Łagodny smak, kremowa konsystencja. Nic dziwnego, że każdy prosi o dokładkę
Zapiekanka rybna to pomysł na zdrowy i pełnowartościowy obiad, który łączy w sobie to, co najlepsze. Danie wspaniale syci, ale też dostarcza cennych wartości odżywczych. Sprawdzi się na codzienny obiad albo na spotkanie z przyjaciółmi. Zapiekanka jest prosta do zrobienia i można ją przyrządzić od razu na dwa dni.
Zapiekanka rybna z porem to ciekawe danie, które z pewnością odczaruje ten często niezbyt lubiany składnik, szczególnie dzieciom. Dodatek warzyw sprawia, że całość jest bardzo aromatyczna, delikatna i lekko chrupiąca. Odrobina sera łączy ze sobą wszystkie składniki i sprawia, że zapiekanka jest delikatnie ciągnąca, wyrazista i lekko pikantna. Danie z powodzeniem przygotujesz na 2 lub 3 dni, w razie podgrzewając je w piekarniku lub mikrofalówce.
Przeczytaj też: Co dobrego zrobić z cukinii? Pyszne dania na każdą porę dnia
Składniki:
- 8 filetów z tilapii lub dorsza,
- 100 g tartej mozzarelli,
- 2 duże pory,
- 2 duże marchewki,
- sok z 1/2 cytryny,
- pęczek koperku,
- 2 łyżki masła,
- łyżka oleju rzepakowego,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu.
Sposób wykonania:
Filety rybne rozłóż płasko na blacie. Skrop je sokiem z cytryny oraz obsyp solą i pieprzem. Odwróć i powtórz wszystkie czynności. Koperek drobno posiekaj i oprósz nim filety rybne.
Marchewki zetrzyj na tarce o dużych oczkach, a pora pokrój w cienkie plastry.
Na patelni rozgrzej masło. Dodaj pora i smaż go przez 2-3 minuty, a następnie dodaj marchewkę. Dopraw warzywa solą i pieprzem.
Naczynie żaroodporne wysmaruj oliwą z oliwek. Rozłóż cienką warstwę warzyw, a następnie połóż filety rybne. Przykryj je pozostałymi warzywami, a na wierzchu równomiernie połóż kawałki sera mozzarella.
Zapiekankę rybną z porem wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza i piecz przez 25-30 minut.
Wyjmij danie z pieca i pozostaw na 5 minut przed podaniem. Resztki przechowuj w lodówce, pod przykryciem.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Lekko pikantne, ze słodką nutą, idealne do słoików. Leczo jak smak lata
Przebojowa sałatka z kapusty do słoików. Do mięs, ryby, a nawet kanapek
Delikatna zapiekanka z cukinią i łososiem. Pomysł na pożywny obiad