Reklama
Reklama

Dodawaj codziennie do kawy, zobaczysz, co się stanie. Znajomi szybko będą prosić o przepis

Ostry, intensywny korzenny aromat, ale i słodki smak. Kardamon to przyprawa, która ma swoich fanów i przeciwników. Niezależnie od opinii nie można odmówić mu wspaniałych właściwości zdrowotnych. Właśnie dlatego przedstawiamy przepis na kawę z kardamonem. Napój nie tylko cię pobudzi, ale polepszy również twoje samopoczucie. Zobacz, dlaczego warto dodawać przyprawę do kawy.

Kardamon to przyprawa o intensywnym aromacie, która nie każdemu może przypaść do gustu. Warto się jednak do niej przekonać ze względu na zdrowotne właściwości.

Przyprawa o wspaniałych właściwościach. Dlaczego warto dodać kardamon do kawy?

Dzięki kardamonowi uzyskamy nie tylko bogaty aromat kawy, ale również szereg cennych składników odżywczych, takich jak żelazo, wapń, magnez, potas, fosfor, a nawet witamina A czy C. Ma działanie rozgrzewające oraz przeciwbakteryjne, dzięki czemu polecany jest, kiedy chcemy wzmocnić nasz układ odpornościowy.

Kardamon jest doskonałym źródłem antyoksydantów, które zwalczają wolne rodniki i zapobiegają rozwojowi nowotworów, cukrzycy oraz chorób serca. Działanie antyoksydacyjne spowalnia proces starzenia się organizmu i może przyczynić się do obniżenia ciśnienia krwi.

Kardamon w połączeniu z kawą ma działanie moczopędne. Dzięki temu przyśpiesza metabolizm oraz pomaga w wypłukiwaniu z organizmu toksyn. Może wesprzeć proces odchudzania i zapobiec zatrzymywaniu się wody w organizmie.

Kawa z kardamonem będzie pozytywnie działać także na układ pokarmowy. Polecana jest szczególnie po ciężkostrawnych i dużych posiłkach. Kardamon ma właściwości rozkurczające, dzięki którym może pomóc z bólem żołądka czy wzdęciami.

Najlepszy przepis na kawę z kardamonem. Zachwyci cię jej głęboki aromat

Do przygotowania kawy z kardamonem będziemy potrzebowali jedynie dwóch składników:

  • 2 czubatych łyżeczek ulubionej mielonej kawy,
  • kardamonu w formie nasion lub zmielonej.

Jeśli uda nam się dostać nasiona kardamonu, przygotowanie kawy rozpoczynamy od wyjęcia z łupin nasion i dokładnego roztarcia ich w moździerzu lub młynku do kawy. Następnie wystarczy zaparzyć mocną kawę w ulubiony przez nas sposób i dodać do niej zmielony kardamon. Ilość przyprawy, którą dodamy, zależy od naszego gustu. Osoby, lubiące aromatyczne napoje, mogą nie żałować kardamonu. Mieszamy kawę i słodzimy ją, dodajemy do niej śmietanki lub mleka. Zaletą napoju jest to, że można go dostosować do swoich przyzwyczajeń. Dzięki temu kawa z kardamonem może stać się częścią naszej codziennej rutyny.

Źródło: smaker.pl

Zobacz też:

Lepiej jeść jajka na kolację czy na śniadanie? Odpowiedź wcale nie jest oczywista

Zdrowy, pachnący koperek w kilka dni. Przestałam kupować, sama wysiewam

Co zrobić, żeby ogórki nie były gorzkie? Zastosuj prosty trik, uratujesz ich smak

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: dieta | zdrowie