Mój autorski przepis na jesienny rosół. Rozgrzewający, aromatyczny i wzmacniający
Jesienią gorący rosół to prawdziwe płynne złoto. Aby w pełni skorzystać z dobrodziejstw tej zupy, warto przygotować ją samodzielnie w domu na dobrej jakości warzywach i mięsie. Przyrządź ją z mojego przepisu, a już nigdy nie użyjesz kostki rosołowej. Wychodzi niesamowicie rozgrzewający, aromatyczny i wzmacniający.
Rosół jest zupą przygotowywaną na bazie dobrego mięsa i mieszanki warzyw. Od tego, jaki aromat uzyskamy, zależy właśnie od użytych składników. Natomiast mięso jest elementem, bez którego rosołu nie będzie. To absolutna podstawa, która dodaje najwięcej esencji zupie.
Żeby jednak tak było, należy wybrać odpowiedni rodzaj. Najczęściej do rosołu dodaje się mięso drobiowe. Będzie to więc nie tylko klasyczna kura, ale także indyk, kaczka, bażant czy perliczka. Dla wzbogacenia smaku bulionu warto też dodać inne rodzaje czy klasy mięsa. Chętnie dorzucana jest wołowina, przy czym najlepiej sprawdzi się szponder wołowy. Z innych klas świetnie pasują podroby, takie jak żołądki czy serca.
To, jakie mięso będzie najlepsze na rosół, zależy od tego, jaki smak zupy chcemy osiągnąć. Bulion wyjdzie delikatniejszy, jeśli użyjemy tylko kury lub indyka. Dla fanów intensywniejszych smaków sprawdzi się kaczka lub bażant, ale również dodatek wołowiny i podrobów.
Ten przepis na jesienny rosół to prawdziwy hit. Dzięki nietypowym dodatkom w środku różni się od tradycyjnej zupy, jednak nadal jest niesamowicie pyszny i aromatyczny. Rozgrzeje, wzmocni organizm i zasmakuje nawet największym tradycjonalistom. Koniecznie wypróbuj i zaskocz rodzinę nowym wymiarem smaku. Takiego rosołu jeszcze nie jedliście.
Składniki:
- 500 g mięsa z kurczaka (uda lub ćwiartki),
- 200 g skrzydła z indyka,
- 200 g szpondra wołowego,
- 3 marchewki,
- 1/2 selera korzeniowego,
- korzeń pietruszki,
- cebula,
- kilka zielonych liści pora,
- 200 g obranej i wydrążonej dyni,
- 4 suszone prawdziwki,
- 3 ząbki czosnku w łupinach,
- mała papryczka chili,
- łyżeczka lubczyku,
- łyżeczka rozmarynu,
- łyżeczka tymianku,
- sól,
- pieprz,
- ziele angielskie,
- liść laurowy,
- jałowiec,
- 2 l wody.
Sposób wykonania:
Mięso oczyść, umyj, a następnie umieść w garnku. Marchew, pietruszkę i selera obierz, a następnie pokrój na mniejsze kawałki i dodaj do garnka. Pokrój i dorzuć zarazem obraną i wydrążoną dynię. Cebulę obierz, opal ją chwilę nad ogniem i umieść w naczyniu z innymi składnikami. Dodaj również przekrojone na pół liście pora, czosnek, papryczkę chili, suszone grzyby, wszystkie przyprawy i zioła. Zawartość garnka zalej wodą.
Całość gotuj na wolnym ogniu przez minimum 3 godziny. Widząc, że z garnka odparowała woda, dolewaj stopniowo po szklance zimnej wody, do zapełnienia naczynia. Po tym czasie jesienny rosół jest gotowy. Podawaj go z makaronem, możesz go posypać posiekanymi grzybami z wywaru i natką pietruszki.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Obłędna i mięciutka fasolka w sosie. Do świeżego pieczywa lub soczystego mięsa
Grzyby w chrupiącej panierce to hit w moim domu. Przepis jest naprawdę łatwy
To nie bigos ani gulasz. Poznaj przepis na rozgrzewającą kapustę po budapesztańsku