Reklama
Reklama

Krem z dyni może się schować. Znalazłam przepis na jesienną zupę, która syci rozgrzewa na długo

Wieczory stają się coraz dłuższe, a za oknem czuć chłód - to znak, że nadeszła jesień, na którą wielu z nas czekało z utęsknieniem. Wraz z nią często zmieniamy też nasz jadłospis. Chętniej sięgamy po ulubione, gęste i rozgrzewające potrawy, które sycą i pozwalają szybko zapomnieć o zimnie. Przedstawiam zupę, która idealnie wpisuje się w ten klimat. Jest prosta i szybka w przygotowaniu, a przy tym niezwykle efektowna.

Wraz ze zmieniającą się porą roku, przyszła pora na nowy jadłospis. Oto propozycja, dzięki której docenisz długie, chłodne wieczory.

Jesień nadeszła - czas na gęste, rozgrzewające zupy

Jesienią nic nie smakuje lepiej niż miska gorącej, gęstej zupy - to idealny sposób, by rozgrzać się po długim dniu. Polska kuchnia pełna jest ciekawych propozycji dań jednogarnkowych, ale ich przygotowanie często wymaga wielu składników i sporo czasu spędzonego w kuchni. Dlatego proponujemy coś prostszego - danie, które spełnia wszystkie jesienne oczekiwania, a przy tym powstaje błyskawicznie.

Jesienna zupa brokułowo-serowa łączy w sobie wszystko, czego potrzebujemy o tej porze roku: jest sycąca, treściwa i rozgrzewająca. Nie zawiera mięsa, więc doskonale sprawdzi się także w diecie wegetariańskiej. Zamiast niego znajdziemy w niej brokuł i marchewkę, czyli źródło witamin i minerałów, zanurzone w aromatycznym bulionie wzbogaconym serem i śmietanką.

Reklama

To danie jednogarnkowe, a jego przygotowanie polega głównie na pokrojeniu składników i wrzuceniu ich w odpowiedniej kolejności do garnka. Z tego powodu zupę robi się błyskawicznie. Będzie to doskonały wybór nawet dla zapracowanych osób, które nie mają czasu na tworzenie skomplikowanych i wieloskładnikowych posiłków. Zupę wystarczy podać z ulubionym pieczywem i cieszyć się jej smakiem. Ostrzegamy, że na jednej miseczce może się nie skończyć.

Zobacz także: Najlepszy polski jesienny superfood. Czyści jelita jak odkurzacz, podnosi odporność i działa przeciwbólowo

Jesienna zupa serowo-brokułowa - przepis

Składniki:

  • cebula,
  • 5-6 ząbków czosnku,
  • 3 łyżki masła,
  • łyżka oliwy z oliwek,
  • 3 łyżki mąki,
  • litr bulionu,
  • 100 ml mleka,
  • 100 ml śmietanki 30%,
  • 200 g sera cheddar,
  • brokuł,
  • 2 marchewki,
  • sól i pieprz.

Sposób wykonania:

Cebulę i czosnek obieramy z łupin i kroimy w drobną kostkę. Brokuł myjemy i również drobno kroimy. Marchew obieramy i trzemy na tarce o dużych oczkach. 

W dużym garnku rozgrzewamy oliwę z oliwek oraz masło, a następnie wrzucamy cebulę. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Kiedy cebula się zeszkli dorzucamy czosnek i kontynuujemy smażenie. Kiedy warzywa będą ładnie zarumienione dodajemy mąkę i smażymy, jednocześnie mieszając. 

Wlewamy bulion i doprowadzamy do wrzenia. Następnie dodajemy mleko, śmietankę oraz starty ser. Kiedy ser się rozpuści, dorzucamy do garnka brokuł i startą marchewkę. Całość gotujemy pod przykryciem do momentu, aż warzywa zmiękną. 

Zupę podajemy gorącą z dodatkiem ulubionego pieczywa. Możemy dodatkowo posypać ją przyrumienionym na patelni boczkiem.

Źródło: terazgotuje.pl, Tik Tok @cookwithauds

Zobacz też:

Dyniowa babka z kruszonką. Po całym domu rozniesie się przepiękny zapach

Najlepsza pasta do chleba, syci i dba o zdrowe kości. Mózg lepiej pracuje, odporność rośnie

Zalewam jabłka masą budyniową. Szarlotka szyba do zrobienia, pyszna i idealna na jesienne chłody

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: dania wegetariańskie | zupa | warzywa | brokuły | ser