Na niedzielny obiad zrobiłam schabowe po dubajsku. Rodzina była zachwycona
Szał na dubajskie przysmaki udzielił się również Polakom. Tym razem przedstawiamy nie czekoladę, a schabowe po dubajsku. Warto je zrobić na niedzielny obiad, bo są naprawdę przepyszne. Rodzina będzie zachwycona i poprosi, aby na stałe zagościły w jadłospisie.
Dubajska czekolada zawładnęła internetem. Wyrób z miazgi kakaowej wypełniony ciastem kataifi z kremem pistacjowym okazał się tak pyszny, że zdobył popularność na całym świecie. Przez to nie skończyło się tylko na czekoladzie. Cukiernie zaczęły eksperymentować z tym smakowym połączeniem, a na półkach pojawiły się m.in. dubajskie croissanty, pączki, serniki.
Szał na przysmak poskutkował również rozsławieniem ciasta kataifi. To jego chrupiąca tekstura sprawiła, że słodycz była tak wyjątkowa. Do tej pory doceniano je głównie na Bliskim Wschodzie czy w Grecji. Jednym z efektów wprowadzenia tego ciasta na nasz rynek jest wariacja w postaci dubajskiego schabowego.
Słysząc tę nazwę, możemy zastanawiać się, czy schab zostanie podany z czekoladą. Nic bardziej mylnego. Dubajski schabowy to zwykły kotlet schabowy, w którym została podmieniona panierka. Zamiast tradycyjnej bułki tartej użyte zostaje ciasto kataifi.
Przeczytaj też: Rumsztyk, sznycel, pulpet, czyli kotlet mielony na różne sposoby
Schabowy po dubajsku to nic innego jako kotlet otoczony ciastem kataifi. Wschodni przysmak jest panierką idealną. Jest nieco aromatyczna i o wiele bardziej chrupiąca od klasycznej bułki tartej. Pod względem chrupkości nie dorównują jej nawet płatki kukurydziane. Dubajskie schabowe w wielu domach na pewno na stałe zastąpią te tradycyjne.
Składniki:
- kilogram schabu,
- 3 jajka,
- sól,
- pieprz,
- smażone ciasto kataifi,
- olej.
Sposób wykonania:
Schab pokrój w plastry i rozbij je przez folię na kotlety. Na talerz wybij jajka i roztrzep je z dodatkiem soli oraz pieprzu. Na drugi talerz wysyp usmażone ciasto kataifi. Każdego kotleta panieruj kolejno w jajku i cieście.
Na patelni rozgrzej porcję oleju. Gdy tłuszcz będzie bardzo dobrze rozgrzany, wsadź na niego kotlety. Każdy kawałek mięsa smaż z obu stron na złocisty kolor. Po usmażeniu wykładaj je na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Dubajskie schabowe są gotowe do podania.
Dubajskie schabowe najlepiej zajadać tak, jak klasyczne schabowe w bułce tartej. Dobrze będą więc smakować z dodatkiem ziemniaków czy ziemniaczanego purée. Do tego podaj ulubioną surówkę, która całość odświeży i doda wartości odżywczych.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Najlepsze ciasto drożdżowe. Unikaj tych błędów podczas pieczenia
Proste składniki, obłędny efekt. Ciasto Podlasiak posmakuje całej rodzinie
Kultowe ciasto z czasów PRL-u. Puszysty, delikatny biszkopt i kremowy budyń