Reklama
Reklama

Najlepsze ciasto na pierogi. Delikatne, mięciutkie i dobrze trzyma farsz

Idealne ciasto na pierogi to takie, które nie rozpada się podczas gotowania, a po wzięciu kęsa - dosłownie rozpływa się w ustach i nie dominuje smaku potrawy. Właśnie takie ciasto przygotujesz z naszego sprawdzonego przepisu. Przyrządzisz je z zaledwie 3 składników. Prościej się już nie da.

Idealne ciasto na pierogi 

Idealne ciasto na pierogi to jedynie trzy składniki połączone ze sobą w idealnych proporcjach. Nie ma potrzeby dodawania niczego więcej - dzięki temu będzie ono miękkie, elastyczne i rozpływające się w ustach. Zastosowanie ciepłej wody umożliwi lepsze rozwałkowanie i formowanie ciasta, gdyż nie będzie tak mocno kleić się do rąk. To ciasto świetnie ukryje dowolne nadzienie - zarówno wytrawne, jak i słodkie. Będzie strzałem w dziesiątkę przed Wigilią i nie tylko. 

Jak zrobić idealne ciasto na pierogi?

Składniki:

Reklama
  • 250 g mąki pszennej, 
  • 175 ml ciepłej wody, 
  • 1/2 łyżeczki soli. 

Sposób wykonania:

W średniej misce wymieszaj mąkę z solą. Zrób dołek i wlej powoli połowę wody. Zagnieć wstępnie ciasto w misce, dolewając co chwilę pozostały płyn. 

Przenieś ciasto na stolnicę. Jeśli jest zbyt klejące się, dodawaj po łyżeczce mąki. Jeśli jest zbyt suche i trudno formuje się w kulę, dodawaj po łyżeczce wody. Krótko zagnieć masę do uzyskania jednolitej konsystencji. Podziel kulę na dwie części - jedną włóż z powrotem do miski i przykryj lnianą ściereczką.

Pozostałą część ciasta cienko rozwałkuj na blacie, w razie potrzeby podsypując mąką. Idealne ciasto na pierogi powinno mieć grubość 1-2 mm, być elastyczne i nie rwać się. 

Za pomocą szklanki lub specjalnej foremki do pierogów wycinaj kółka. Nakładaj do środka po łyżce ulubionego farszu, a następnie sklejaj brzegi, dobrze je dociskając do siebie. Jeśli chcesz, możesz zrobić ozdobną falbankę. 

Pierogi wrzucaj na osolony wrzątek i gotuj przez 2-3 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Wyjmuj je łyżką cedzakową i odkładaj na talerz posmarowany masłem. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Drożdżowa rozkosz z serem, jabłkami i orzechami. Przepis jak z najlepszej cukierni

Na 11 listopada piekę zamiast rogali. Włoskie ciasteczka do maczania znikają błyskawicznie ze stołu

Cynamonowe ciasteczka do mleka lub kawy. Na jednym się nie skończy

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: pierogi