Kopytka, jakich jeszcze nie jadłeś. W aromatycznym sosie stają się bardzo soczyste
Nie ma nic przyjemniejszego niż kluseczki w pysznym sosie, które sycą i przyjemnie rozgrzewają. Lubimy kluski śląskie z sosem pieczeniowym albo włoskie gnocchi z pesto. Tym razem podsuwamy oryginalny przepis na dyniowe kopytka w sosie pomidorowym. To wyjątkowo jesienna propozycja na bardzo soczyste i pełne smaku danie.
Kopytka - tradycyjne polskie danie z ugotowanych ziemniaków - doczekały się już wielu wariacji. Prawdopodobnie to zasługa gnocchi - włoskich "sióstr" kopytek, przyrządzanych od lat z rozmaitymi dodatkami. Dyniowe gnocchi to klasyk. A gdyby tak przygotować dyniowe kopytka w sosie pomidorowym i to nie z ziemniaków, a kaszy jaglanej? Przekonaj się, że są niezwykle delikatne i po prostu pyszne.
Składniki:
- 200 g kaszy jaglanej,
- 1/2 dyni hokkaido (około 500-600 g),
- jajko,
- łyżeczka curry,
- 4 ząbki czosnku,
- kilka łyżek mąki,
- 400 ml przecieru pomidorowego,
- cebula,
- łyżka masła klarowanego,
- garść świeżej bazylii,
- sól, pieprz (do smaku).
Sposób wykonania:
Posiekaj drobno cebulę i resztę czosnku. Podsmaż cebulę na maśle klarowanym. Gdy się zeszkli, dodaj czosnek, a po chwili przecier pomidorowy. Duś bez przykrycia, aż sos nieco zgęstnieje. Dodaj do niego pokrojoną w paseczki bazylię. Całość dopraw do smaku solą i pieprzem.
Ugotuj kaszę do miękkości w lekko osolonej wodzie. Przestudź.
Z połówki dyni usuń miękisz i pokrój ją na mniejsze cząstki. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw blachę do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez około 30 minut - do miękkości dyni. Możesz oczywiście upiec całą dynię i drugą połowę wykorzystać do innych celów.
Upieczoną dynię przestudź. Oddziel miąższ od skórki. Zblenduj razem z kaszą na purée.
Do purée dodaj jajko, curry i 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Wyrób wszystkie składniki na gładkie, elastyczne ciasto, stopniowo dodając do niego mąkę (do uzyskania odpowiedniej konsystencji). Jeśli zagniatasz ciasto dłońmi, zrób to w rękawiczkach - curry silnie barwi skórę.
Dopraw ciasto do smaku solą. Na podsypanej mąką stolnicy uformuj z niego wałek o średnicy około 2,5 cm. Podziel go na 2-3 cm odcinki. Utocz z ciasta kulki i w każdej zrób palcem niewielkie wgłębienie (w ten sposób "złapią" więcej sosu).
Ugotuj kopytka w osolonej wodzie. Gotuj do wypłynięcia kluseczek na powierzchnię wody. Odcedź. Podawaj z gorącym sosem pomidorowym.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Włoskie gołąbki w wybornym sosie. Ostatnio rodzina nie chce jeść innych
Chleb, który pomaga w odchudzaniu i obniża cholesterol. Zrób go w domu
Kremowa jajecznica po francusku. Po takim śniadaniu zgłodniejesz dopiero w porze obiadowej