Ogórki marynowane w plasterkach. Zrób je do słoików na zimę
Oficjalnie zaczął się sezon na przygotowanie ogórkowych przetworów. Można zrobić je na wiele sposobów, ukisić, zamarynować, lub przyrządzić z nich pyszną sałatkę. Oprócz ogórków wystarczy zaopatrzyć się jedynie w kilka składników, aby jesienią i zimą cieszyć się smakiem letnich warzyw zamkniętych w słoiku. Oto przepis na ogórki marynowane w plasterkach.
Ogórki marynowane w plasterkach są dobrze doprawione oraz zachowują swoją chrupkość. Sekretem ich smaku są klasyczne dodatki, czosnek, chrzan, pieprz, koper i gorczyca. Zalewę zrobisz z wody, octu i cukru, nie zapomnij także o liściach laurowych i kulkach ziela angielskiego. Sprawdzą się w sam raz na zimowe miesiące, jako dodatek do kanapek. Pasują również do wędlin, serów, a nawet możesz zaserwować je jako sałatkę do obiadu. Po przygotowaniu wystarczą dwa do trzech tygodni, aby cieszyć się ich smakiem.
Do przygotowania tego przepisu, będziesz potrzebować:
- 2 kilogramy ogórków gruntowych.
Do każdego słoika:
- 2 ząbki czosnku,
- kilka plasterków chrzanu,
- kilka ziarenek pieprzu,
- gałązka kopru z baldachimem,
- pół łyżeczki gorczycy.
Składniki na marynatę:
- 2 litry wody,
- 600 ml octu,
- 200 g cukru białego,
- 2 łyżki soli,
- 4 ziarenka ziela angielskiego,
- 3 liście laurowe.
Ogórki dokładnie umyj i pokrój w grubsze plasterki (ok. 0,5 cm). Przełóż do dużej miski. W garnku zagotuj wodę z octem, solą, cukrem, zielem angielskim i liśćmi laurowymi. Gotuj 2-3 minuty, aż cukier się całkowicie rozpuści. Odstaw na kilka minut, aby marynata nie była wrząca.
Ciepłą (ale już nie wrzącą) marynatą zalej ogórki w misce. Odstaw na około 40 minut, mieszając co jakiś czas, aby wszystkie plasterki dobrze się zamarynowały.
Do wyparzonych słoików włóż czosnek, chrzan, pieprz, koper i gorczycę. Plasterki przełóż ciasno do słoików, lekko ugniatając. Zalej zalewą z miski. Upewnij się, że ogórki są całkowicie przykryte marynatą.
Zakręć słoiki i wstaw do garnka z wodą (jej temperatura powinna być taka sama jak słoików) do ¾ wysokości. Pasteryzuj ok. 8-10 minut od momentu zagotowania wody. Wyjmij słoiki, odwróć do góry dnem i odstaw do wystygnięcia.
Źródła: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Orzeźwiające ciasto Malinka. Pyszny deser w letnim klimacie
Cienkie ciasto i wyrazisty farsz. Zrób raz, a będziesz wracać do przepisu
Mascarpone, maliny i czekoladowy puch. Nieziemsko pyszne ciasto do niedzielnej kawy