Reklama
Reklama

Dodaj do kanapki, sałatki lub burgera. Efekt przerośnie twoje oczekiwania

Lubisz domowe przetwory z charakterem? Te ogórki mają wszystko, co najlepsze - są chrupiące, wyraźne w smaku i lekko pikantne. Dzięki dodatkowi papryki, cebuli, czosnku i przypraw mają zupełnie inny wyraz niż np. klasyczne kiszone. Możesz prosto je przygotować, a już po kilku dniach będą gotowe do zjedzenia.

Piklowane ogórki - do czego jeść?

Piklowane ogórki są wyraziste i lekko pikantne. Sprawdzają się jako dodatek do obiadu albo składnik kanapek. Nic nie stoi na przeszkodzie, żebyś wykorzystał je do zrobienia sałatek, a nawet ostrych dipów czy sosów (np. tatarskiego). Możesz podać je także do wędlin i serów, jako wyraziste przełamanie smaku. Pasują również w burgerach i tortillach - dodadzą im charakteru i przyjemnej ostrości.

Przeczytaj też: Sałatki z ogórków do słoika. Przepisy ze starego zeszytu babci

Reklama

Piklowane ogórki - przepis

Składniki:

  • 1,5 kg ogórków, 
  • czerwona papryka, 
  • papryczka chili, 
  • 2 cebule, 
  • 6 ząbków czosnku, 
  • 2 łyżeczki gorczycy, 
  • około 8-12 goździków. 

Składniki zalewy: 

  • litr wody, 
  • 300 ml octu 10%, 
  • łyżeczka curry, 
  • 200 g cukru, 
  • 1,5  łyżki soli. 

Sposób wykonania:

Umyj ogórki i pokrój na plasterki. 

Usuń z papryk gniazda nasienne, a miąższ pokrój w słupki. Jeśli chcesz, by ogórki były bardziej pikantne, możesz zachować trochę nasion papryczki chili. 

Obierz cebule i czosnek. Cebule pokrój w półplasterki, a ząbki czosnku przekrój na pół. 

Wymieszaj wszystkie składniki i przełóż do wyparzonych słoików.

Rozłóż proporcjonalnie pomiędzy słoiki gorczycę i goździki.

Połącz w garnku wszystkie składniki zalewy i zagotuj. Zalej gorącą zalewą ogórki w słoikach.

Szczelnie zakręć słoiki i ustaw w garnku wyłożonym ściereczką lub gumową wkładką. Zalej gorącą wodą (do 3/4 wysokości słoików). Zagotuj ją na wolnym ogniu. Gotuj przez 6-7 minut. 

Zapasteryzowane ogórki odstaw w ciepłe, ocienione miejsce. Już po kilku dniach osiągną pożądany smak. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Ten biszkopt nie ma w sobie grama mąki. Rośnie nieziemsko, smakuje jeszcze lepiej

Prosty chleb bez grama mąki. Lekki, ale pożywny, pomoże pozbyć się boczków

Spróbowałam na wakacjach w Turcji, teraz robię często. Placek z nadzieniem, które Polacy kochają

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: warzywa | przetwory | dodatki | przekąski