Reklama
Reklama

Niskowęglowodanowy chleb. Nie ma mąki ani droższy, za to same zdrowe ziarna

Chleb lniany do doskonałe urozmaicenie diety keto. Ten niezwykle smaczny, miękki i wilgotny w środku chleb jest bardzo prosty w przygotowaniu. Jego ciasta nawet nie trzeba wyrabiać, wystarczy je jedynie dobrze wymieszać. Sprawdź, jak przygotować chleb lniany oraz jakie właściwości zdrowotne mają jego główne składniki.

Jak zrobić chleb lniany?

Chleb lniany jest bezglutenowy, dzięki czemu to idealna propozycja dla osób na diecie keto, bezglutenowej oraz niskowęglowodanowej. Doskonale sprawdzi się do przygotowywania kanapek, tostów czy też grzanek. Przepis jest przewidziany do pieczenia chleba lnianego o wymiarach bochenka ok. 20 cm x 12 cm.

Składniki:

  • 30 g łusek babki płesznik (mogą być zmielone);
  • 165 g mąki z siemienia lnianego;
  • 50 g ziaren słonecznika;
  • 250 ml ciepłej wody;
  • 3 jajka;
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia;
  • 1/2 łyżeczki soli;
  • 2 łyżki białego sezamu.

Przygotowanie chleba lnianego:

W misce mieszamy mąkę z siemienia lnianego, babkę płesznik, ziarna słonecznika, proszek do pieczenia oraz sól. Do osobnego naczynia wbijamy całe jajka i dodajemy wodę, po czym ubijamy trzepaczką. Roztrzepane jajka z wodą wlewamy do pierwszej miski i całość mieszamy, aż połączą się wszystkie składniki. Ciasto pozostawiamy do zgęstnienia na 5 minut.

Blachę piekarnika wykładany papierem do pieczenia, na który przekładamy ciasto i formujemy bochenek rękami. Górną powierzchnię chleba delikatnie nacinamy nożem i posypujemy sezamem dla ozdoby. Pieczemy przez ok. godzinę w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C (góra-dół). Chleb lniany kroimy dopiero po jego całkowitym wystygnięciu.

Dlaczego warto jeść siemię lniane?

Nasiona siemienia lnianego wykazują działanie osłonowe względem żołądka oraz łagodzą dolegliwości bólowe przewodu pokarmowego. Są bogate w błonnik pokarmowy, który absorbując wodę w żołądku, wpływa na szybsze uczucie sytości po posiłku. Ponadto wspiera prawidłową perystaltykę jelit oraz zapobiega zaparciom.

Zobacz także: Mało znany, a dużo zdrowszy od oliwy. Stosuj, będziesz mieć serce jak dzwon i cukier w normie

Siemię lniane obniża poziom cholesterolu we krwi oraz zmniejsza ryzyko chorób układu krążenia. Zawarte w nim ligniny wykazują działanie przeciwmiażdżycowe oraz antyoksydacyjne, dzięki czemu neutralizują szkodliwe działanie wolnych rodników w organizmie. Siemię lniane jest również bogate w kwasy omega-3, dzięki czemu działa przeciwzapalnie oraz antyagregacyjnie.

Jakie właściwości ma babka płesznik?

Za sprawą wysokiej zawartości błonnika pokarmowego babka płesznik pomaga regulować procesy trawienne. Przede wszystkim pobudza perystaltykę jelit, przez co skutecznie przeciwdziała zaparciom i biegunkom. Ponadto babka płesznik wspiera również prawidłowe funkcjonowanie układu krwionośnego, m.in. poprzez obniżenie poziomu cholesterolu we krwi. 

Zawarty w babce płesznik kwas linolowy, będący nienasyconym kwasem tłuszczowym typu omega-6, pomaga utrzymać prawidłowy poziom metabolizmu oraz wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu immunologicznego. Dodatkowo składnik ten wpływa na utrzymanie dobrej kondycji włosów, skóry oraz kości.

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Zapomnieliśmy już o kultowym deserze z PRL-u. Jest dobry, a do tego wzmacnia odporność i serce

Dobry, bo nie za słodki. Przygotuj dżem z dyni z nutą przypraw korzennych

Odrobina gałki muszkatołowej podbija smak jesiennej zupy. Robię przynajmniej raz w tygodniu

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: chleb | pieczywo | dieta bez cukru