Popisowy obiad na Wszystkich Świętych. Przepis na kurczaka zapiekanego w ziemniakach dostałam od przyjaciółki
Nadal nie masz pomysłu, co przygotować na obiad we Wszystkich Świętych, a uroczystość zbliża się nieubłaganie? Ta propozycja to prawdziwe popisowe danie. Kurczak w zapiekanych ziemniakach jest wyjątkowo przepyszny. Przepis dostałam od przyjaciółki i zawsze z niego korzystam, gdy chcę kogoś zaskoczyć.
Ziemniaki to jeden z najpopularniejszych dodatków do głównego dania w polskim domu. Zwykle podaje się je ugotowane, w całości lub tłuczone. Forma ich zaprezentowania w tym daniu jest zupełnie inna. Na bank zaskoczysz swoich gości.
A co, gdyby ziemniaki podać nie jako dodatek obiadu, a jego główną część? Przy tym danie będzie zawierać porcję pysznego mięsa. Taki właśnie jest kurczak w ziemniakach. To wyjątkowo oryginalny pomysł na obiad.
Danie to składa się z ziemniaków faszerowanych podsmażonym kurczakiem, boczkiem, cebulą i grzybami. Wszystko w całość skleja pyszny ser i nadaje dodatkowego aromatu. Potrawa wydaje się skomplikowana, jednak część składników można przygotować wcześniej, a przed samym podaniem tylko wstawić do piekarnika. Z tego powodu sprawdzi się we Wszystkich Świętych i na każdą inną okazję, gdy chcemy zrobić wrażenie, a nie mamy dużo czasu.
Przepis na kurczaka zapiekanego w ziemniakach dostałam od swojej przyjaciółki. Poratowała mnie nim, gdy potrzebowałam na obiad czegoś prostego w przygotowaniu, ale nadal robiącego efekt "wow". Gorący ziemniak wypełniony dwoma rodzajami mięsa, grzybami i cebulą, a do tego obsypany serem, czy może być coś lepszego? To prawdziwy majstersztyk.
Składniki:
- 600 g ziemniaków,
- 300 g piersi z kurczaka,
- 200 g grzybów,
- 100 g cebuli,
- 100 g boczku wędzonego,
- 50 g tartej mozzarelli,
- ząbek czosnku,
- łyżeczka słodkiej papryki,
- łyżeczka ziół prowansalskich,
- sól,
- pieprz,
- oliwa z oliwek.
Sposób wykonania:
Ziemniaki dokładnie umyj, osusz, natrzyj oliwą z oliwek i wyłóż na blachę do pieczenia. Bulwy wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza na około 45 minut. Po tym czasie powinny być przyrumienione i miękkie. Wyciągnij je i odstaw do ostygnięcia. Gdy będą chłodne, przekrój je na pół i wydrąża część miąższu na środku.
Kurczaka umyj, osusz i pokrój w niedużą kostkę. Przypraw go papryką, ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem. Boczek również pokrój w kostkę. Czosnek i cebulę obierz. Ząbek przeciśnij przez praskę, a cebulę posiekaj na niedużą kostkę. Grzyby za to umyj i podziel na ćwiartki.
Na suchą, chłodną patelnię wrzuć boczek i smaż go, aż z mięsa wytopi się tłuszcz, a skwarki zrobią się rumiane. Na patelnie dodaj kurczaka i smaż przez kolejne 4 minuty. Do mieszanki mięs dodaj czosnek, cebulę i podsmażaj jeszcze chwilę, aż wszystko będzie gotowe.
W misce umieść miąższ z ziemniaków, zawartość patelni, grzyby i połowę tartego sera. Cały farsz wyrób w dłoniach, aby dokładnie się połączył. Ziemniaki napełnij powstałym farszem, a ich górę obsyp pozostałym serem. Całość wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190 st. Celsjusza na około 20 minut.
Gotowego kurczaka zapiekanego w ziemniakach podawaj na gorąco, zaraz po przygotowaniu. Do niego możesz podać surówkę lub sałatkę z ulubionymi warzywami.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Chleb, który pomaga w odchudzaniu i obniża cholesterol. Zrób go w domu
Kremowa jajecznica po francusku. Po takim śniadaniu zgłodniejesz dopiero w porze obiadowej
Roladki wołowe wyjdą delikatne i mięciutkie. Podaj je ze specjalnym sosem