Reklama
Reklama

Cały świat zachwyca się czekoladą z tym ciastem. Bez problemu możesz zrobić je w domu

To ciasto w ostatnim czasie podbija świat, a to za sprawą popularnej w internecie czekolady. Często nie ma go w sklepach i jest dostępne głównie w internecie. Okazuje się, że z łatwością można przygotować je samodzielnie w domu. Wykorzystasz je nie tylko do słynnej dubajskiej czekolady.

Co to jest ciasto kataifi?

Ciasto kataifi, inaczej nazywane kadayif czy anielskie włosy, to rodzaj cienkiego, nitkowatego ciasta filo. Tradycyjnie pochodzi ono z Turcji, ale popularne jest również w innych kuchniach Bliskiego Wschodu, Bałkanów oraz w kuchni greckiej.

Ciasto filo, z którego powstaje kataifi, przygotowuje się z połączenia mąki pszennej, skrobi kukurydzianej, soli oraz wody. Kataifi wyglądem przypomina cienkie nitki makaronu lub wełnę. Wytwarza się je poprzez wylewanie płynnego ciasta w postaci długich nitek na gorącą płytę. Następnie się je suszy. Drugim sposobem na otrzymanie przysmaku jest pocięcie ciasta filo w cienkie paseczki. 

Kataifi jest bardzo lekkie i neutralne w smaku. Ma chrupiącą konsystencję, a podsmażone na maśle smakuje wybornie. Przepis jest banalny, a zastosowań jest wyjątkowo dużo. 

Do czego używać ciasta kataifi?

Ciasto kataifi, dzięki swojemu smakowi, jest bardzo wszechstronne i nadaje się zarówno do słodkich, jak i wytrawnych potraw. Znane jest zarazem ze swojej zdolności do wchłaniania różnych syropów czy aromatów. 

Na słodko z ciasta kataifi przygotowywany jest deser o tej samej nazwie, czyli kataifi. Jest to tradycyjny deser grecki i turecki. W tej propozycji zapieczone ciasto owinięte jest wokół orzechowej masy, a całość polewa się miodowo-różanym syropem. 

Z typowej kuchni arabskiej pochodzi zaś deser Kunafa. Dwie warstwy nasączonego masłem ciasta kataifi przełamuje ser, np. mozzarella lub ricotta. Deser zapieka się, a na koniec polewa syropem cukrowym i posypuje się posiekanymi pistacjami.

Z ciasta kataifi robi się także różne wariacje baklawy, słodkie rolady czy koszyczki. Natomiast w ostatnim czasie największą popularność zdobyła dubajska czekolada. W środku tabliczki kryje się podsmażone na maśle ciasto kataifi, które następnie łączy się z kremem pistacjowym. W efekcie czekolada jest bardzo chrupiąca i aromatyczna. 

Nie sposób nie wspomnieć też o cieście kataifi w wytrawnej wersji. Świetnie łączy się z serami, najlepsze będą feta lub halloumi. Często podawane jest z chrupiącymi krewetkami, piersią z kurczaka czy grzybami

Jak zrobić ciasto kataifi?

Zrobienie ciasta kataifi jest bardzo proste. Zgodnie z recepturą wystarczy połączyć tylko kilka składników, bardzo dobrze rozgrzać patelnię i dzieje się magia. Już nie musisz zamawiać go w internecie i płacić ogromnych kosztów wysyłki za malutkie ciasto. Przygotuj je samodzielnie w domu i ciesz się greckim przysmakiem. 

Składniki:

  • 240 g mąki pszennej, 
  • 130 g skrobi kukurydzianej, 
  • 1/2 łyżeczka soli, 
  • 400 ml wody. 

Sposób wykonania:

Mąkę ze skrobią przesiej do miski. Do tego dosyp sól i dolej wody. Składniki dokładnie wymieszaj ze sobą tak, aby powstało gładkie i jednolite ciasto. Jego konsystencja powinna przypominać gęstsze ciasto naleśnikowe. Nie powinno być w nim grudek, ale jeśli takie się pojawiły, to masę można przepuścić przez drobne sitko. 

Gotowe ciasto przelej do rękawa cukierniczego. Na średnim ogniu rozgrzej patelnię o nieprzywierającej powłoce. Na suchą patelnię wylewaj ciasto w taki sposób, aby tworzyły się cienkie nitki. Trzeba robić pewne i szybkie ruchy. 

Gotowe ciasto kataifi ściągnij z patelni, gdy to zacznie samo odchodzić. Nie powinno się zarumienić. Można je przechowywać w lodówce w szczelnie zamykanym pojemniku lub woreczku do 2 dni. Nada się także do mrożenia na później.

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Nie musisz wychodzić na miasto, żeby go zjeść. Smażony makaron jak od "chińczyka" przygotujesz w mig

Odchudzający koktajl na bazie owoców i siemienia lnianego. Na wadze będzie 6 kg mniej

Takiego rosołu jeszcze w twoim domu nie podawali. Przepis pochodzi z 1917 roku

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: kuchnia grecka | kuchnia turecka | dodatki