Jak dobrze zrobić leczo z cukinii? Pilnuj jednej zasady, inaczej potrawa straci smak
Cukinia to jedno z warzyw chętnie dorzucanych do leczo, aby wzmocnić jego smak. Taki dodatek sprawia, że danie główne staje się bardziej pożywne i soczyste. Trzeba jednak wiedzieć, jak prawidłowo przyrządzić leczo z cukinii, żeby nie rozgotować składników.
Robert Makłowicz - podróżnik i smakosz - uważa, że leczo nie powinno zawierać w sobie cukinii. Mimo to wielu Polaków robi je właśnie z dodatkiem soczystego warzywa. Nic dziwnego, potrawa staje się jeszcze bardziej sycąca i smaczna. Musi jednak być odpowiednia przygotowana, bo łatwo może zamienić się w nieprzyjemną paćkę.
Każdy wie, że cukinii nie trzeba obierać ze skórki. Wystarczy ją dobrze umyć i pokroić na niezbyt cienkie plasterki. Cukinia należy do twardych warzyw, a podczas smażenia powoli mięknie. Najlepiej smażyć ją z każdej strony po kilka minut. Gdy zarumieni się, wystarczy obrócić plasterek. Niestety trudno podać dokładny czas smażenia cukinii, bo w zależności od grubości ukrojonych talarków oraz wielkości warzywa, będzie się on skracał lub wydłużał. Cały proces na pewno nie będzie jednak trwał więcej niż 20 minut.
Jak smażyć cukinię w leczo, żeby nie straciła smaku i konsystencji? Najważniejszą zasadą jest ta, żeby cukinię dodać po usmażeniu pozostałych składników. Papryka, cebula i ewentualnie kiełbasa potrzebują znacznie więcej czasu na rozgrzanej patelni. Dopiero gdy się zezłocą, dorzuć do nich cukinię. Dzięki temu pozostanie lekko chrupiąca i soczysta.
Leczo z cukinii to popularny jarski obiad. Bez dodatku kiełbasy może być podany wegetarianom i weganom, bo opiera się wyłącznie na warzywach i przyprawach. Oczywiście, jeśli chcesz przyrządzić mięsną wersję leczo, po prostu obierz kiełbasę, pokrój i podsmaż na początku, dodając do cebuli.
Składniki:
- 2 cukinie,
- 3 pomidory malinowe,
- papryka czerwona,
- cebula,
- 3 ząbki czosnku,
- 300 g pieczarek,
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- łyżeczka oregano,
- łyżeczka majeranku,
- łyżeczka słodkiej papryki,
- szczypta ostrej papryki,
- sól i pieprz.
Sposób wykonania:
Przygotuj warzywa: umyj wszystkie warzywa, które tego wymagają. Odkrój końcówi cukinii i pokrój ją na plastry. Obierz pieczarki i również pokrój na plastry. Z papryki usuń gniazdo nasiennie, pokrój na większą kostkę. Sparz pomidory, a następnie pokrój na mniejsze kawałki. Obrany czosnek przeciśnij przez praskę, a cebulę poszatkuj.
Podsmaż warzywa: cebulę wrzuć do garnka i smaż na oliwie do złotego koloru, dorzuć czosnek i przemieszaj. Dodaj paprykę i smaż do momentu, aż trochę zmięknie. Następnie wrzuć cukinie, podsmażaj chwilę. Na końcu dodaj miękkie, obrane ze skórki, pokrojone pomidory.
Gotuj leczo z cukinii: dodaj jeszcze przyprawy, przemieszaj do połączenia smaków i gotuj wszystko przez kilka minut. Jeśli danie jest zbyt gęste, dolej odrobinę wody. Leczo z cukinii możesz podawać z pieczywem.
Źródło: terazgotuje.pl, smaker.pl
Zobacz też:
Te warzywa są zdrowsze po ugotowaniu niż surowe. Jedz ich więcej na ciepło
Ani z cebuli, ani z imbiru. Najlepszy syrop na kaszel i chrypkę zrobisz ze pysznego owocu
Jak długo można trzymać mięso w zamrażarce? Wołowna, wieprzowina i drób mają różne terminy