Reklama
Reklama

Czeskie kotlety schabowe to majstersztyk. Ich oryginalna panierka zmienia wszystko

Czeskie kotlety są sycącym daniem głównym. Wyglądem przypominają tradycyjne schabowe. Różnią się jednak znacząco od polskiej potrawy, co da się wyczuć już przy pierwszym kęsie. Tajemnica tkwi w wyjątkowej panierce. Co się w niej znajduje?

Kuchnia czeska to królestwo mięsa, ziemniaków i aromatycznych sosów. Jest zbliżona do polskiej, a jednak często różni się szczegółami czy kombinacjami smaków. Schabowe po czesku można porównać do połączenia polskich tradycyjnych kotletów z plackami ziemniaczanymi. Wychodzą soczyste, sycące i przepyszne. Cały sekret smaku skrywa oryginalna panierka.

Czesi nie panierują kotletów w bułce tartej

Czeska kuchnia kocha prostotę, tanie składniki i sytość. Do panierowania wielu Czechów nie używa bułki tartej - zamiast tego sięgają po ziemniaki, które zawsze mają pod ręką. W efekcie powstają kotlety, przypominające jednocześnie klasyczne schabowe i chrupiące placki ziemniaczane. 

Reklama

Schabowe po czesku obtacza się nie w tradycyjnej mieszance mąki, jajka i bułki, a w kremowym, ziemniaczanym cieście. W skład panierki wchodzą surowe, starte ziemniaki, mąka i jajka. Nie brakuje też przypraw - soli, pieprzu, papryki wędzonej i czosnku - dzięki którym mięso nabiera więcej smaku. Rezultatem jest soczysty schab zamknięty w rumianej, lekko chrupiącej skorupce.

Taki obiad jest pomysłowy i syci na długo. Choć ziemniaczana panierka wydaje się nietypowa, to w czeskiej kuchni - opartej na tanich, pożywnych i łatwo dostępnych produktach - nikogo nie dziwi.

Schabowe po czesku - przepis

Na pierwszy rzut oka schabowe po czesku wydają się bardziej czasochłonne niż zwykłe kotlety. Tymczasem cały proces przygotowania obiadu wydłuża się jedynie o czas ucierania ziemniaków. Jeśli masz specjalną maszynę do rozdrabniania, zrobienie dania nie sprawi ci już w ogóle żadnych trudności. 

Wystarczy połączyć kilka składników, rozbić kotlety i dobrze obtoczyć je panierką. Schabowe po czesku smaży się identycznie jak mielone czy tradycyjne kotlety - na rozgrzanym tłuszczu, do zezłocenia. Ziemniaczana panierka nadaje kotletom wyjątkowego smaku, ale też sprawia, że są znacznie bardziej sycące. Jak je przygotować? Oto przepis krok po kroku: 

Składniki:

  • kilogram schabu,
  • sól do doprawienia mięsa,
  • olej lub smalec do smażenia.

Panierka ziemniaczana:

  • kilogram ziemniaków,
  • łyżeczka soli,
  • łyżeczka pieprzu czarnego,
  • 2 łyżeczki papryki wędzonej słodkiej,
  • łyżeczka czosnku granulowanego,
  • 2 jajka,
  • 5 łyżek mąki pszennej.

Sposób wykonania:

Przygotuj mięso. Schab pokrój na grubsze plastry i rozbij z obu stron tłuczkiem, aby stały się cienkimi placuszkami. Posól delikatnie każdy kawałek.

Zabierz się za panierkę. Ziemniaki obierz i umyj. Zetrzyj na tarce lub w specjalnej maszynie na wiórki (oczka średniej wielkości). Przełóż do miski. Dopraw solą, pieprzem, papryką wędzoną słodką i czosnkiem granulowanym. Przemieszaj dokładnie do połączenia. W osobnym naczyniu roztrzep jajka i masę przelej do naczynia z pozostałymi produktami. Wsyp mąkę i dobrze wymieszaj, aby wszystko się ze sobą połączyło.

Usmaż schabowe po czesku. Na patelnię wlej olej (tak, żeby przykryć całe dno) i rozgrzej - mięso musi trafić na gorący tłuszcz. Kotlet włóż do miski i obklej masą ziemniaczaną. Przełóż na patelnię i ewentualnie łyżką rozsmaruj cienką warstwę panierki na górnej stronie kotleta. Smaż do zarumienienia (na niezbyt dużym ogniu), po czym przewróć ostrożnie na drugą stronę. Na ogniu trzymaj, aż do momentu, gdy mięso w środku będzie już gotowe. Panierka ziemniaczana powinna być złoto-brązowa. Przed podaniem możesz odsączyć nadmiar tłuszczu, kładąc na ręczniku papierowym. 

Kotlety po czesku warto podać z chrupiącą i soczystą surówką. Świetnie smakuje ta z kapusty i pora lub colesław.

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Śniadanie jak z paryskiej kawiarni. Cytrusowy aromat, złocisty kolor

Najlepsze kluski świata pochodzą z Kujaw. Można jeść same, z mięsem i nawet cynamonem

Robię na rodzinny obiad i romantyczną kolację we dwoje. Ten przepis przenosi do słonecznych Włoch

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: kotlety | dania główne | kuchnia czeska | mięso