Reklama
Reklama

Do placków ziemniaczanych dodaje trzy łyżki tego warzywa. Choć jest bardzo zdrowe, rzadko go używamy

Placki ziemniaczane to danie znane i uwielbiane w wielu domach. Chrupiące z wierzchu, miękkie w środku, doskonale smakują zarówno solo, jak i z dodatkami. Co jednak gdyby wzbogacić je czymś jeszcze bardziej wyjątkowym i zdrowym? Jednym z takich składników jest chrzan – warzywo, które gości u nas głównie na Wielkanoc, a przez resztę roku jest zapomniane. To wielka strata.

Chrzan - zapomniane, zdrowe warzywo

Chrzan to roślina, którą ludzie od dawna cenili ze względu na wyrazisty smak, ale też właściwości zdrowotne. Istotnie, chrzan zawiera dużą ilość witaminy C, która jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego. Działa przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo, wspomaga trawienie oraz zwalcza wolne rodniki. Nie można zapomnieć o wsparciu zdrowia układu oddechowego - chrzan udrażnia drogi oddechowe, a nawet działa na nie odkażająco. Wiedząc o tym, warto zrobić z niego coś więcej, niż tylko buraczki. Mamy pewien pomysł.

Sprawdź także: Zamiast dusić z cebulą, blenduję i dodaję śmietany. Rodzina uwielbia te placki

Chrzan w kuchni - zastosowanie

Chrzan, mimo swojej dużej wartości odżywczej, nie jest zbyt często wykorzystywany w codziennej kuchni. Jego ostry smak może odstraszać niektórych, jednak w odpowiednich proporcjach i w połączeniu z innymi składnikami, nadaje on daniom ciekawego charakteru.

Dobrze sprawdza się w sosach, jako dodatek do mięsnych marynat, zup, sałatek, a nawet... placków ziemniaczanych. Żeby zachować jak najwięcej jego właściwości oraz aromatów, warto zetrzeć świeży chrzan tuż przed dodaniem go do potrawy.

Placki ziemniaczane z tartym chrzanem - przepis

A teraz czas na przepis, który może zaskoczyć nawet wielbicieli tradycyjnych placków ziemniaczanych. Dodanie chrzanu do placków to prosty sposób na wzbogacenie ich smaku, a także na skorzystanie z jego licznych właściwości zdrowotnych.

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków,
  • 1 duża cebula,
  • 2 jajka,
  • 3 łyżki świeżo startego chrzanu,
  • 3 łyżki mąki pszennej,
  • sól i pieprz do smaku,
  • olej do smażenia.

Przygotowanie:

  1. Obierz i zetrzyj ziemniaki na tarce o drobnych oczkach. Odstaw na kilka minut, a następnie odciśnij nadmiar wody.
  2. Cebulę obierz i również zetrzyj na tarce. Dodaj do ziemniaków.
  3. Dodaj jajka, świeżo starty chrzan oraz mąkę. Całość dokładnie wymieszaj, aż składniki się połączą. Masa powinna być gęsta i jednolita.
  4. Dopraw solą i pieprzem wedle własnego gustu. Jeśli lubisz bardziej wyraziste smaki, możesz dodać więcej chrzanu.
  5. Na patelni rozgrzej olej i smaż placki na złoty kolor, formując je za pomocą łyżki. Każdy placek smaż z obu stron, aż stanie się chrupiący z zewnątrz, a miękki w środku.
  6. Odsącz placki na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.
  7. Podawaj gorące, najlepiej z kwaśną śmietaną lub jogurtem naturalnym. Można je również podać z dodatkiem świeżych ziół, np. szczypiorku.

Placki ziemniaczane z dodatkiem świeżo startego chrzanu to doskonała propozycja dla osób, które lubią eksperymentować w kuchni. To świetny sposób na przemycenie zdrowego składnika do codziennej diety, który wciąż jest niedoceniany.

Źródła: terazgotuje.pl 

Zobacz też:

Zapomnieliśmy już o kultowym deserze z PRL-u. Jest dobry, a do tego wzmacnia odporność i serce

Dobry, bo nie za słodki. Przygotuj dżem z dyni z nutą przypraw korzennych

Odrobina gałki muszkatołowej podbija smak jesiennej zupy. Robię przynajmniej raz w tygodniu

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ziemniaki | dania obiadowe