Najlepszy przepis na kotlety z ryby. Nie rozpadają się, są dobrze doprawione
Kotlety z ryby - dorsza lub tilapii - będą stanowić wspaniałe urozmaicenie klasycznych mielonych. Przyrządza się je niesamowicie szybko i prosto, a dodatek kolendry i chili nadaje im orientalnej. Z pewnością to danie nie można nazwać nudnym i przypadnie do gustu nawet tym, którzy niezbyt przepadają za owocami morza.
Filety, paluszki czy placuszki z ryby warto jeść częściej niż tylko na jarski obiad w piątek. Tym bardziej że są przepyszne w smaku oraz zawierają sporą porcję białka, zdrowych tłuszczów i innych cennych składników odżywczych. Jest na tyle dużo gatunków ryb, że szybko ci się nie znudzą.
Ryby są ważnym źródłem białka zwierzęcego. Dzięki niemu wzmocnią się odporność, tkanka i mięśnie. To składnik, który zapewni też sytość na dłużej - będziesz bardziej najedzony jak po kurczaku.
Dlaczego warto jeść ryby? To skarbnica zdrowych tłuszczów, w szczególności kwasów omega-3. Zapobiegają one wielu chorobom cywilizacyjnym, takim jak nadciśnienie, nowotwory, cukrzyca czy otyłość. Obniżają zbyt wysoki poziom cholesterolu, dbają o układ nerwowy oraz immunologiczny i łagodzą stany zapalne. Co więcej, ryby chude posiadają w składzie dużo witamin z grupy B, a te tłuste są bogate w witaminy rozpuszczalne w tłuszczach, czyli A i D.
Według zaleceń Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego i Europejskiego Towarzystwa Kardiologicznego najlepiej jeść ryby 2 razy w tygodniu (z czego przynajmniej raz spożyć tłuste ryby morskie). Najlepsze ryby chude, o zawartości tłuszczu poniżej 2 proc., to dorsz, mintaj, szczupak, sandacz, morszczuk. Do ryb tłustych morskich, o zawartości tłuszczu ok. 7-15 proc., można zaliczyć z kolei m.in. łososia, halibuta, makrelę, szprota i śledzia.
Z ryb można przyrządzić apetyczne kotlety. Są dobrze doprawione i otoczone chrupiącą panierką. Przekonaj się, jak prosto je przygotować. Przepis krok po kroku znajdziesz poniżej.
Składniki:
- 500 g filetów rybnych, np. tilapia lub dorsz
- 250 g ziemniaków
- 50 g bułki tartej
- średnia cebula
- jajko (opcjonalnie)
- 1/2 czerwonej papryki
- 6 łyżek oleju
- 1,5 łyżeczki soli
- łyżeczka mielonej kolendry
- garść siekanej świeżej kolendry
- 1/2 łyżeczki chili
- 50 ml wody
Dodatkowo:
- bułka tarta do panierowania
Sposób wykonania:
Ziemniaki ugotuj, obierz i przeciśnij przez praskę. Odłóż na bok. Cebulę i paprykę drobno posiekaj.
Rybę umyj i natrzyj połową soli i chili. Pokrój ją w niewielkie kawałki. Przełóż je na patelnię i zalej 50 ml wody. Gotuj na dużym ogniu, ciągle mieszając przez 3-5 minut. Wyjmij rybę łyżką cedzakową na talerz i rozgnieć widelcem.
Na tej samej patelni rozgrzej 2 łyżki oleju. Dodaj cebulę i paprykę. Smaż do miękkości, a następnie dodaj resztę chili, sól, mieloną kolendrę. Dobrze wymieszaj. Dodaj purée ziemniaczane, wymieszaj, a na końcu dołóż również rybę. Smaż wszystko do zupełnego odparowania wody, przez ok. 5-7 minut. Mieszanka musi być sucha. Dodaj siekaną kolendrę i przełóż całość do głębokiej miski. W razie potrzeby dopraw ją do smaku i pozostaw do ostygnięcia.
Do chłodnej masy rybnej dodaj bułkę tartą i dobrze wymieszaj. Uformuj kotleta. Jeśli rozpada ci się w dłoniach, dodaj jajko i całość ponownie wymieszaj do połączenia. Ulep płaskie kotlety.
Do głębokiego talerza wsyp bułkę tartą do panierowania, a na patelni rozgrzej pozostały olej. Każdego kotleta panieruj w bułce tartej i kładź na gorący tłuszcz. Smaż przez 3-4 minuty z każdej strony, do zbrązowienia. Kotlety z ryby podawaj na ciepło, z ulubionymi dodatkami skrobiowymi i sałatką.
Źródło: terazgotuje.pl, pacjent.gov.pl
Zobacz też:
Kultowe danie mięsne z PRL-u. W sam raz na andrzejkową imprezę
Ekspresowe, mięciutkie pierniczki. Zrobisz je w 15 minut
To najszybsza sałatka dla gości. Będzie gotowa w mniej niż 10 minut