Chleb bez mąki i drożdży. Tylko trzy składniki, zero glutenu
Tradycyjny chleb pszenny traci na popularności z powodu niskiej zawartości składników odżywczych oraz obecności glutenu. Wiele osób szuka alternatyw, które pozwalają wzbogacić dietę o cenne wartości odżywcze, zachowując jednocześnie smak tradycyjnego pieczywa. Istnieje wiele możliwości, a jedną z nich jest chleb z kaszy gryczanej. Jego delikatnie orzechowy smak oraz wilgotna, zwarta konsystencja z pewnością przekonają cię, że warto spróbować przygotować go samodzielnie w domu.
Brak glutenu oraz bogactwo właściwości zdrowotnych to niezaprzeczalne zalety tego chleba. Dowiedz się, dlaczego warto wzbogacić nim swoją dietę.
Kasza gryczana w polskiej kuchni jest doskonale znana. Niewiele osób jednak zdaje sobie sprawę z tego, że jest uniwersalnym składnikiem, z którego można zrobić nawet chleb. W jej składzie znajdziemy mnóstwo cennych składników odżywczych. Warto zwrócić uwagę na to, że jest źródłem węglowodanów złożonych, które są powoli trawione przez nasz organizm. Dzięki temu zjedzenie jej dostarcza nam energii przez długi czas. Dodatkowo znajduje się w niej białko roślinne, które zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy. W kaszy jest również błonnik, cenny dla naszego układu pokarmowego. On również zwiększa poczucie sytości po posiłku. Odpowiada też za regulację poziomu cukru we krwi.
Kasza gryczana to bogactwo witamin i minerałów — w jej składzie znajdują się witaminy z grupy B, magnez, żelazo, miedź, mangan i fosfor. Dodatkowo bogata jest w przeciwutleniacze, jak polifenole i flawonoidy, które mają działanie przeciwzapalne i chronią organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników.
Dzięki zawartości antyoksydantów i błonnika kasza gryczana ma pozytywny wpływ na serce. Pozwala obniżyć zły poziom cholesterolu we krwi, reguluje ciśnienie oraz zmniejsza ryzyko rozwoju chorób serca.
Kasza gryczana wpływa pozytywnie na mózg. Zawartość rutyny, flawonoidów, witamin z grupy B oraz magnezu wspiera działanie neuroprotekcyjne i pomaga utrzymać równowagę energetyczną mózgu. Pozwala na redukcję stresu, utrzymanie dobrego nastroju oraz wspomaga funkcje poznawcze, w tym koncentrację i pamięć.
Pozytywne działanie kaszy gryczanej, sprawia, że nie pozostaje nam nic innego, niż włączenie jej do diety. W formie chleba jest równie pyszna.
Zobacz także: Chleb na zakwasie z przepisu babci. Chrupiąca skórka i miękki środek
Składniki:
- 500 g kaszy gryczanej niepalonej,
- 2,5 łyżeczki soli,
- woda.
Zaczynamy od opłukania kaszy. Następnie przekładamy ją do dużej miski i zalewamy 750 ml wody. Zostawiamy ją na noc albo 10-12 godzin, aby napęczniała. Następnego dnia sprawdzamy, ile płynu wchłonęła. Jeśli brakuje wody, dolewamy ją, aby kasza była nieznacznie przykryta. Pozostawiamy ją znowu na kilka godzin, a wieczorem sprawdzamy, ile wody zostało. Kasza powinna być delikatnie przykryta płynem. W takim stanie blendujemy ją na gładką masę. Dodajemy sól i mieszamy.
Tak przygotowaną kaszę przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i ponownie zostawiamy na 10-12 godzin albo całą noc. Rano wkładamy formę do zimnego piernika, ustawiamy go na 200 st. C i pieczemy przez ok. 50 minut. Po tym czasie chleb powinien być zarumieniony. Wyciągamy i kroimy, dopiero kiedy ostygnie.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Proste, tradycyjne, idealne na rodzinny obiad. Roladki wieprzowe ze sprawdzonego przepisu
Wytrawne babeczki jajeczne. Genialna przekąska na drugie śniadanie lub imprezę
Ciasto Trzech Króli. Puszysty biszkopt, słodka beza i maślany krem