Reklama
Reklama

Nie wiesz, co zrobić z cukinii? Wypróbuj przepis na puszyste racuchy cukiniowe

Puszyste, mięciutkie i zrobione... z cukinii. Trwa sezon na to zdrowe, zielone warzywo, dlatego warto w pełni go wykorzystać, na przykład przygotowując obłędnie smaczne cukiniowe racuchy. Dodaj do nich starty żółty ser, będą smakować jeszcze lepiej. Takie danie idealnie sprawdzi się na obiad lub kolację na ciepło.

Racuchy cukiniowe są bardziej puszyste i miękkie niż klasyczne placki, a wszystko to dzięki dodatkowi proszku do pieczenia i jogurtu naturalnego. Koniecznie dorzuć do nich także cebulę oraz żółty ser, dzięki czemu będą smakować jeszcze lepiej. Taka potrawa na pewno zasmakuje całej rodzinie. Jeśli zrobisz ją raz, domownicy na pewno szybko poproszą cię o powtórkę. 

Sprawdź także: Smakowite danie z cukinią w roli głównej. Warzywne kotleciki z ciągnącym się serem

Reklama

Przepis na racuchy cukiniowe

Do przygotowania tego przepisu, będziesz potrzebować: 

  • 400 g cukinii, 
  • 1 cebula, 
  • 2 jajka, 
  • 150 g mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 
  • 100 g startego żółtego sera (np. gouda, cheddar), 
  • 1 mały jogurt naturalny (ok. 100 g),
  • sól i świeżo mielony pieprz do smaku, 
  • szczypta kurkumy lub curry (opcjonalnie, dla koloru), 
  • olej do smażenia.

Gotowe racuchy podaj z sosem czosnkowym, wystarczy, że w miseczce połączysz kilka łyżek jogurtu naturalnego, przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekany koperek, sól i pieprz. 

Jak zrobić racuchy cukiniowe?  

Cukinię umyj, zetrzyj na tarce o grubych oczkach i dobrze odciśnij nadmiar soku. 

Do miski wbij jajka i lekko je ubij. Dodaj jogurt naturalny, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sól, pieprz oraz przyprawy. Wymieszaj do uzyskania gładkiego ciasta. 

Do ciasta dodaj startą i odciśniętą cukinię, drobno posiekaną cebulę oraz starty ser. Wszystko dokładnie wymieszaj. Masa powinna być nieco gęstsza niż na klasyczne placki ziemniaczane. 

Na patelni rozgrzej olej. Łyżką nakładaj porcje ciasta i smaż na średnim ogniu na złoty kolor z obu stron (racuchy cukiniowe powinny być lekko puszyste). 

Źródła: terazgotuje.pl 

Zobacz też:

Ciasto Delicjusz to deser marzeń. Temu połączeniu smaków mało kto się oprze

Nocna owsianka z brzoskwiniami. Nietypowy dodatek sprawia, że jest pożywniejsza

Każdy kęs tego sernika jest jak poezja. Gdy zaserwowałam gościom, błagali o dokładki

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: cukinia | dania główne