Nie kupuję majonezu na Wielkanoc. Robię z przepisu Magdy Gessler, bo jest wyjątkowy
Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami. Na świątecznym stole z pewnością nie powinno zabraknąć tradycyjnych dań, których jednym ze składników jest majonez. Produkt wykorzystuje się do sałatki jarzynowej, faszerowanych jajek czy jako bazę do sosu chrzanowego. Majonez warto przygotować samodzielnie. Tego typu domowy specjał z pewnością posmakuje gościom. Jak go zrobić? Warto skorzystać z przepisu na majonez Magdy Gessler.
Wytwarzany z oleju oraz żółtek jaj majonez jest produktem powszechnie wykorzystywanym w rozmaitych przepisach. To prawdziwy król Wielkanocy, bez którego nie można wyobrazić sobie wielu tradycyjnych potraw, takich jak między innymi sałatka jarzynowa. Co ciekawe, w niektórych daniach niewielka ilość majonezu może posłużyć za doskonałą ozdobę.
Choć w internecie od lat trwają dyskusje na temat najlepszej marki majonezu, to jednak są osoby, które ten specjał decydują się zrobić same. Warto również zakasać rękawy i spróbować przyrządzić własny majonez. Być może zasmakuje nam bardziej niż ten ze sklepu i wskutek tego na stałe zagości w naszym jadłospisie.
Przeczytaj też: Czy można jeść jajka codziennie? Takie są najzdrowsze
Sposób przygotowania własnego, domowego majonezu nie jest zbytnio skomplikowany. W dosłownie 10 minut można cieszyć się samodzielnie przyrządzonym wyrobem. Istotne jest jednak to, by zaopatrzyć się w dobrej jakości składniki. Co jest potrzebne do przygotowania majonezu? Oto lista niezbędnych produktów:
- 2 jajka,
- 2 szklanki oleju rzepakowego,
- 2 łyżki musztardy francuskiej,
- około 4-5 łyżek mleka,
- pół łyżeczki soku z cytryny,
- szczypta soli,
- opcjonalnie niewielka ilość pieprzu.
Sposób przygotowania:
- Jajka należy najpierw sparzyć, a potem wbić do dość sporej miski. Dodajemy olej, musztardę francuską, sok z cytryny oraz sól i pieprz. Całość dokładnie blendujemy przez mniej więcej 4 minuty. Możemy poruszać blenderem w górę i w dół - dzięki temu majonez stanie się gładki.
- Po upływie 4 minut dodajemy do mieszaniny dwie łyżki mleka i blendujemy nadal. Po minucie ponownie uzupełniamy mieszaninę kolejnymi dwiema łyżkami mleka. Znowu blendujemy. Gdy upłyną 3 minuty całość powinna być gotowa. Jeśli preferujemy rzadszy majonez, możemy dodać jeszcze jedną łyżkę mleka i blendować dalej.
Gotowy majonez możemy wykorzystać do wielkanocnych przepisów. Co więcej, wyrób doskonale spisze się jako dodatek do kanapek lub baza do różnej maści sosów. Niektórzy przygotowują z majonezu marynaty do mięs oraz dodają go do sałatek, surówek i śledzi. Jedno jest pewne - samodzielnie zrobiony przysmak będzie smakował wyśmienicie w każdym wydaniu.
Źródła: terazgotuje.pl, smaker.pl
Zobacz też:
Nie masz pomysłu na kolację? Zjedz sałatkę makaronową bez mięsa
Kiedyś jadali ją tylko biedni. Dziś wróciła na polskie stoły, jest symbolem dobrego smaku
Mus czekoladowy na puszystym cieście. To deser na każdą okazję