Były hitem w mlecznych barach, dziś rzadko jadamy. Dla Włochów i Francuzów to rarytas
Tajemnicą pysznych dań z nerek wieprzowych jest odpowiednie przygotowanie podrobów. Jeśli poświęcisz im odrobinę czasu, odwdzięczą się doskonałym smakiem. Wypróbuj prosty przepis na cynaderki wieprzowe i zachwyć się podrobami, które we Francji i Włoszech uznawane są za rarytas.
Niegdyś uważane za mięso gorszej jakości, dziś doceniane są ze względu na wartości odżywcze. Cynaderki wieprzowe, tak popularne w czasach PRL, mogą zagościć w twojej kuchni. Sprawdź ten prosty przepis.
Dania z podrobów nie są dziś popularne, choć stanowią istotną część polskiej tradycji kulinarnej. Często kojarzone są z kuchnią kryzysową i daniami z gorszej jakości mięsa. Nie inaczej jest z cynaderkami, czyli nerkami wieprzowymi, które największą popularnością cieszyły się w czasach PRL. W latach 60.-80. stale gościły w menu stołówek pracowniczych, barów mlecznych, ale także restauracji. Najczęściej podawano je w sosie cebulowym na bazie śmietany.
Cynaderki przygotowywano głównie z nerek wieprzowych, rzadziej z jagnięcych - ze względu na wyższą cenę. Nerki wieprzowe są gładkie i jędrne. Stanowią bogate źródło białka, żelaza, witamin rozpuszczalnych w tłuszczach: A, D, E, K i z grupy B. W 100 g produktu znajduje się ok. 105 kcal.
Przeczytaj także: PRL-owski klasyk i świeżutkie wiśnie. To ciasto będzie hitem tego lata
Dzisiaj nerki są wykorzystywane przede wszystkim do przygotowywania pasztetów, konserw, farszów i rolad. Warto jednak sięgnąć po zeszyt z przepisami babci i przygotować tradycyjne cynaderki. Należy jednak dobrze przyrządzić mięso, aby pozbyć się ich intensywnego zapachu.
Dania z nerkami nie są typowo polskim pomysłem. Także w innych krajach wykorzystuje się te podroby do przygotowywania aromatycznych i pysznych dań mięsnych. W wielu krajach stanowią składnik tradycyjnych dań. Możesz je znaleźć w:
- steak and kidney pie - tradycyjne brytyjskie danie. Wołowina wraz z nerkami i cebulą zapiekane są w cieście. Niemal identyczny farsz można znaleźć w wersji z puddingiem. Dane to było już popularne w XIX wieku.
- Riñones al jerez - tradycyjne hiszpańskie danie popularne już na początku XX wieku. Nerki duszone są w winie cherry i podawane w sosie pomidorowym z dodatkiem grzanek i warzyw. Doczekały się wielu wariantów regionalnych.
- Rognons de veau - wykwintne francuskie danie z nerek podawane w bistrach i restauracjach. Ma wiele odmian m.in. prowansalską czy w sosie musztardowym. Zazwyczaj podawane są z puree ziemniaczanym, ryżem lub makaronem.
- Rignoncini trifolati - tradycyjne włoskie danie składające są z podsmażanych na oliwie nerek z dodatkiem cebuli, wina i czosnku.
- Kat-a-kat - danie łączące wiele podrobów w tym nerki (gurda) popularne w Indiach i Pakistanie.
Jak widzisz, nerki są składnikiem wielu aromatycznych dań. Warto przywrócić tradycję ich przygotowania także w Polsce. Sięgnij po sprawdzony przepis na cynaderki wieprzowe.
Pierwszym krokiem jest odpowiednie przygotowanie nerek. Dzięki temu pozbędziesz się ich intensywnego zapachu, który najczęściej zniechęca do przygotowania dań z ich udziałem. W tym celu:
- zalej nerki zimną wodą. Po 30 minutach wymień wodę i odczekaj kolejne 30 min.
- Pokrój nerki wzdłuż i usuń z nich żyłki i błonki. Następnie pokrój je w paski lub kostkę.
- Zalej nerki zimną wodę i odczekaj 3-4 h.
Do przygotowania tradycyjnych cynaderek wieprzowych potrzebujesz:
- nerki wieprzowe - 600 g,
- śmietanę - 250 g,
- cebulę - 2 szt.,
- mąkę - 1 łyżka,
- natkę pietruszki -1/2,
- majeranek - 1 łyżeczka,
- sól - 2 łyżeczki,
- pieprz - 1/2 łyżeczki,
- olej - 1 łyżka,
- wodę - 2 l.
Jak przygotować cynaderki wieprzowe?
- Wcześniej przygotowane nerki gotuj przez 10 min w osolonej wodzie.
- Cebule pokrój w kostkę lub pióra i podsmaż na patelni wraz z olejem. Następnie odstaw do wystygnięcia.
- Odcedź nerki i każdy kawałek obtocz w pszennej mące. Smaż je na patelni po cebuli.
- Kiedy nerki zaczną brązowieć, dodaj do nich podsmażoną cebulę oraz przyprawy: pieprz, majeranek, sól.
- Na sam koniec zalej nerki z cebulą śmietaną i duś pod przykryciem ok. 15 min.
Cynaderki wieprzowe możesz podawać z dowolnymi dodatkami: ziemniakami, ryżem czy chrupiącymi grzankami. Przed podaniem nie zapomnij posypać ich świeżą natką pietruszki.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Puszyste ciasto, ciągnący się środek. Gruzińsko-włoskie danie pokocha cała rodzina
Są tak dobre, że jem prosto ze słoika. Moja rodzina nie wyobraża sobie bez nich kanapek