Reklama
Reklama

Ewa Wachowicz przygotowuje latem niezwykłą zupę. Aż trudno uwierzyć, że to polski przepis

Choć zupa cytrynowa nie pochodzi z Polski, to przez wiele lat cieszyła się dużą popularnością. Już w podaniach z XVIII wieku wskazywano, że to wyjątkowo często spożywana potrawa o szczególnych właściwościach. Dziś powraca do łask, szczególnie latem, gdy na zewnątrz panują upały.

Zupa cytrynowa to połączenie bulionu, warzyw i soku z cytryny. Jest skarbnicą witamin, w szczególności C, która poprawia odporność. Ze względu na lekko kwaskowaty posmak świetnie orzeźwia w upalne dni. Właśnie dlatego Ewa Wachowicz chętnie gotuje ją latem. 

Zupa cytrynowa - polska czy francuska

Popularny przewodnik kulinarny - Taste Atlas - w czerwcu opublikował ranking najlepszych polskich zup. Po ogłoszeniu zestawienia nie zabrakło kontrowersji. Wielu Polaków zdziwiło się, że wysoko w rankingu umieszczono zupę cytrynową. W przewodniku napisano, że to tradycyjna potrawa, wykonywana z cytryn, bulionu warzywnego, ryżu, żółtek, soli i pieprzu. Liczni komentujący podkreślali, że nigdy nie mieli okazji spróbować dania i że nie przyrządzano go w ich domu rodzinnym.

W takim razie, czy zupa cytrynowa jest polska? Choć sam pomysł wywodzi się z Francji, to danie faktycznie dawniej przyrządzano także na terytorium Polski. Przepis na bulion mięsny zaprawiony cytryną da się już odnaleźć w XVIII-wiecznych polskich przepisach. W dawnych czasach najchętniej stosowano ją jednak w formie "polewki" na wzmocnienie dla chorych. Dziś nie jest to popularna zupa podawana na co dzień w wielu domach, ale widnieje w menu eleganckich lub tradycyjnych restauracji.

Zupa cytrynowa - przepis Ewy Wachowicz

Lekką zupę cytrynową - na bazie kurczaka, warzyw i soku z cytryny - przygotowuje Ewa Wachowicz. To jedna z jej ulubionych zup na wiosnę i lato - robi się ją błyskawicznie i bez trudu. Ma nietypowy, orzeźwiający smak i kremową konsystencję. Przepis Ewy Wachowicz na zupę cytrynową znajdziesz poniżej.

Składniki:

  • 4 udka kurczaka,
  • 2 łodygi selera naciowego,
  • cebula,
  • marchewka,
  • pietruszka,
  • 1/2 selera,
  • 1/2 szklanki ryżu,
  • 1/2 szklanki śmietany,
  • 1/4 szklanki soku z cytryny,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 4 żółtka,
  • liść laurowy,
  • pęczek koperku,
  • sól do smaku.

Sposób wykonania:

Oczyszcozne udka włóż do głębszego garnka. Zalej zimną wodą (ok. 1,5 litra), posól. Doprowadź do wrzenia, a w międzyczasie - opal cebulę na palniku. Gdy wywar mięsny się zagotuje - zdejmij szumowiny z jego wierzchu. Wrzuć pokrojoną w kostkę włoszczyznę, dodaj cebulę, czosnek i liść laurowy. Przykryj i ponownie zagotuj. 

Następnie dorzuć pokrojone łodygi selera naciowego i wsyp ryż. Gotuj na małym ogniu i pod przykryciem, aż ryż zmięknie. Gdy będzie gotowy, z zupy delikatnie wyłów udka i cebulę. Mięso oddziel od kości, pokrój na mniejsze kawałki i wrzuć do wywaru. 
Do osobnego naczynia wlej śmietanę, dodaj żółtka. Roztrzep, aby składniki się połączyły. Wlej też sok z cytryny i wymieszaj. Zahartuj gorącą zupą i taką mieszankę przelej do garnka. 

Zdejmij z kuchenki, udekoruj posiekanym koperkiem (oraz ewentualnie plastrem cytryny) i od razu podawaj. 

Źródło: terazgotuje.pl, smaker.pl, Ewa Gotuje

Zobacz też:

Szakszuka inaczej od Strzelczyka. Kucharz dodaje typowo polski składnik

Tort chlebowy to danie popisowe na imprezę. Znika z patery do ostatniego okruszka

Nie wiesz, jakie ciasto zrobić na weekend? Wypróbuj przepis na Dzikuska

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: zupa | kuchnia polska | owoce