Reklama
Reklama

Popisowy obiad na Wszystkich Świętych. Przepis na kurczaka zapiekanego w ziemniakach dostałam od przyjaciółki

Nadal nie masz pomysłu, co przygotować na obiad we Wszystkich Świętych, a uroczystość zbliża się nieubłaganie? Ta propozycja to prawdziwe popisowe danie. Kurczak w zapiekanych ziemniakach jest wyjątkowo przepyszny. Przepis dostałam od przyjaciółki i zawsze z niego korzystam, gdy chcę kogoś zaskoczyć.

Ziemniaki to jeden z najpopularniejszych dodatków do głównego dania w polskim domu. Zwykle podaje się je ugotowane, w całości lub tłuczone. Forma ich zaprezentowania w tym daniu jest zupełnie inna. Na bank zaskoczysz swoich gości.

Kurczak w ziemniakach - pomysł na oryginalny obiad

A co, gdyby ziemniaki podać nie jako dodatek obiadu, a jego główną część? Przy tym danie będzie zawierać porcję pysznego mięsa. Taki właśnie jest kurczak w ziemniakach. To wyjątkowo oryginalny pomysł na obiad.

Danie to składa się z ziemniaków faszerowanych podsmażonym kurczakiem, boczkiem, cebulą i grzybami. Wszystko w całość skleja pyszny ser i nadaje dodatkowego aromatu. Potrawa wydaje się skomplikowana, jednak część składników można przygotować wcześniej, a przed samym podaniem tylko wstawić do piekarnika. Z tego powodu sprawdzi się we Wszystkich Świętych i na każdą inną okazję, gdy chcemy zrobić wrażenie, a nie mamy dużo czasu.

Kurczak zapiekany w ziemniakach - przepis

Przepis na kurczaka zapiekanego w ziemniakach dostałam od swojej przyjaciółki. Poratowała mnie nim, gdy potrzebowałam na obiad czegoś prostego w przygotowaniu, ale nadal robiącego efekt "wow". Gorący ziemniak wypełniony dwoma rodzajami mięsa, grzybami i cebulą, a do tego obsypany serem, czy może być coś lepszego? To prawdziwy majstersztyk

Składniki: 

  • 600 g ziemniaków, 
  • 300 g piersi z kurczaka, 
  • 200 g grzybów, 
  • 100 g cebuli, 
  • 100 g boczku wędzonego, 
  • 50 g tartej mozzarelli,
  • ząbek czosnku, 
  • łyżeczka słodkiej papryki, 
  • łyżeczka ziół prowansalskich, 
  • sól, 
  • pieprz,  
  • oliwa z oliwek. 

Sposób wykonania:

Ziemniaki dokładnie umyj, osusz, natrzyj oliwą z oliwek i wyłóż na blachę do pieczenia. Bulwy wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza na około 45 minut. Po tym czasie powinny być przyrumienione i miękkie. Wyciągnij je i odstaw do ostygnięcia. Gdy będą chłodne, przekrój je na pół i wydrąża część miąższu na środku.

Kurczaka umyj, osusz i pokrój w niedużą kostkę. Przypraw go papryką, ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem. Boczek również pokrój w kostkę. Czosnek i cebulę obierz. Ząbek przeciśnij przez praskę, a cebulę posiekaj na niedużą kostkę. Grzyby za to umyj i podziel na ćwiartki.

Na suchą, chłodną patelnię wrzuć boczek i smaż go, aż z mięsa wytopi się tłuszcz, a skwarki zrobią się rumiane. Na patelnie dodaj kurczaka i smaż przez kolejne 4 minuty. Do mieszanki mięs dodaj czosnek, cebulę i podsmażaj jeszcze chwilę, aż wszystko będzie gotowe.

W misce umieść miąższ z ziemniaków, zawartość patelni, grzyby i połowę tartego sera. Cały farsz wyrób w dłoniach, aby dokładnie się połączył. Ziemniaki napełnij powstałym farszem, a ich górę obsyp pozostałym serem. Całość wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190 st. Celsjusza na około 20 minut

Gotowego kurczaka zapiekanego w ziemniakach podawaj na gorąco, zaraz po przygotowaniu. Do niego możesz podać surówkę lub sałatkę z ulubionymi warzywami.

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Czeski placek na miodzie piekę nie tylko od święta. Jesienią poprawi humor

Śniadaniowa uczta, jesz i chcesz więcej. Jajecznica pójdzie w odstawkę

Słodkie i eleganckie orzechowe piramidki. 5 składników wystarczy, żeby je zrobić

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: dania główne | kurczak | ziemniaki | mięso