Reklama
Reklama

Łagodny smak, kremowa konsystencja. Nic dziwnego, że każdy prosi o dokładkę

Zapiekanka rybna to pomysł na zdrowy i pełnowartościowy obiad, który łączy w sobie to, co najlepsze. Danie wspaniale syci, ale też dostarcza cennych wartości odżywczych. Sprawdzi się na codzienny obiad albo na spotkanie z przyjaciółmi. Zapiekanka jest prosta do zrobienia i można ją przyrządzić od razu na dwa dni.

Zapiekanka rybna z porem

Zapiekanka rybna z porem to ciekawe danie, które z pewnością odczaruje ten często niezbyt lubiany składnik, szczególnie dzieciom. Dodatek warzyw sprawia, że całość jest bardzo aromatyczna, delikatna i lekko chrupiąca. Odrobina sera łączy ze sobą wszystkie składniki i sprawia, że zapiekanka jest delikatnie ciągnąca, wyrazista i lekko pikantna. Danie z powodzeniem przygotujesz na 2 lub 3 dni, w razie podgrzewając je w piekarniku lub mikrofalówce. 

Przeczytaj też: Co dobrego zrobić z cukinii? Pyszne dania na każdą porę dnia

Reklama

Zapiekanka rybna z porem - przepis

Składniki:

  • 8 filetów z tilapii lub dorsza, 
  • 100 g tartej mozzarelli, 
  • 2 duże pory, 
  • 2 duże marchewki, 
  • sok z 1/2 cytryny, 
  • pęczek koperku, 
  • 2 łyżki masła, 
  • łyżka oleju rzepakowego, 
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu. 

Sposób wykonania:

Filety rybne rozłóż płasko na blacie. Skrop je sokiem z cytryny oraz obsyp solą i pieprzem. Odwróć i powtórz wszystkie czynności. Koperek drobno posiekaj i oprósz nim filety rybne. 

Marchewki zetrzyj na tarce o dużych oczkach, a pora pokrój w cienkie plastry. 

Na patelni rozgrzej masło. Dodaj pora i smaż go przez 2-3 minuty, a następnie dodaj marchewkę. Dopraw warzywa solą i pieprzem.  

Naczynie żaroodporne wysmaruj oliwą z oliwek. Rozłóż cienką warstwę warzyw, a następnie połóż filety rybne. Przykryj je pozostałymi warzywami, a na wierzchu równomiernie połóż kawałki sera mozzarella. 

Zapiekankę rybną z porem wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza i piecz przez 25-30 minut.  

Wyjmij danie z pieca i pozostaw na 5 minut przed podaniem. Resztki przechowuj w lodówce, pod przykryciem. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Lekko pikantne, ze słodką nutą, idealne do słoików. Leczo jak smak lata

Przebojowa sałatka z kapusty do słoików. Do mięs, ryby, a nawet kanapek

Delikatna zapiekanka z cukinią i łososiem. Pomysł na pożywny obiad

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ryby | zapiekanki | dania główne | warzywa