Reklama
Reklama

Gotuję, gdy chcę odciążyć żołądek. Po tej zupie mam energię na pół dnia

Zupa z kaszą gryczaną to pożywna i lekkostrawna propozycja, którą można przyrządzać przez cały rok. Kasza dostarcza błonnika, magnezu i białka. Pieczarki są niskokaloryczne, a bulion - warzywny lub drobiowy - dodaje więcej smaku. Również dodatki, jak oliwa czy natka pietruszki, dbają o organizm. Wspierają odporność i pracę serca. To sycące i korzystne dla zdrowia danie, które warto wypróbować.

Zupa z kaszą gryczaną

Zupa z kaszą gryczaną to prawdziwie rozgrzewająca, sycąca i aromatyczna zupa z warzyw i kaszy, dzięki czemu zaspokoi nawet duży głód. Używając bulionu warzywnego, możesz z powodzeniem podać ją nawet osobom na diecie wegańskiej. Danie jest łatwe i szybkie, ale też niesamowicie treściwe. Nawiązuje do regionalnej kuchni kresów wschodnich, gdzie wykorzystywano proste i tanie składniki, które w połączeniu ze sobą dawały niesamowity efekt. Nic nie stoi na przeszkodzie, żebyś dodał też marchewkę, pora czy seler, jeśli masz je w lodówce. W tej zupie zakochają się wszyscy domownicy i goście.  

Reklama

Zupa z kaszą gryczaną - przepis

Składniki:

  • 1,5 l bulionu drobiowego lub warzywnego, 
  • 300 g ziemniaków, 
  • 120 g pieczarek, 
  • 75 g kaszy gryczanej, 
  • 1/2 cebuli, 
  • łyżka oliwy z oliwek, 
  • 2 liście laurowe, 
  • łyżeczka soli, 
  • 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu.

Dodatkowo: 

  • natka pietruszki do dekoracji. 

Sposób wykonania:

Cebulę pokrój w drobną kostkę, ziemniaki obierz i pokrój w średniej wielkości kostkę, a pieczarki w plasterki. 

W dużym garnku rozgrzej oliwę. Dodaj cebulę i smaż ją do zeszklenia. Następnie dołóż pieczarki i smaż je przez 1-2 minuty, do lekkiego odparowania płynu. Dołóż ziemniaki i wymieszaj. 

Zalej całość bulionem i wsyp kaszę gryczaną. Wymieszaj. 

Dopraw do smaku solą, pieprzem, liściem laurowym. Przykryj garnek pokrywką i gotuj zupę na średnim ogniu przez 10-15 minut, do połączenia smaków i ugotowania kaszy gryczanej. 

Zupę z kaszą gryczaną przelej do miseczek i udekoruj siekaną natką pietruszki. Podawaj na ciepło. 

Resztki przechowuj w lodówce i zużyj w ciągu 2 dni. Jeśli stanie się zbyt gęsta, rozcieńczaj ją dodatkowym bulionem. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Nie marnuję jedzenia, składniki po rosole wykorzystuję do tej sałatki. Lekka, idealna na kolację

Robisz w 5 minut i czekasz, żeby się zmroziły. To najlepsze domowe lody

Letni gulasz z dużą ilością warzyw. Przepis na zdrowy i smaczny obiad

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: zupa | kasza gryczana | warzywa