Chrupiąca surówka z rzepy. Samo zdrowie na talerzu
Czasami wystarczy pokroić kilka składników, wymieszać z pysznym sosem i powstaje kulinarne arcydzieło. Tak właśnie jest z surówką z rzepy. Nie tylko przyjemnie chrupie i jest soczysta, ale też bogata w witaminy, minerały i błonnik. Każda jej porcja naturalnie wspiera odporność i trawienie. Warto podać do obiadu.
Surówka z rzepy to danie idealne w swojej prostocie, smaku i właściwościach prozdrowotnych. Jest jak powiew świeżości na talerzu, idealne na każdą porę roku. Biała rzepa, pełna delikatnej chrupkości, stanowi podstawę tej surówki, oferując subtelny, lekko pikantny smak, który doskonale harmonizuje się z ziołami - świeży koperek i szczypiorek orzeźwiają oraz dodają nuty świeżego smaku.
Całość dopełnia lekki dressing przygotowany na bazie oleju rzepakowego i białego octu winnego, który wspaniale podkreśla naturalne walory smakowe rzepy. To doskonały dodatek do dań głównych - od grillowanego mięsa, przez ryby, po wegetariańskie potrawy. Surówka z rzepy świetnie sprawdzi się także jako lekka przekąska lub zdrowa propozycja na lunch. Jej przygotowanie jest niezwykle proste i szybkie, co czyni ją idealnym wyborem dla osób ceniących czas.
Składniki:
- 300 g białej rzepy,
- 1/4 pęczka koperku,
- 3 łyżki szczypiorku,
- 2 łyżki oleju rzepakowego,
- łyżka białego octu winnego,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu.
Sposób wykonania:
Rzepę obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Możesz też pokroić ją w cienkie plastry na mandolinie.
W osobnej miseczce połącz ocet z olejem i przyprawami, wymieszaj.
Przygotowanym sosem zalej białą rzepę i całość dokładnie wymieszaj.
Surówkę z rzepy posyp siekanym koperkiem i szczypiorkiem.
Wstaw danie do lodówki na co najmniej godzinę. Podawaj na zimno. Resztki przechowuj w lodówce przez maksymalnie 3 dni.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Naturalny napój energetyczny. Pij codziennie rano zamiast kawy, siły szybko wrócą
Prosty, kremowy sernik z brzoskwiniami. Zamiast twarogu użyj tego sera