Gołąbki oszczędnej gospodyni ze starej książki kucharskiej. Jeden dodatek sprawia, że smakują wybornie
Czasem warto przeszukać stare książki kucharskie, można znaleźć w nich proste przepisy na wyborne dania obiadowe. Tak też jest z gołąbkami z kaszy jaglanej i grzybami oszczędnej gospodyni. Możesz je zrobić zarówno w wersji mięsnej, jak i wegetariańskiej. Sprawdź ponad osiemdziesięcioletni przepis.
Przepis na gołąbki z kaszą jaglaną i grzybami pochodzi z 1941 roku. W tej książce kucharskiej znajduje się wiele tanich i prostych potraw, zrobionych z podstawowych składników. Zazwyczaj większość osób ma je w swojej kuchni. Czasem wystarczy pójść po nie do pobliskiego sklepu.
Składniki:
- 1,5 kg świeżej kapusty,
- 150 g kaszy jaglanej,
- duża cebula,
- 5 suszonych grzybów,
- 40 g wędzonki (można pominąć w wersji wegetariańskiej),
- 30 g mąki pszennej,
- 20 g smalcu,
- przyprawy: sól, pieprz.
Przygotowanie:
Żeby zrobić gołąbki z kaszą jaglaną i grzybami, na początku wytnij głąb z kapusty, sparz ją wrzątkiem i umieść w gorącej wodzie na 15 minut. Po tym czasie zacznij ściągać z niej liście.
W jednym garnku w osolonej wodzie ugotuj kaszę na sypko, a w drugim suszone grzyby, które następnie posiekaj. Z kolei wędzonkę pokrój w plastry i podsmaż ją na patelni razem z grubo pokrojoną cebulą.
Wymieszaj w jednej misce ugotowaną kaszę, grzyby oraz wędzonkę z cebulą. Całość dopraw i tak przygotowanym farszem zacznij nadziewać liście kapusty. Potem ułóż gołąbki w garnku, zalej wodą grzybową i gotuj przez około 20 minut pod przykryciem.
Gdy kapusta będzie już miękka, to zrób zasmażkę: wymieszaj na rozgrzanej patelni smalec z mąką pszenną. Rozprowadź zasmażkę po gołąbkach z kaszą jaglaną i grzybami, gotuj je jeszcze przez parę minut.
W książce kucharskiej oszczędnej gospodyni znalazła się również rada dotycząca kaszy jaglanej. Co zrobić, żeby nie była gorzka?
Kasza jaglana utraci gorycz, jeśli sparzysz ją dwa razy wrzątkiem. Możesz też moczyć ten składnik w zimnej wodzie przez godzinę, a następnie dokładnie go przepłukać przed przygotowaniem gołąbków.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Aromatyczny, gęsty z niebywale miękkim mięsem. Ten gulasz to kulinarna uczta
Drożdżowe ciastka z jabłkowo-twarogowym nadzieniem. Jabłkowe Besoski krok po kroku
Sałatka Drwala z kurczakiem. Zrobisz błyskawicznie i najesz się do syta