygotowane kluski śląskie, ostudź je i ułóż w odstępach na tacy. Włóż do zamrażalnika na około 1-2 godziny, potem wyciągnij i przełóż do pojemnika lub worka strunowego przeznaczonego do kontaktu z żywnością. Oznacz datą, kiedy zostały przygotowane. Możesz je zjeść do 3-4 miesięcy po zamrożeniu.
Źródło: terazgotuje.pl, TikTok @bartoszkopica
Zobacz też:
Tak reaguje organizm, gdy jesz szparagi. Mało kto o tym wie
Makłowicz tłumaczy, jak podgrzać parówki. Większość z nas robi ten sam błąd
Z przyprawy robię herbatę na dobre trawienie i wysoki cholesterol. Pomaga też na wysoki cukier