Krem z dyni może się schować. Znalazłam przepis na jesienną zupę, która syci rozgrzewa na długo
Wieczory stają się coraz dłuższe, a za oknem czuć chłód - to znak, że nadeszła jesień, na którą wielu z nas czekało z utęsknieniem. Wraz z nią często zmieniamy też nasz jadłospis. Chętniej sięgamy po ulubione, gęste i rozgrzewające potrawy, które sycą i pozwalają szybko zapomnieć o zimnie. Przedstawiam zupę, która idealnie wpisuje się w ten klimat. Jest prosta i szybka w przygotowaniu, a przy tym niezwykle efektowna.
Wraz ze zmieniającą się porą roku, przyszła pora na nowy jadłospis. Oto propozycja, dzięki której docenisz długie, chłodne wieczory.
Jesienią nic nie smakuje lepiej niż miska gorącej, gęstej zupy - to idealny sposób, by rozgrzać się po długim dniu. Polska kuchnia pełna jest ciekawych propozycji dań jednogarnkowych, ale ich przygotowanie często wymaga wielu składników i sporo czasu spędzonego w kuchni. Dlatego proponujemy coś prostszego - danie, które spełnia wszystkie jesienne oczekiwania, a przy tym powstaje błyskawicznie.
Jesienna zupa brokułowo-serowa łączy w sobie wszystko, czego potrzebujemy o tej porze roku: jest sycąca, treściwa i rozgrzewająca. Nie zawiera mięsa, więc doskonale sprawdzi się także w diecie wegetariańskiej. Zamiast niego znajdziemy w niej brokuł i marchewkę, czyli źródło witamin i minerałów, zanurzone w aromatycznym bulionie wzbogaconym serem i śmietanką.
To danie jednogarnkowe, a jego przygotowanie polega głównie na pokrojeniu składników i wrzuceniu ich w odpowiedniej kolejności do garnka. Z tego powodu zupę robi się błyskawicznie. Będzie to doskonały wybór nawet dla zapracowanych osób, które nie mają czasu na tworzenie skomplikowanych i wieloskładnikowych posiłków. Zupę wystarczy podać z ulubionym pieczywem i cieszyć się jej smakiem. Ostrzegamy, że na jednej miseczce może się nie skończyć.
Zobacz także: Najlepszy polski jesienny superfood. Czyści jelita jak odkurzacz, podnosi odporność i działa przeciwbólowo
Składniki:
- cebula,
- 5-6 ząbków czosnku,
- 3 łyżki masła,
- łyżka oliwy z oliwek,
- 3 łyżki mąki,
- litr bulionu,
- 100 ml mleka,
- 100 ml śmietanki 30%,
- 200 g sera cheddar,
- brokuł,
- 2 marchewki,
- sól i pieprz.
Sposób wykonania:
Cebulę i czosnek obieramy z łupin i kroimy w drobną kostkę. Brokuł myjemy i również drobno kroimy. Marchew obieramy i trzemy na tarce o dużych oczkach.
W dużym garnku rozgrzewamy oliwę z oliwek oraz masło, a następnie wrzucamy cebulę. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Kiedy cebula się zeszkli dorzucamy czosnek i kontynuujemy smażenie. Kiedy warzywa będą ładnie zarumienione dodajemy mąkę i smażymy, jednocześnie mieszając.
Wlewamy bulion i doprowadzamy do wrzenia. Następnie dodajemy mleko, śmietankę oraz starty ser. Kiedy ser się rozpuści, dorzucamy do garnka brokuł i startą marchewkę. Całość gotujemy pod przykryciem do momentu, aż warzywa zmiękną.
Zupę podajemy gorącą z dodatkiem ulubionego pieczywa. Możemy dodatkowo posypać ją przyrumienionym na patelni boczkiem.
Źródło: terazgotuje.pl, Tik Tok @cookwithauds
Zobacz też:
Dyniowa babka z kruszonką. Po całym domu rozniesie się przepiękny zapach
Najlepsza pasta do chleba, syci i dba o zdrowe kości. Mózg lepiej pracuje, odporność rośnie
Zalewam jabłka masą budyniową. Szarlotka szyba do zrobienia, pyszna i idealna na jesienne chłody