Reklama
Reklama

Obowiązkowe danie na wigilijnym stole. Najlepsze pierogi z grzybami

Najlepsze pierogi z grzybami to te, które mają pyszny, aromatyczny farsz oraz delikatne, rozpływające się w ustach ciasto. Będą idealnym dopełnieniem wigilijnego menu i na pewno szybko znikną ze stołu. Jeśli nie masz jeszcze sprawdzonego przepisu na ten świąteczny rarytas, skorzystaj z naszej receptury.

Świąteczne pierogi można przygotować z dodatkiem kapusty, grzybów, lub ich mieszanki. Jeśli w tym roku planujesz ulepić pierogi z grzybami, najlepiej użyj tych leśnych. Sklepowe pieczarki również się sprawdzą, jednak nie będą tak aromatyczne. Najsmaczniejsze będą borowiki, podgrzybki, lub koźlarze. Koniecznie dodaj do farszu szalotkę i czosnek, świetnie podkręcą jego smak. W połączeniu z delikatnym ciastem to danie staje się prawdziwą kulinarną perełką. Będzie idealne na tegoroczne Boże Narodzenie. 

Sprawdź także: Co zrobić, żeby grzyby suszone nie były gorzkie? Moczenie w wodzie to za mało

Reklama

Przepis na pierogi z grzybami 

Do przygotowania farszu, będziesz potrzebować: 

  • 400 g grzybów leśnych mrożonych,
  • 2 cebule szalotki, 
  • 2 ząbki czosnku, 
  • 1 łyżka bułki tartej, 

½ małego pęczka natki pietruszki, 

  • sól, pieprz (do smaku), 
  • 1 łyżka masła klarowanego. 

Składniki na ciasto: 

  • 500 g mąki (typ 450),  
  • 1 łyżeczka soli, 
  • około 250 ml gorącej wody, 
  • 50 g miękkiego masła.  

Jak zrobić pierogi z grzybami? 

Przygotuj farsz

  1. Rozmroź grzyby (w sezonie użyj świeżych!) i opłucz pod bieżącą wodą. Wstępnie pokrój. Ugotuj w osolonej wodzie. Gotuj około 15 minut. Osusz. 
  2. Pokrój drobno szalotki i podsmaż na łyżce masła klarowanego. Pod koniec smażenia dodaj posiekany czosnek. Smaż jeszcze przez chwilę, uważając, by nie przypalić czosnku. 
  3. Przepuść grzyby i cebulę z czosnkiem (i tłuszczem z patelni) przez maszynkę do mięsa (sitko o dużych oczkach). Dodaj do masy bułkę tartą. Dopraw do smaku sola i pieprzem. 

Przygotuj ciasto na pierogi

  1. Przesiej mąkę z solą do dużej miski. Dołóż masło. Stopniowo dodaj do miski wodę o temperaturze około 70-80°C. Aby się nie oparzyć, najpierw mieszaj powstające ciasto łyżką, później dłonią. Dolewaj wodę, aż ciasto uzyska miękką, gładką konsystencję, ale nie będzie kleić się do rąk.  
  2. Gotowe ciasto podziel na 2-3 porcje i odłóż na pół godziny. Owiń je folią spożywczą, by nie wysychało. 

Złóż pierogi

  1. Na podsypanej mąką stolnicy rozwałkuj pierwszą porcję ciasta na cienki placek. Z pomocą szklanki wytnij z ciasta kółka. Na każde nałóż niewielką porcję farszu. Szczelnie zalep brzegi. Resztę ciasta ponownie zagnieć i rozwałkuj. Przygotuj kolejne pierogi. W taki sposób wykorzystaj całe ciasto. Gotowe pierogi przykrywaj wilgotną ściereczką, by nie obsychały. 
  2. Wkładaj pierogi partiami do gotującej się, osolonej wody. Gotuj przez 2-3 minuty od chwili, gdy pierogi wypłyną na powierzchnię. Jeśli zamierzasz przechowywać pierogi przez pewien czas (nie jesz ich od razu), po osuszeniu lekko je natłuść, by nie posklejały się ze sobą. 

Źródła: terazgotuje.pl 

Zobacz też:

Najlepsza kapusta z grzybami i grochem na wigilię. Niezbyt kwaśna, idealne proporcje i smak

Piękne ciasto z orzechami. To gwarancja dobrego smaku na świątecznym stole

Syrop na kaszel z zapomnianego warzywa. Działa przeciwzapalnie i wykrztuśnie

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: pierogi | kuchnia polska