Idealne ciasto na pierogi. Wychodzi delikatne i dobrze trzyma farsz
Idealne ciasto na pierogi to takie, które nie rozpada się podczas gotowania, a po wzięciu kęsa - dosłownie rozpływa się w ustach i nie dominuje smaku potrawy. Właśnie takie ciasto przygotujesz z naszego sprawdzonego przepisu. Przyrządzisz je z zaledwie 3 składników. Prościej się już nie da.
Idealne ciasto na pierogi to jedynie trzy składniki połączone ze sobą w idealnych proporcjach. Nie ma potrzeby dodawania niczego więcej - dzięki temu będzie ono miękkie, elastyczne i rozpływające się w ustach. Zastosowanie ciepłej wody umożliwi lepsze rozwałkowanie i formowanie ciasta, gdyż nie będzie tak mocno kleić się do rąk. To ciasto świetnie ukryje dowolne nadzienie - zarówno wytrawne, jak i słodkie. Będzie strzałem w dziesiątkę przed Wigilią i nie tylko.
Składniki:
- 250 g mąki pszennej,
- 175 ml ciepłej wody,
- 1/2 łyżeczki soli.
Sposób wykonania:
W średniej misce wymieszaj mąkę z solą. Zrób dołek i wlej powoli połowę wody. Zagnieć wstępnie ciasto w misce, dolewając co chwilę pozostały płyn.
Przenieś ciasto na stolnicę. Jeśli jest zbyt klejące się, dodawaj po łyżeczce mąki. Jeśli jest zbyt suche i trudno formuje się w kulę, dodawaj po łyżeczce wody. Krótko zagnieć masę do uzyskania jednolitej konsystencji. Podziel kulę na dwie części - jedną włóż z powrotem do miski i przykryj lnianą ściereczką.
Pozostałą część ciasta cienko rozwałkuj na blacie, w razie potrzeby podsypując mąką. Idealne ciasto na pierogi powinno mieć grubość 1-2 mm, być elastyczne i nie rwać się.
Za pomocą szklanki lub specjalnej foremki do pierogów wycinaj kółka. Nakładaj do środka po łyżce ulubionego farszu, a następnie sklejaj brzegi, dobrze je dociskając do siebie. Jeśli chcesz, możesz zrobić ozdobną falbankę.
Pierogi wrzucaj na osolony wrzątek i gotuj przez 2-3 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Wyjmuj je łyżką cedzakową i odkładaj na talerz posmarowany masłem.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Miękkie, delikatne w środku, chrupiące. Musisz przygotować te łódeczki ziemniaczane
Najprostszy przepis na bezglutenowe pączki. Zrób je na tłusty czwartek
Spektakularne Ciasto Żyrafa. Dla miłośników kawy, czekolady i budyniu