Reklama
Reklama

Jak dobrze zrobić leczo z cukinii? Pilnuj jednej zasady, inaczej potrawa straci smak

Cukinia to jedno z warzyw chętnie dorzucanych do leczo, aby wzmocnić jego smak. Taki dodatek sprawia, że danie główne staje się bardziej pożywne i soczyste. Trzeba jednak wiedzieć, jak prawidłowo przyrządzić leczo z cukinii, żeby nie rozgotować składników.

Robert Makłowicz - podróżnik i smakosz  - uważa, że leczo nie powinno zawierać w sobie cukinii. Mimo to wielu Polaków robi je właśnie z dodatkiem soczystego warzywa. Nic dziwnego, potrawa staje się jeszcze bardziej sycąca i smaczna. Musi jednak być odpowiednia przygotowana, bo łatwo może zamienić się w nieprzyjemną paćkę.

Jak smażyć cukinię, żeby nie straciła smaku?

Każdy wie, że cukinii nie trzeba obierać ze skórki. Wystarczy ją dobrze umyć i pokroić na niezbyt cienkie plasterki. Cukinia należy do twardych warzyw, a podczas smażenia powoli mięknie. Najlepiej smażyć ją z każdej strony po kilka minut. Gdy zarumieni się, wystarczy obrócić plasterek. Niestety trudno podać dokładny czas smażenia cukinii, bo w zależności od grubości ukrojonych talarków oraz wielkości warzywa, będzie się on skracał lub wydłużał. Cały proces na pewno nie będzie jednak trwał więcej niż 20 minut.

Jak smażyć cukinię w leczo, żeby nie straciła smaku i konsystencji? Najważniejszą zasadą jest ta, żeby cukinię dodać po usmażeniu pozostałych składników. Papryka, cebula i ewentualnie kiełbasa potrzebują znacznie więcej czasu na rozgrzanej patelni. Dopiero gdy się zezłocą, dorzuć do nich cukinię. Dzięki temu pozostanie lekko chrupiąca i soczysta.

Jak prawidłowo przyrządzić leczo z cukinii?

Leczo z cukinii to popularny jarski obiad. Bez dodatku kiełbasy może być podany wegetarianom i weganom, bo opiera się wyłącznie na warzywach i przyprawach. Oczywiście, jeśli chcesz przyrządzić mięsną wersję leczo, po prostu obierz kiełbasę, pokrój i podsmaż na początku, dodając do cebuli. 

Składniki:

  • 2 cukinie,
  • 3 pomidory malinowe,
  • papryka czerwona,
  • cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 300 g pieczarek,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • łyżeczka oregano,
  • łyżeczka majeranku,
  • łyżeczka słodkiej papryki,
  • szczypta ostrej papryki,
  • sól i pieprz.

Sposób wykonania:
Przygotuj warzywa: umyj wszystkie warzywa, które tego wymagają. Odkrój końcówi cukinii i pokrój ją na plastry. Obierz pieczarki i również pokrój na plastry. Z papryki usuń gniazdo nasiennie, pokrój na większą kostkę. Sparz pomidory, a następnie pokrój na mniejsze kawałki. Obrany czosnek przeciśnij przez praskę, a cebulę poszatkuj. 

Podsmaż warzywa: cebulę wrzuć do garnka i smaż na oliwie do złotego koloru, dorzuć czosnek i przemieszaj. Dodaj paprykę i smaż do momentu, aż trochę zmięknie. Następnie wrzuć cukinie, podsmażaj chwilę. Na końcu dodaj miękkie, obrane ze skórki, pokrojone pomidory. 

Gotuj leczo z cukinii: dodaj jeszcze przyprawy, przemieszaj do połączenia smaków i gotuj wszystko przez kilka minut. Jeśli danie jest zbyt gęste, dolej odrobinę wody. Leczo z cukinii możesz podawać z pieczywem.

Źródło: terazgotuje.pl, smaker.pl

Zobacz też:

Ciasto drożdżowe rośnie w oczach. To zasługa jednego składnika

Najzdrowszy owoc na świecie to przysmak Polaków. Jest na każdym straganie

Działa jak naturalny antybiotyk, dobra dla cukrzyków. Jedz tę kaszę, gdy chcesz zrzucić kilogramy

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: danie główne | kuchnia węgierska | warzywa | cukinia | papryka