Reklama
Reklama

Ogórki marynowane w plasterkach. Zrób je do słoików na zimę

Oficjalnie zaczął się sezon na przygotowanie ogórkowych przetworów. Można zrobić je na wiele sposobów, ukisić, zamarynować, lub przyrządzić z nich pyszną sałatkę. Oprócz ogórków wystarczy zaopatrzyć się jedynie w kilka składników, aby jesienią i zimą cieszyć się smakiem letnich warzyw zamkniętych w słoiku. Oto przepis na ogórki marynowane w plasterkach.

Ogórki marynowane w plasterkach są dobrze doprawione oraz zachowują swoją chrupkość. Sekretem ich smaku są klasyczne dodatki, czosnek, chrzan, pieprz, koper i gorczyca. Zalewę zrobisz z wody, octu i cukru, nie zapomnij także o liściach laurowych i kulkach ziela angielskiego. Sprawdzą się w sam raz na zimowe miesiące, jako dodatek do kanapek. Pasują również do wędlin, serów, a nawet możesz zaserwować je jako sałatkę do obiadu. Po przygotowaniu wystarczą dwa do trzech tygodni, aby cieszyć się ich smakiem. 

Sprawdź także: Receptura na kiszone ogórki z "polskiej Jerozolimy". O "ogórcorzach" wspomniał nawet Jan Paweł II

Reklama

Przepis na ogórki marynowane w plasterkach

Do przygotowania tego przepisu, będziesz potrzebować:

  • 2 kilogramy ogórków gruntowych. 

Do każdego słoika: 

  • 2 ząbki czosnku,  
  • kilka plasterków chrzanu,
  • kilka ziarenek pieprzu,  
  • gałązka kopru z baldachimem, 
  • pół łyżeczki gorczycy. 

Składniki na marynatę:

  • 2 litry wody,  
  • 600 ml octu,  
  • 200 g cukru białego,  
  • 2 łyżki soli,
  • 4 ziarenka ziela angielskiego,  
  • 3 liście laurowe. 

Jak zrobić ogórki marynowane w plasterkach?  

Ogórki dokładnie umyj i pokrój w grubsze plasterki (ok. 0,5 cm). Przełóż do dużej miski. W garnku zagotuj wodę z octem, solą, cukrem, zielem angielskim i liśćmi laurowymi. Gotuj 2-3 minuty, aż cukier się całkowicie rozpuści. Odstaw na kilka minut, aby marynata nie była wrząca. 

Ciepłą (ale już nie wrzącą) marynatą zalej ogórki w misce. Odstaw na około 40 minut, mieszając co jakiś czas, aby wszystkie plasterki dobrze się zamarynowały. 

Do wyparzonych słoików włóż czosnek, chrzan, pieprz, koper i gorczycę. Plasterki przełóż ciasno do słoików, lekko ugniatając. Zalej zalewą z miski. Upewnij się, że ogórki są całkowicie przykryte marynatą. 

Zakręć słoiki i wstaw do garnka z wodą (jej temperatura powinna być taka sama jak słoików) do ¾ wysokości. Pasteryzuj ok. 8-10 minut od momentu zagotowania wody. Wyjmij słoiki, odwróć do góry dnem i odstaw do wystygnięcia. 

Źródła: terazgotuje.pl 

Zobacz też:

Orzeźwiające ciasto Malinka. Pyszny deser w letnim klimacie

Cienkie ciasto i wyrazisty farsz. Zrób raz, a będziesz wracać do przepisu

Mascarpone, maliny i czekoladowy puch. Nieziemsko pyszne ciasto do niedzielnej kawy

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ogórki | przetwory