Reklama
Reklama

Były hitem w mlecznych barach, dziś rzadko jadamy. Dla Włochów i Francuzów to rarytas

Tajemnicą pysznych dań z nerek wieprzowych jest odpowiednie przygotowanie podrobów. Jeśli poświęcisz im odrobinę czasu, odwdzięczą się doskonałym smakiem. Wypróbuj prosty przepis na cynaderki wieprzowe i zachwyć się podrobami, które we Francji i Włoszech uznawane są za rarytas.

Niegdyś uważane za mięso gorszej jakości, dziś doceniane są ze względu na wartości odżywcze. Cynaderki wieprzowe, tak popularne w czasach PRL, mogą zagościć w twojej kuchni. Sprawdź ten prosty przepis. 

Nerki, cynaderki, czyli podroby z PRL-u

Dania z podrobów nie są dziś popularne, choć stanowią istotną część polskiej tradycji kulinarnej. Często kojarzone są z kuchnią kryzysową i daniami z gorszej jakości mięsa. Nie inaczej jest z cynaderkami, czyli nerkami wieprzowymi, które największą popularnością cieszyły się w czasach PRL. W latach 60.-80. stale gościły w menu stołówek pracowniczych, barów mlecznych, ale także restauracji. Najczęściej podawano je w sosie cebulowym na bazie śmietany.  

Reklama

Cynaderki przygotowywano głównie z nerek wieprzowych, rzadziej z jagnięcych - ze względu na wyższą cenę. Nerki wieprzowe są gładkie i jędrne. Stanowią bogate źródło białka, żelaza, witamin rozpuszczalnych w tłuszczach: A, D, E, K i z grupy B. W 100 g produktu znajduje się ok. 105 kcal.

Przeczytaj także: PRL-owski klasyk i świeżutkie wiśnie. To ciasto będzie hitem tego lata

Dzisiaj nerki są wykorzystywane przede wszystkim do przygotowywania pasztetów, konserw, farszów i rolad. Warto jednak sięgnąć po zeszyt z przepisami babci i przygotować tradycyjne cynaderki. Należy jednak dobrze przyrządzić mięso, aby pozbyć się ich intensywnego zapachu.

Świat uwielbia cynaderki

Dania z nerkami nie są typowo polskim pomysłem. Także w innych krajach wykorzystuje się te podroby do przygotowywania aromatycznych i pysznych dań mięsnych. W wielu krajach stanowią składnik tradycyjnych dań. Możesz je znaleźć w:

  • steak and kidney pie - tradycyjne brytyjskie danie. Wołowina wraz z nerkami i cebulą zapiekane są w cieście. Niemal identyczny farsz można znaleźć w wersji z puddingiem. Dane to było już popularne w XIX wieku. 
  • Riñones al jerez - tradycyjne hiszpańskie danie popularne już na początku XX wieku. Nerki duszone są w winie cherry i podawane w sosie pomidorowym z dodatkiem grzanek i warzyw. Doczekały się wielu wariantów regionalnych.
  • Rognons de veau - wykwintne francuskie danie z nerek podawane w bistrach i restauracjach. Ma wiele odmian m.in. prowansalską czy w sosie musztardowym. Zazwyczaj podawane są z puree ziemniaczanym, ryżem lub makaronem.
  • Rignoncini trifolati - tradycyjne włoskie danie składające są z podsmażanych na oliwie nerek z dodatkiem cebuli, wina i czosnku.
  • Kat-a-kat - danie łączące wiele podrobów w tym nerki (gurda) popularne w Indiach i Pakistanie. 

Jak widzisz, nerki są składnikiem wielu aromatycznych dań. Warto przywrócić tradycję ich przygotowania także w Polsce. Sięgnij po sprawdzony przepis na cynaderki wieprzowe

Jak przyrządzić cynaderki wieprzowe?

Pierwszym krokiem jest odpowiednie przygotowanie nerek. Dzięki temu pozbędziesz się ich intensywnego zapachu, który najczęściej zniechęca do przygotowania dań z ich udziałem. W tym celu: 

  1. zalej nerki zimną wodą. Po 30 minutach wymień wodę i odczekaj kolejne 30 min.
  2. Pokrój nerki wzdłuż i usuń z nich żyłki i błonki. Następnie pokrój je w paski lub kostkę.
  3. Zalej nerki zimną wodę i odczekaj 3-4 h.

Do przygotowania tradycyjnych cynaderek wieprzowych potrzebujesz: 

  • nerki wieprzowe - 600 g, 
  • śmietanę - 250 g,  
  • cebulę - 2 szt., 
  • mąkę - 1 łyżka,  
  • natkę pietruszki -1/2,
  • majeranek - 1 łyżeczka, 
  • sól - 2 łyżeczki, 
  • pieprz - 1/2 łyżeczki, 
  • olej - 1 łyżka, 
  • wodę - 2 l. 

Jak przygotować cynaderki wieprzowe?  

  1. Wcześniej przygotowane nerki gotuj przez 10 min w osolonej wodzie. 
  2. Cebule pokrój w kostkę lub pióra i podsmaż na patelni wraz z olejem. Następnie odstaw do wystygnięcia.  
  3. Odcedź nerki i każdy kawałek obtocz w pszennej mące. Smaż je na patelni po cebuli. 
  4. Kiedy nerki zaczną brązowieć, dodaj do nich podsmażoną cebulę oraz przyprawy: pieprz, majeranek, sól. 
  5. Na sam koniec zalej nerki z cebulą śmietaną i duś pod przykryciem ok. 15 min.  

Cynaderki wieprzowe możesz podawać z dowolnymi dodatkami: ziemniakami, ryżem czy chrupiącymi grzankami. Przed podaniem nie zapomnij posypać ich świeżą natką pietruszki.  

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Puszyste ciasto, ciągnący się środek. Gruzińsko-włoskie danie pokocha cała rodzina

Daje energetycznego kopa, zapomnisz, co to zmęczenie i osłabienie. Prosty, aromatyczny koktajl pij codziennie

Są tak dobre, że jem prosto ze słoika. Moja rodzina nie wyobraża sobie bez nich kanapek

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: podroby | dania główne | kuchnia polska