Już nie z masłem i bułką tartą. W tym wydaniu kalafior smakuje nieziemsko
Kalafiora nie musisz podawać tylko z bułką tartą i masłem. Choć to pyszne połączenie, to po czasie staje się ono nudne i monotonne. Ja w tym roku stawiam na białe różyczki w zupełnie nowej wersji. Otoczone w aromatycznych ziołach i z kremowym sosem smakują nieziemsko. To wyjątkowo apetyczny letni obiad.
Kalafior latem dosłownie króluje na polskich stołach. Sezon zaczyna się już w maju, ale najniższymi cenami możemy cieszyć się na przełomie czerwca i lipca. Bardzo często podawany jest jako samodzielny obiad. W wielu domach zajada się go z dodatkiem młodych ziemniaków lub to właśnie kalafior stanowi uzupełnienie do ziemniaków i mięsa.
Na salony zwykle wchodzi w typowej, tradycyjnej wersji - z roztopionym masłem i smażoną bułką tartą. Smak masła doskonale dopełnia aromat kalafiora, za to bułka tarta jest przyjemnym, chrupiącym przełamaniem. Choć jest to pyszne, to z czasem ta prostota może się nudzić.
Z tego powodu w ostatnim czasie kalafior podawany jest na wiele różnych sposobów. Komponuje się go z rozmaitymi przyprawami, takimi jak np. słodka lub ostra papryka. Różyczki obtaczane są w suszonych ziołach, chrupiących panierkach. Dużą popularnością cieszy się również kalafior zapiekany z dodatkiem sera.
Kalafior zapiekany z serem to jedna z wariacji na temat tego uwielbianego przez Polaków warzywa. Jest on o wiele smaczniejszy od tego z bułką tartą i masłem. Swój aromat zawdzięcza mieszance przypraw takich jak słodka i ostra papryka, zioła prowansalskie. Do tego nie brakuje świeżych ziół pod postacią natki pietruszki i szczypiorku. Największą robotę robi za to sam ser. To pełnia smaku, a gdy przypiecze się, tworzy przyjemną, chrupką strukturę. Nieziemski smak wprost na talerzu.
Składniki:
- 1 duży kalafior,
- 3 łyżki śmietany 12%,
- 2 łyżki masła (roztopionego i przestudzonego),
- 3 jajka,
- 150 g sera żółtego,
- 1/2 pęczka natki pietruszki,
- 1/2 pęczka szczypiorku,
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich,
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki,
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki,
- sól,
- pieprz.
Sposób przygotowania:
W dużym garnku zagotuj osoloną wodę. Kalafiora podziel na różyczki i włóż je na wrzącą wodę. Gotuj przez około 5 minut. Po tym kalafiora odcedź i odstaw do przestudzenia.
W miseczce umieść jajka, śmietaną, roztopione i przestudzone masło. Do tego dodaj wszystkie przyprawy, natkę pietruszki i szczypiorek. Dokładnie wymieszaj, aż utworzy się gładki sos.
Do naczynia żaroodpornego wyłóż kalafiora. Na górę warzywa wysyp równomiernie 50 g sera. Następnie polej to sosem i wysyp pozostały ser.
Kalafiora zapiekaj przez 35 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C. Powinien się on ładnie zarumienić.
Po tym czasie kalafior zapiekany z serem jest gotowy do jedzenia. Podawaj go najlepiej od razu po przygotowaniu, gdy jest ciepły. Doskonale będzie do niego pasować ulubiony sos jogurtowy lub majonezowy.
Źródło: smaker.pl, terazgotuje.pl
Zobacz też:
Nikt nie narzeka, gdy robię. Przygotowanie zajmuje tylko kilka chwil
Najlepsza letnia pasta do kanapek. Zdrowa, sycąca i orzeźwiająca
Placki ziemniaczane, które nie chłoną tłuszczu. Przepis zdradziła mi babcia