Cukierki z najzdrowszym owocem na świecie to świąteczny hit. Moc witamin zamknięta w białej chmurce
Świeża żurawina to niedoceniany składnik, który rzadko znajduje zastosowanie w naszej kuchni. Jednak dzięki nowemu trendowi na TikToku coraz więcej osób daje jej szansę. Prosty przepis, który zdobywa obecnie szczyty popularności, wymaga od nas jedynie czterech składników i kilkunastu minut w kuchni. Poznaj recepturę, dzięki której przygotujesz pyszne cukierki żurawinowe.
Tiktokowe trendy mają do siebie to, że nie zawsze wychodzą. Ta receptura jest jednak strzałem w dziesiątkę. Proste i pomysłowe cukierki żurawinowe sprawdzą się idealnie podczas świąt Bożego Narodzenia.
Cukierki żurawinowe wyróżniają się swoją formą. Nie mają wiele wspólnego z dobrze znanymi nam pralinami czy karmelkami. W całości składają się z żurawiny. Może to być zaskakujące, szczególnie jeśli zwrócimy uwagę na charakterystyczny smak owocu. Dzięki odpowiedniemu przygotowaniu zamienia się jednak w pyszny i chrupiący słodycz, którego dodatkową zaletą jest to, że kryje w sobie cenne składniki odżywcze. Cukierki żurawinowe nie dość, że są pyszne, mają również stosunkowo niewiele kalorii, przez co mogą być dobrym rozwiązaniem dla osób na diecie.
Głównym składnikiem w przepisie jest świeża żurawina, która dzięki długiemu moczeniu ma delikatniejszy, słodszy smak. Wystarczy obtoczyć ją w cukrze pudrze, a następnie upiec w wysokiej temperaturze. Po ostygnięciu ma chrupiącą strukturę oraz słodko-kwaśny smak. Zasmakuje szczególnie osobom, które nie przepadają za tradycyjnymi, mocno słodkimi deserami.
Sprawdź także: Szyszki — świąteczny smak dzieciństwa. Stary przepis na bożonarodzeniowy smakołyk
Świeża żurawina nie pojawia się często w naszej kuchni. Jest jednak bardzo wartościowym owocem, przez co zasługuje na naszą uwagę.
W świeżej żurawinie znajdziemy mnóstwo cennych składników odżywczych. Zawiera m.in. witaminę C, E czy K, mangan, błonnik i antyoksydanty, jak flawonoidy i fenole. Wykazuje działanie przeciwbakteryjne oraz przeciwzapalne, dzięki czemu wspiera układ odpornościowy oraz pomaga w walce z infekcjami.
Zawartość antyoksydantów chroni przed działaniem wolnych rodników, spowalnia proces starzenia się organizmu i zmniejsza ryzyko występowania nowotworów oraz chorób układu krwionośnego. Może pomóc w obniżeniu poziomu "złego" cholesterolu we krwi oraz poprawić funkcjonowanie naczyń krwionośnych.
Zawartość błonnika jest zbawienna dla pracy jelit — poprawia trawienie, zapobiega zaparciom, a także wspomaga uczucie sytości, przez co docenią ją osoby, które się odchudzają.
Żurawina jest także dobrze znanym remedium na infekcje dróg moczowych. Wspiera zdrowie układu moczowego i zmniejsza ryzyko nawracania infekcji.
Składniki:
- świeża żurawina,
- sok pomarańczowy,
- tonik,
- cukier puder.
Żurawinę dokładnie płuczemy, a następnie osuszamy. Przekładamy ją do dużej miski i zalewamy naturalnym sokiem pomarańczowym oraz tonikiem w proporcjach 1:1. Przykrywamy, a następnie wstawiamy do lodówki na minimum 12 godzin. Po tym czasie dokładnie odsączamy żurawinę i przekładamy ją do miski wypełnionej cukrem pudrem. Przykrywamy miskę talerzem i potrząsamy, aby każdy owoc był dokładnie pokryty warstwą cukru.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, a następnie przekładamy na nią żurawinę. Pieczemy przez 5 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C. Po tym czasie wyciągamy ją i czekamy, aż ostygnie. Dopiero kiedy będzie całkiem chłodna można ją zajadać.
Źródło: terazgotuje.pl, tiktok.com/@nathallae/
Zobacz też:
Miękkie, delikatne w środku, chrupiące. Musisz przygotować te łódeczki ziemniaczane
Najprostszy przepis na bezglutenowe pączki. Zrób je na tłusty czwartek
Spektakularne Ciasto Żyrafa. Dla miłośników kawy, czekolady i budyniu