Okonomiyaki - japońskie placuszki z kapusty. Może je jeść z tym, co najbardziej lubisz
To tradycyjne japońskie danie zachwyca smakiem oraz prostotą. Lekkie, warzywne placuszki okonomiyaki łatwo można dostosować do swoich upodobań, przez co zasmakują praktycznie każdemu. Wystarczy kilka składników, aby uzyskać azjatycki przysmak we własnej kuchni.
Te warzywne placuszki największą popularnością cieszą się w dwóch regionach Japonii - Osace i Hiroszimie. Przygotowane są na różne sposoby. To, co je jednak łączy to łatwość przygotowania i uniwersalność.
Nazwa tych placuszków pochodzi od dwóch słów - "okonomi", które oznacza "to, co lubisz" oraz "yaki", czyli "smażenie" lub "grillowanie". Można uznać, że w dosłownym tłumaczeniu oznacza "smażone to, co lubisz".
W placuszkach znaleźć mogą się przeróżne składniki. Zwykle bazą jest ciasto, które przygotowuje się z mąki, jajek, wody i sosu sojowego. Do niego dodaje się ulubione dodatki. Mogą to być warzywa, mięso, tofu, makaron czy owoce morza. Po przygotowaniu ciasta placuszki smaży się na patelni na niewielkiej ilości oleju na rumiany kolor.
Charakterystyczne dla dania jest jego przygotowanie zaraz przed podaniem. Gotowe, usmażone placuszki smaruje się ulubionym sosem czy majonezem i posypuje składnikami. Mogą to być posiekane algi nori, nasiona sezamu czy nawet podsmażone tofu lub krewetki.
Jeśli lubisz kuchnię azjatycką lub dopiero ją odkrywasz, placuszki okonomiyaki są doskonałym daniem do spróbowania. Bardzo łatwo można dostosować je do swoich preferencji i przekonać się, co lubisz, a czego lepiej unikać. Przygotowany przez nas przepis jest jedynie propozycją podania tej potrawy, która przypadnie do gustu miłośnikom azjatyckich smaków. Można śmiało z nim eksperymentować i odkrywać nowe smaki oraz połączenia.
Składniki na placuszki:
- pół główki małej kapusty,
- marchew,
- 4 jajka,
- 100 g mąki pszennej,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- 2 łyżki sosu sojowego,
- sól,
- dodatkowo: olej do smażenia.
Składniki do podania:
- łyżka białego sezamu,
- arkusz wodorostów nori,
- 4 łyżki majonezu,
- 1-2 łyżki posiekanego szczypiorku,
- 2 łyżki sosu ostrygowego.
Sposób wykonania:
Kapustę szatkujemy, wrzucamy do miski i solimy. Pozostawiamy na ok. 10 minut, a następnie odciskamy nadmiar wody. Marchew obieramy ze skórki i trzemy na tarce o dużych oczkach.
Do miski wbijamy jajka, a następnie ubijamy je na jednolitą masę. Następnie dodajemy mąkę pszenną, proszek do pieczenia, sos sojowy oraz szczyptę soli. Wszystko razem dokładnie mieszamy. Dorzucamy do masy warzywa i dokładnie mieszamy.
Na patelni rozgrzewamy olej. Nakładamy placuszki o średnicy ok. 10 cm i smażymy na dwóch stron na rumiany kolor.
Gotowe placki smarujemy z dwóch stron mieszanką majonezu i sosu ostrygowego. Serwujemy gorące posypane sezamem, pociętymi na drobne paseczki algami nori oraz szczypiorkiem.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Najlepsza sałatka jarzynowa w wersji na bogato. Sekretem jest wyjątkowy sos
Zapiekane naleśniki. Puszyste i kremowe jak najlepszy sernik
Zamiast pierogów zrób Faszerowańce. Sycące danie z mięsno-ryżowym farszem