Lekka wiosenna zupa z nowalijek. Idealna na piątkowy obiad
Wiosenna zupa z nowalijek to sycący obiad dla całej rodziny. Pomoże dostarczyć organizmowi mnóstwo witamin i minerałów, które dodadzą energii i wesprą osłabioną odporność. Jeśli po zimie brakuje ci smacznych warzyw, koniecznie wypróbuj ten prosty i pyszny przepis.
Nowalijkami nazywa się młode warzywa (czy owoce), które pojawiają się w sprzedaży już wiosną. Do najpopularniejszych należą sałata, rzodkiewki, pomidory, ogórki czy młoda marchewka. Czy nowalijki są bezpieczne dla zdrowia? Czy warto po nie sięgać, gdy pojawią się na targu?
Niektórzy obawiają się, że nowalijki, które pojawiają się wcześnie, nie mają żadnych wartości odżywczych, a dodatkowo - zawierają szkodliwe dla zdrowia środki ochrony roślin. Choć najczęściej pierwsze warzywa i owoce pochodzą ze szklarni i muszą być nawożone, to rzadko kiedy mają negatywny wpływ na ludzki organizm.
Producenci muszą przestrzegać europejskich norm dotyczących stężenia chemicznych substancji, którymi nawożą nowalijki. Dzięki temu mają one więcej odżywczych składników. Przed zjedzeniem świeżych rzodkiewek czy sałaty warto je jednak dokładnie umyć. Pozwoli to usunąć wszelkie zanieczyszczenia, ale też obniżyć zawartość zgromadzonych w produktach azotanów (te rozpuszczają się w wodzie).
Jeśli nie jesteś pewny, czy nowalijki są bezpieczne dla zdrowia, oprócz ich dokładnego umycia, możesz też wprowadzać do jadłospisu racjonalne ich ilości. Jeśli nawet w warzywach czy owocach znajdują się pozostałości po środkach ochrony roślin, w niskich stężeniach nie wpłyną one na organizm.
Po dobrym oczyszczeniu nowalijki dostarczą organizmowi już jedynie witamin i minerałów. To szczególnie cenne wiosną, ponieważ po zimie brakuje nam wartościowych składników odżywczych. Substancje, znajdujące się w składzie młodych warzyw, wesprą osłabioną odporność, poprawią wygląd i zadziałają przeciwutleniająco.
Pyszną propozycją na wykorzystanie sezonowych produktów jest przygotowanie wiosennej zupy z nowalijek. Jej autorem jest Paweł Dobrzański - doświadczony szef kuchni - który prowadzi kanał "Posmakuj Polski" w mediach społecznościowych. Jak zrobić taki szybki i smaczny obiad? Przepis znajdziesz poniżej.
Wiosenna zupa z nowalijek
Składniki:
- 3 młode marchewki,
- 1/4 główki młodej kapusty,
- 3 młode ziemniaki,
- 100 g fasolki szparagowej,
- 2 cebule dymki,
- 1,5 litra bulionu drobiowego,
- 1 kalarepa,
- kilka różyczek kalafiora,
- 2 pęczki koperku,
- masło klarowane,
- 2 rzodkiewki,
- nać pietruszki do dekoracji,
- sól i pieprz do smaku.
Wykonanie:
- Oddziel cebulki dymki od ich szczypioru (odłóż na później), poszatkuj białą część na drobną kostkę. W głębszym garnku rozgrzej masło klarowane i zeszklij pokrojoną cebulę. Zalej bulionem, przemieszaj i gotuj.
- Obierz marchewkę i kalarepę. Pokrój obie w mniejszą kostkę. Dorzuć do garnka.
- Kalafior podziel na mniejsze różyczki, fasolkę - pokrój na ok. 1,5 cm kawałki, kapustę - w średnią kostkę, a obrane ziemniaki - w drobną kostkę. Wrzuć do pozostałych, gotujących się składników i gotuj do ok. 10 minut. Nowalijki powinny być półtwarde, żeby zachowały więcej wartości odżywczych.
- W międzyczasie pokrój rzodkiewki na cienkie plasterki i włóż je na chwilę do zimnej wody. Dzięki temu nabiorą przyjemnej chrupkości. Poszatkuj natkę pietruszki, koperek, zielony szczypior od cebuli dymki i liście rzodkiewki.
- Dopraw zupę solą i pieprzem do smaku. Przemieszaj i przełóż do miski. Zasyp dużą porcją zieleniny. Udekoruj plasterkami rzodkiewki.
Źródło: terazgotuje.pl, YouTube @PosmakujPolski, sofra.com.pl
Zobacz też:
Zacznij niedzielę sycącym śniadaniem na słodko. Idealne danie na jesienne dni
Bez grama nabiału. Ser, który mogą jeść weganie i osoby z nietolerancją laktozy
W tym roku zrobiłam dżem winogronowy z pestkami. Z goframi i naleśnikami smakuje wybornie