Kiedyś była zupą biedoty, dziś podawana jest na rodzinnych uroczystościach
Caldo verde uznaje się za jedną z najbardziej rozpoznawalnych i klasycznych portugalskich zup. Najczęściej serwowana jest na północy kraju. Dzięki mocnemu aromatowi oraz dodatkowi zdrowych, zielonych warzyw jest idealnym daniem na jesień i zimę. Sprawdź, jak ją przygotować i zaskocz swoich bliskich tym pożywnym, pysznym daniem.
Portugalska kuchnia kryje w sobie wiele dań, które warto odkryć. Jednym z nich jest "zielona zupa", która nie tylko nas nasyci, ale również wzbogaci nasz jadłospis o mnóstwo cennych składników odżywczych. Przypadnie do gustu nawet osobom, które na co dzień nie przepadają za zielonymi, liściastymi warzywami.
Przepis ten pochodzi z regionu Minho, który znajduje się w północnej Portugalii. Początkowo przygotowywany był przez niezamożną warstwę społeczeństwa. Zupa była sycąca, ale prosta do przygotowania i wymagała użycia popularnych i tanich składników. Z czasem zdobyła popularność, a dzisiaj przyrządza się ją na różne uroczystości rodzinne i święta.
Nazwa dania oznacza w dosłownym tłumaczeniu "zieloną zupę". Określenie to odnosi się do intensywnie zielonego koloru, który przybiera w wyniku dodatku warzyw kapustnych. Tradycyjnie jednym z kluczowych składników potrawy była kapusta galicyjska. Możemy ją jednak zastąpić innymi warzywami tego rodzaju. My polecamy jarmuż, który ma również intensywnie zielony kolor oraz mnóstwo cennych składników odżywczych. Sprawdzi się jednak każdy inny rodzaj kapusty.
Oprócz kapusty w zupie znajdziemy ziemniaki, cebulę, czosnek i oliwę. Godnym uwagi składnikiem jest również kiełbasa chorizo, które nadaje daniu lekko pikantnego smaku oraz intensywnego aromatu. W efekcie zupa jest kremowa, lekko tłusta i niezwykle pożywna. Sprawdzi się idealnie na chłodniejsze dni, kiedy potrzebujemy potrawy, która szybko nas rozgrzeje i nasyci.
Składniki:
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 100 g kiełbasy chorizo,
- 3 ząbki czosnku,
- mała cebula,
- 300 g ziemniaków,
- por,
- 100 g jarmużu,
- łyżka koncentratu pomidorowego,
- 2 litry bulionu drobiowego albo rosołu,
- sól i pieprz,
- dodatkowo: posiekany koperek.
Sposób wykonania:
W dużym garnku rozgrzewamy oliwę. Dodajemy pokrojoną w plasterki kiełbasę chorizo i smażymy z dwóch stron przez ok. 3 minuty. Po tym czasie wyjmujemy ją z garnka na talerzyk i zostawiamy na później.
Czosnek i cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Pora kroimy na cienkie paseczki. Na olej po smażeniu kiełbasy wrzucamy najpierw czosnek, po minucie cebulę, a na końcu pora. Dusimy razem przez 3-4 minuty, aż por będzie miękki.
Ziemniaki obieramy ze skórki, myjemy i kroimy w kostkę. Dodajemy do warzyw, doprawiamy solą i pieprzem i zalewamy bulionem. Gotujemy przez ok. 15 minut. Kiedy ziemniaki będą już prawie miękkie, wsypujemy posiekane liście jarmużu - warto pozbawić je twardych łodyżek. Gotujemy całość przez ok. 10 minut, a na końcu dodajemy koncentrat pomidorowy. Do zupy wrzucamy podsmażoną wcześniej kiełbaskę i mieszamy. Dokładamy koperek i gotujemy jeszcze minutę. Zupę podajemy skropioną oliwą wraz ze świeżym pieczywem.
Źródło: terazgotuje.pl, magellanka.pl
Zobacz też:
Ciasto warte grzechu. Na świątecznym stole to pozycja obowiązkowa
Aromatyczny sernik pomarańczowy. Zapisz przepis i zrób go na święta Bożego Narodzenia