Kurczak po kowbojsku. Pyszny obiad dla miłośników pikantnych dań
Kurczak po kowbojsku to pomysł na obiad pełen smaku, który przypadnie do gustu miłośnikom wyrazistych dań. Jest lekko pikantny, przez dodatek papryczki jalapeño. Do tego nafaszerowany boczkiem i warzywami, dzięki którym staje się też bardzo sycący. Przekonaj się, jak łatwo go zrobić.
Kurczak po kowbojsku, nadziewany cebulą i różnymi rodzajami papryk to lekko pikantne, aromatyczne danie, które będzie idealnym pomysłem na obiad dla całej rodziny. Przypieczona, chrupiąca skórka serowa spaja wszystko w jedną całość. Jednocześnie jest to potrawa, którą przyrządzisz bardzo szybko i łatwo, w mniej niż godzinę. Będzie sycącym obiadem, szczególnie jeśli podasz go w towarzystwie purée ziemniaczanego lub marchewkowego i ulubionej surówki.
Składniki:
- 6 piersi z kurczaka,
- 2 papryczki jalapeño,
- 4 plastry boczku,
- cebula,
- 1/2 papryki zielonej,
- 1/2 papryki czerwonej,
- 120 g sera cheddar,
- 4 łyżki masła,
- szczypta soli,
- szczypta czarnego pieprzu,
- 1/2 łyżeczki papryki słodkiej.
Sposób wykonania:
Plasterki boczku podpiecz w naczyniu żaroodpornym, w temperaturze 200 stopni Celsjusza, aż będą chrupiące i złote. Ostudź je i pokrusz w palcach na niewielkie kawałki.
Papryki - czerwoną i zieloną - pokrój w cienkie słupki, a jalapeño drobno posiekaj.
Cebulę pokrój w cienkie piórka i lekko zeszklij ją na patelni.
Kurczaka umyj i oczyść z błonek. Natnij go głęboko - co 2 cm - nie przecinając do końca. Natrzyj mięso przyprawami, a do szczelin włóż kawałki boczku, papryki i cebuli.
Włóż całość do tego samego naczynia żaroodpornego, w którym był upieczony boczek. Posyp wszystko tartym serem cheddar, a na wierzchu połóż małe kawałki masła.
Piecz danie w temperaturze 200 stopni Celsjusza przez 40 minut. Jeśli ser zaczyna się zbyt szybko przyrumieniać, przykryj kurczaka folią aluminiową.
Kurczaka po kowbojsku podawaj na ciepło, od razu po przygotowaniu. Najlepiej smakuje z dodatkiem warzywnym. Resztki przechowuj w lodówce przez maksymalnie 2 dni. Podgrzewaj w mikrofalówce lub piekarniku.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Lekkie jak chmurka, zniewala słodyczą. Ciasto Maluszek pokocha cała rodzina
Orzeszki, które podbijały stoły w PRL-u. Ich smak zachwyca do dziś
To będzie hit wielkanocnego stołu. Przepis dostałam od przyjaciółki