Reklama
Reklama

Gotuję, gdy chcę odciążyć żołądek. Po tej zupie mam energię na pół dnia

Zupa z kaszą gryczaną to pożywna i lekkostrawna propozycja, którą można przyrządzać przez cały rok. Kasza dostarcza błonnika, magnezu i białka. Pieczarki są niskokaloryczne, a bulion - warzywny lub drobiowy - dodaje więcej smaku. Również dodatki, jak oliwa czy natka pietruszki, dbają o organizm. Wspierają odporność i pracę serca. To sycące i korzystne dla zdrowia danie, które warto wypróbować.

Zupa z kaszą gryczaną

Zupa z kaszą gryczaną to prawdziwie rozgrzewająca, sycąca i aromatyczna zupa z warzyw i kaszy, dzięki czemu zaspokoi nawet duży głód. Używając bulionu warzywnego, możesz z powodzeniem podać ją nawet osobom na diecie wegańskiej. Danie jest łatwe i szybkie, ale też niesamowicie treściwe. Nawiązuje do regionalnej kuchni kresów wschodnich, gdzie wykorzystywano proste i tanie składniki, które w połączeniu ze sobą dawały niesamowity efekt. Nic nie stoi na przeszkodzie, żebyś dodał też marchewkę, pora czy seler, jeśli masz je w lodówce. W tej zupie zakochają się wszyscy domownicy i goście.  

Reklama

Zupa z kaszą gryczaną - przepis

Składniki:

  • 1,5 l bulionu drobiowego lub warzywnego, 
  • 300 g ziemniaków, 
  • 120 g pieczarek, 
  • 75 g kaszy gryczanej, 
  • 1/2 cebuli, 
  • łyżka oliwy z oliwek, 
  • 2 liście laurowe, 
  • łyżeczka soli, 
  • 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu.

Dodatkowo: 

  • natka pietruszki do dekoracji. 

Sposób wykonania:

Cebulę pokrój w drobną kostkę, ziemniaki obierz i pokrój w średniej wielkości kostkę, a pieczarki w plasterki. 

W dużym garnku rozgrzej oliwę. Dodaj cebulę i smaż ją do zeszklenia. Następnie dołóż pieczarki i smaż je przez 1-2 minuty, do lekkiego odparowania płynu. Dołóż ziemniaki i wymieszaj. 

Zalej całość bulionem i wsyp kaszę gryczaną. Wymieszaj. 

Dopraw do smaku solą, pieprzem, liściem laurowym. Przykryj garnek pokrywką i gotuj zupę na średnim ogniu przez 10-15 minut, do połączenia smaków i ugotowania kaszy gryczanej. 

Zupę z kaszą gryczaną przelej do miseczek i udekoruj siekaną natką pietruszki. Podawaj na ciepło. 

Resztki przechowuj w lodówce i zużyj w ciągu 2 dni. Jeśli stanie się zbyt gęsta, rozcieńczaj ją dodatkowym bulionem. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Idealny obiad dla dużej rodziny. Zapiekanka z fasolą i ryżem powstaje ekspresowo

Na 11 listopada zrobię taki obiad. Ten farsz zaskoczy rodzinę

Staropolska zupa była uważana za potrawę siłaczy. Jest lekkostrawna, ale sycąca, dla jelit jak eliksir

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: zupa | kasza gryczana | warzywa