Dodaj do kanapki, sałatki lub burgera. Efekt przerośnie twoje oczekiwania
Lubisz domowe przetwory z charakterem? Te ogórki mają wszystko, co najlepsze - są chrupiące, wyraźne w smaku i lekko pikantne. Dzięki dodatkowi papryki, cebuli, czosnku i przypraw mają zupełnie inny wyraz niż np. klasyczne kiszone. Możesz prosto je przygotować, a już po kilku dniach będą gotowe do zjedzenia.
Piklowane ogórki są wyraziste i lekko pikantne. Sprawdzają się jako dodatek do obiadu albo składnik kanapek. Nic nie stoi na przeszkodzie, żebyś wykorzystał je do zrobienia sałatek, a nawet ostrych dipów czy sosów (np. tatarskiego). Możesz podać je także do wędlin i serów, jako wyraziste przełamanie smaku. Pasują również w burgerach i tortillach - dodadzą im charakteru i przyjemnej ostrości.
Przeczytaj też: Sałatki z ogórków do słoika. Przepisy ze starego zeszytu babci
Składniki:
- 1,5 kg ogórków,
- czerwona papryka,
- papryczka chili,
- 2 cebule,
- 6 ząbków czosnku,
- 2 łyżeczki gorczycy,
- około 8-12 goździków.
Składniki zalewy:
- litr wody,
- 300 ml octu 10%,
- łyżeczka curry,
- 200 g cukru,
- 1,5 łyżki soli.
Sposób wykonania:
Umyj ogórki i pokrój na plasterki.
Usuń z papryk gniazda nasienne, a miąższ pokrój w słupki. Jeśli chcesz, by ogórki były bardziej pikantne, możesz zachować trochę nasion papryczki chili.
Obierz cebule i czosnek. Cebule pokrój w półplasterki, a ząbki czosnku przekrój na pół.
Wymieszaj wszystkie składniki i przełóż do wyparzonych słoików.
Rozłóż proporcjonalnie pomiędzy słoiki gorczycę i goździki.
Połącz w garnku wszystkie składniki zalewy i zagotuj. Zalej gorącą zalewą ogórki w słoikach.
Szczelnie zakręć słoiki i ustaw w garnku wyłożonym ściereczką lub gumową wkładką. Zalej gorącą wodą (do 3/4 wysokości słoików). Zagotuj ją na wolnym ogniu. Gotuj przez 6-7 minut.
Zapasteryzowane ogórki odstaw w ciepłe, ocienione miejsce. Już po kilku dniach osiągną pożądany smak.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Ten biszkopt nie ma w sobie grama mąki. Rośnie nieziemsko, smakuje jeszcze lepiej
Prosty chleb bez grama mąki. Lekki, ale pożywny, pomoże pozbyć się boczków
Spróbowałam na wakacjach w Turcji, teraz robię często. Placek z nadzieniem, które Polacy kochają