Reklama
Reklama

Jak dobrze zrobić leczo z cukinii? Pilnuj jednej zasady, inaczej potrawa straci smak

Cukinia to jedno z warzyw chętnie dorzucanych do leczo, aby wzmocnić jego smak. Taki dodatek sprawia, że danie główne staje się bardziej pożywne i soczyste. Trzeba jednak wiedzieć, jak prawidłowo przyrządzić leczo z cukinii, żeby nie rozgotować składników.

Robert Makłowicz - podróżnik i smakosz  - uważa, że leczo nie powinno zawierać w sobie cukinii. Mimo to wielu Polaków robi je właśnie z dodatkiem soczystego warzywa. Nic dziwnego, potrawa staje się jeszcze bardziej sycąca i smaczna. Musi jednak być odpowiednia przygotowana, bo łatwo może zamienić się w nieprzyjemną paćkę.

Jak smażyć cukinię, żeby nie straciła smaku?

Każdy wie, że cukinii nie trzeba obierać ze skórki. Wystarczy ją dobrze umyć i pokroić na niezbyt cienkie plasterki. Cukinia należy do twardych warzyw, a podczas smażenia powoli mięknie. Najlepiej smażyć ją z każdej strony po kilka minut. Gdy zarumieni się, wystarczy obrócić plasterek. Niestety trudno podać dokładny czas smażenia cukinii, bo w zależności od grubości ukrojonych talarków oraz wielkości warzywa, będzie się on skracał lub wydłużał. Cały proces na pewno nie będzie jednak trwał więcej niż 20 minut.

Jak smażyć cukinię w leczo, żeby nie straciła smaku i konsystencji? Najważniejszą zasadą jest ta, żeby cukinię dodać po usmażeniu pozostałych składników. Papryka, cebula i ewentualnie kiełbasa potrzebują znacznie więcej czasu na rozgrzanej patelni. Dopiero gdy się zezłocą, dorzuć do nich cukinię. Dzięki temu pozostanie lekko chrupiąca i soczysta.

Jak prawidłowo przyrządzić leczo z cukinii?

Leczo z cukinii to popularny jarski obiad. Bez dodatku kiełbasy może być podany wegetarianom i weganom, bo opiera się wyłącznie na warzywach i przyprawach. Oczywiście, jeśli chcesz przyrządzić mięsną wersję leczo, po prostu obierz kiełbasę, pokrój i podsmaż na początku, dodając do cebuli. 

Składniki:

  • 2 cukinie,
  • 3 pomidory malinowe,
  • papryka czerwona,
  • cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 300 g pieczarek,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • łyżeczka oregano,
  • łyżeczka majeranku,
  • łyżeczka słodkiej papryki,
  • szczypta ostrej papryki,
  • sól i pieprz.

Sposób wykonania:
Przygotuj warzywa: umyj wszystkie warzywa, które tego wymagają. Odkrój końcówi cukinii i pokrój ją na plastry. Obierz pieczarki i również pokrój na plastry. Z papryki usuń gniazdo nasiennie, pokrój na większą kostkę. Sparz pomidory, a następnie pokrój na mniejsze kawałki. Obrany czosnek przeciśnij przez praskę, a cebulę poszatkuj. 

Podsmaż warzywa: cebulę wrzuć do garnka i smaż na oliwie do złotego koloru, dorzuć czosnek i przemieszaj. Dodaj paprykę i smaż do momentu, aż trochę zmięknie. Następnie wrzuć cukinie, podsmażaj chwilę. Na końcu dodaj miękkie, obrane ze skórki, pokrojone pomidory. 

Gotuj leczo z cukinii: dodaj jeszcze przyprawy, przemieszaj do połączenia smaków i gotuj wszystko przez kilka minut. Jeśli danie jest zbyt gęste, dolej odrobinę wody. Leczo z cukinii możesz podawać z pieczywem.

Źródło: terazgotuje.pl, smaker.pl

Zobacz też:

Te warzywa są zdrowsze po ugotowaniu niż surowe. Jedz ich więcej na ciepło

Ani z cebuli, ani z imbiru. Najlepszy syrop na kaszel i chrypkę zrobisz ze pysznego owocu

Jak długo można trzymać mięso w zamrażarce? Wołowna, wieprzowina i drób mają różne terminy

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: danie główne | warzywa | cukinia | papryka