Reklama
Reklama

Gołąbki oszczędnej gospodyni ze starej książki kucharskiej. Jeden dodatek sprawia, że smakują wybornie

Czasem warto przeszukać stare książki kucharskie, można znaleźć w nich proste przepisy na wyborne dania obiadowe. Tak też jest z gołąbkami z kaszy jaglanej i grzybami oszczędnej gospodyni. Możesz je zrobić zarówno w wersji mięsnej, jak i wegetariańskiej. Sprawdź ponad osiemdziesięcioletni przepis.

Przepis na gołąbki z kaszą jaglaną i grzybami pochodzi z 1941 roku. W tej książce kucharskiej znajduje się wiele tanich i prostych potraw, zrobionych z podstawowych składników. Zazwyczaj większość osób ma je w swojej kuchni. Czasem wystarczy pójść po nie do pobliskiego sklepu. 

Gołąbki oszczędnej gospodyni - przepis

Składniki:

  • 1,5 kg świeżej kapusty,
  • 150 g kaszy jaglanej,
  • duża cebula,
  • 5 suszonych grzybów,
  • 40 g wędzonki (można pominąć w wersji wegetariańskiej),
  • 30 g mąki pszennej,
  • 20 g smalcu,
  • przyprawy: sól, pieprz.

Przygotowanie:

Żeby zrobić gołąbki z kaszą jaglaną i grzybami, na początku wytnij głąb z kapusty, sparz ją wrzątkiem i umieść w gorącej wodzie na 15 minut. Po tym czasie zacznij ściągać z niej liście.

W jednym garnku w osolonej wodzie ugotuj kaszę na sypko, a w drugim suszone grzyby, które następnie posiekaj. Z kolei wędzonkę pokrój w plastry i podsmaż ją na patelni razem z grubo pokrojoną cebulą. 

Wymieszaj w jednej misce ugotowaną kaszę, grzyby oraz wędzonkę z cebulą. Całość dopraw i tak przygotowanym farszem zacznij nadziewać liście kapusty. Potem ułóż gołąbki w garnku, zalej wodą grzybową i gotuj przez około 20 minut pod przykryciem.

Gdy kapusta będzie już miękka, to zrób zasmażkę: wymieszaj na rozgrzanej patelni smalec z mąką pszenną. Rozprowadź zasmażkę po gołąbkach z kaszą jaglaną i grzybami, gotuj je jeszcze przez parę minut. 

Co zrobić, żeby kasza jaglana nie była gorzka?

W książce kucharskiej oszczędnej gospodyni znalazła się również rada dotycząca kaszy jaglanej. Co zrobić, żeby nie była gorzka?

Kasza jaglana utraci gorycz, jeśli sparzysz ją dwa razy wrzątkiem. Możesz też moczyć ten składnik w zimnej wodzie przez godzinę, a następnie dokładnie go przepłukać przed przygotowaniem gołąbków.

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Ten obiad zadowoli nawet największego głodomora. Zaserwuj mu Kotlety po chłopsku

Łyżkowe ciasto śliwkowe. Z tym przepisem poradzi sobie nawet laik

Na jego cześć odbywa się festiwal. Gulasz z 3 rodzajów mięs syci i rozgrzewa

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: kuchnia polska | danie główne | kapusta | grzyby